Beni bu güzel havalar mahvetti…

Serhat GÜRLEYEN
Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI [email protected]

Trump’ın başkanlık görevini devralmasının ilk 100. günü tamamlandı. Ancak piyasalardaki balayı dönemi halen devam ediyor. Dünya borsaları 2013 Mayıs ayından beri gördüğü en yüksek seviyelere ulaştı. Oynaklık göstergesi VIX 2014 yılından beri gördüğü en düşük seviyelerde.

Zayıf dolar düşük faiz makul büyüme piyasalardaki yükselişi destekliyor. Sağlık paketinin yeterli destek bulamadığı için geri çekilmesi, Trump’in iddialı bir vergi indirim paketini
Temsilciler Meclisinden geçirme şansını düşürüyor. Ama dünya piyasaları bundan rahatsız değil.

Trump’ın hükümet harcamalarında gaza basamadığı, makul hızla büyüyen, Fed’in faiz artışında aceleci davranmadığı, uzun dönemli faizlerin düşük kaldığı bir konjonktür kısa dolar pozisyonu olan küresel piyasaları rahatlatıyor.

Fransa seçimlerinde ilk turun reform yanlısı Macron tarafından kazanılması piyasalarda iyimser havayı destekleyen diğer bir gelişme. Popülizmin ve militarizmin küresel olarak yükseldiği bir ortamda Fransa’da sağduyunun galip gelmesi Avrupa Birliğinin dağılacağı iddialarını rafa kaldırarak küresel piyasaları rahatlatıyor.

Ama bu güzel hava bizi çok da fazla rahatlatmamalı. Geçmiş yıllarda yaşanan sert düzeltmelerin genelde borsada rekor seviyelere ulaşıldığı ve oynaklığın dip yaptığı dönemlerde geldiğini unutmayalım

Mayıs ayına giriyor olmamız düzeltme riskini artıran diğer bir neden. ster düğün mevsimi öncesi altın talebi deyin, ister tatil planı yapan hane halkının likiditeyi artırması, ya da şirketlerin temettüsünü genelde Mayıs ayında dağıtması… Geçmiş yedi yılı gösterge olarak alırsak Mayıs ayında %70-80 ihtimalle piyasalarda düzeltme yaşanıyor.

MSCI gelişmekte olan piyasalar döviz ve hisse senedi endeksleriyle yaptığımız çalışma son yedi yılın altısında riskli varlıkları Nisan sonunda satıp Mayıs sonunda geri alan yatırımcıların karlı çıktığını gösteriyor. MSCI Türkiye için dolar bazında yaptığımız çalışma benzer bir sonuç veriyor. 2014 yılı dışında her dönem Nisan ayında satanlar kar etmiş. Döviz piyasasında elde edilen sonuçlar görece daha zayıf. 2014 ve 2015 yıllarında Mayıs’ta SAT stratejisi çalışmamış.

Tarih tekerrür eder demiyoruz. Ama bu güzel havalara bakmayıp Mayıs ayına tedbirli girmek de fayda var.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Petrol şoku sonrası… 23 Eylül 2019
Ağlatma beni Arjantin… 02 Eylül 2019
Emin liman aranıyor… 26 Ağustos 2019