Benfica eşleşmesinin gösterdikleri

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Trabzonspor, zoru başarmak için çıktığı Benfica maçından 1-1'lik beraberlikle ayrılarak Şampiyonlar Ligi macerasına erken nokta koydu. Aslına bakarsanız bordo-mavililerin Portekiz temsilcisine elenmesini "sürpriz" olarak nitelemek Trabzonspor'a iyilik değil kötülük yapmak olur. Gerek oyun anlayışı, gerek kadro kalitesi gerekse de bu tip maçlardaki tecrübesiyle Benfica iki maçtan önce de 2-0'lık skordan sonra da enikonu favori idi. İlk maçta biraz formsuz göründüler, ikinci maçta ise kendilerine yetecek kadar oynadılar. Hatırlayacaksınız deplasmandaki mağlubiyet sonrası kaleme aldığımız yazının sonunu şöyle bağlamıştık: "Ortaya çıkan skora dövünmek yerine Benfica'ya 'turnusol takım' muamelesi yapmak hem akıllıca olur hem de 'bir musibet bin nasihatten evladır' deyişinin sağlaması…" Kendi adıma konuşacak olursam maçın ardından yayıncı kuruluşa demeç veren Şenol Güneş'in "her zaman takviyeler olabilir" demesine biraz da bu iki maçlık serinin neden olduğunu düşünüyorum. Tecrübeli teknik adam "takviye yapma konusu bu maçla ilgili değil, genel bir kulüp politikası" dese de Benfica maçlarında ortaya çıkan açık seçik gerçeklere Şenol Güneş gibi bir hocanın kayıtsız kalması beklenemez. Ne demiştik ilk maçın ardından? "Yönetimin biraz daha fedakarlık yaparak orta sahanın her iki kanadına ve forvet hattına transfer yapması gerekiyor. Koca sezon ortadan adam kaçırarak gol aramakla geçmez." Ortada 1-3'lük (1-1, 2-0) bir skor var ve Trabzonspor'un 180 dakika zarfında attığı tek gol kanattan getirilip Celutska vasıtasıyla ortalanan top ile geldi. Aslında tek başına bu veri bile Trabzonspor'un yapısal sorunlarına (ya da eksiklerine) ışık tutuyor. Elbette ki, orta alanda atağı olgunlaştırıp rakip defans arkasına hızlı adamlarınızı kaçırarak gol aramak da taktiksel bir tercihtir ama Trabzonspor da bu yönelim zaman zaman yüzde 90'ları bulan bir ağırlıkta gerçekleşiyor. Hal böyleyken de rakibin bordo-mavililere karşı önlem alması kolaylaşıyor. Sakın ola bu yazdıklarımla Trabzonspor'u "güçsüz bir takım" olarak göstermeye çalıştığım zannedilmesin. Benim bildiğim Trabzonspor ağır sıklet takımdır ama şu haliyle devamlı aparkat deneyen bir ağır sıklet görünümünde. Ne zaman ki, sağ ve sol kroşeler devreye girecek işte o zaman bordo-mavili takım Benfica ayarındaki takımları nakavt etmese bile grogi durumlara düşürecek.

İki maçın ardından objektif bir bakışla üç önemli tespit yapılabileceğini düşünüyorum. Nedir bunlar?

1) Portekiz takımlarının geçen yıl Avrupa kupalarında yaptığı sükse UEFA nezdinde önemli takdir toplamış. İki maçta çok kolay (hatta ezbere) kalkan iki önemli ofsayt bayrağı ve Adrian'ın asla "kırmızı kart" olmaması gereken hava topu mücadelesi kafamda bu fikrin oluşmasına sebep oldu.

2) Trabzonspor defansı baskı altında iken topu ileri oynama konusunda sıkıntı yaşıyor. Colman kaçak güreştikçe Zokora tek başına bu yükü omuzlamakta zorlanıyor.

3) Şampiyonlar Ligi her ne kadar kulüpler için önemli bir gelir kapısı olsa da Trabzonspor'un realist bir yaklaşımla Avrupa Ligi'nde olmasının daha iyi sonuçlar verebileceğini düşünüyorum. Ancak yukarıda da bahsettiğim gibi hücumların çeşitlendirilmesi şu an için yapılması gereken ilk iş gibi gözüküyor. Karadeniz fırtınası "Yıldız - Kıble" doğrultusunda estikçe problem devam edecektir. Bordo-mavililerin biraz da "Poyraz" ve "Karayel" fırtınasına dönüşmesi gerek.

Dünya liglerinde transfer

· El Mundo Deportivo'nun haberine göre, Bojan Krkic'i kadrosuna katan Roma, İspanyol devi Barcelona'dan bir başka oyuncuyu daha almaya hazırlanıyor. Arjantinli savunma oyuncusu Gabriel Milito, İtalya'nın yolunu tutabilir. Lyon ve Lazio gibi kulüplerin de transfer listesinde olduğu iddia edilen 30 yaşındaki oyuncunun, Barcelona'yla bir yıllık sözleşmesi bulunuyor.

· Transferin hızlı ekiplerinden Juventus, kadrosuna yeni isimler katmaya devam etmek istiyor. Torino devinin transfer listesinde ilk sırada yer alan isim ise Fiorentina'nın Perulu orta saha oyuncusu Juan Vargas. Michel Bastos, Royston Drenthe ve Diego Perotti gibi isimlerle de ilgilenen Juventus, Vargas'tan istediği cevabı alamaması halinde alternatiflere yönelecek.

· Wolfsburg, Bayern Münih'in Belçikalı tecrübeli savunmacısı Daniel Van Buyten'i kadrosuna katmak istiyor. Almanya'dan gelen bir diğer habere göre Wolfsburg ayrıca Panathinaikos forması giyen Jean-Alain Boumsong'la da ilgileniyor. Boumsong 30 Temmuz 2010'da Lyon'dan Yunan ekibine transfer olmuştu.

· Anderlecht, Liverpool'dan Milan Jovanovic'i iki yıllığına kadrosuna kattığını açıkladı. Sırp milli oyuncu, Rafael Benitez tarafından Standard Liege'den bedavaya transfer edilmiş fakat Liverpool'da yeteri kadar şans bulamamış ve kendisini göstermeyi başaramamıştı. Önümüzdeki Perşembe sağlık kontrolünden geçecek olan Jovanovic Cuma günkü KV Mechelen maçından önce basına tanıtılacak.

· Stoke City'nin Arsenal'in golcü futbolcusu Nicklas Bendtner için Londra kulübüne 10 milyon euroluk bir teklif yapma hazırlığında olduğu belirtildi. Daily Mirror'da yer alan haberde Menajer Tony Pulis'in 23 yaşındaki futbolcuyu mutlaka kadrosunda görmek istediği ve bunun üzerine kulüp yönetiminin Bendtner'ın transferi için düğmeye bastığı iddia edildi.

· Fiorentina'nın başarılı file bekçisi Sebastien Frey, bundan sonra Genoa formasıyla ter dökecek. 31 yaşındaki kalecinin 5 yıllık sözleşme imzalayacağı ve yıllık 1.8 milyon euro kazanacağı öğrenildi. Fiorentina'nın bonservis bedeli olarak ne kadar alacağı ise açıklanmadı.

Süper lig'de transfer

· Galatasaray'ın Arjantinli orta saha oyuncusu Juan Emmanuel Culio, Süper Lig'in yeni takımlarından Orduspor'un transfer listesine girdi. Culio, Orduspor'a transfer olursa, Süper Lig'in yeni takımı transfer dosyasını kapatacak. Geçtiğimiz sezon CFR Cluj'dan transfer edilen 27 yaşındaki orta saha oyuncusu, toplamda 19 maçta forma giymişti.

· Beşiktaş'ın şike operasyonu kapsamında tutuklu olarak yargılanan Tayfur Havutçu yerine vekaleten getirdiği Carlos Carvalhal, Portekiz basınına verdiği demeçte Benficalı Oscar Cardozo ile ilgilendiklerini doğrulayarak "Cardozo gündemimizde olan 3-4 isimden biri." şeklinde konuştu. Beşiktaş Benfica ile yapacağı görüşmelerden olumlu netice alamazsa alternatif isimlere yönelecek.

· Trabzonspor'un Bursaspor'da forma giyen sol kanat oyuncusu Ozan İpek ile yakından ilgilendiği belirtildi. Basında yer alan haberlerde Teknik Direktör Şenol Güneş'in isteği doğrultusunda harekete geçen Trabzonspor yönetiminin Bursaspor'a Ozan için Engin Baytar artı 1 milyon euroluk bir teklif yapmaya hazırlandığı iddia edildi.

· Fenerbahçe'nin İspanyol oyuncusu Daniel Güiza'nın peşine, uzun bir aradan sonra La Liga'ya tekrar yükselmeyi başaran Granada takıldı. Marca'nın haberine göre, Atletico Madrid'in de istediği Güiza için Granada en ciddi talip olarak göze çarparken, Fenerbahçe oyuncunun bonservisini bedava vermeye razı bir görüntü çiziyor. Ancak sarı lacivertli kulüp, İspanyol oyuncudan alacağı 1 milyon eurodan feragat etmesini isteyecek.

· Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Manisaspor'un Kulüp Başkanı Kenan Yaralı, kulübün maddi sıkıntıları ve yayın gelirleriyle ilgili belirsizlik nedeniyle teknik direktör Hikmet Karaman ile karşılıklı anlaşarak yollarını ayırdıklarını bildirdi. Hikmet Karaman'ın, Tarık Almış Spor Tesisleri'nde oyuncular ve personelle vedalaştıktan sonra yardımcılarıyla birlikte kentten ayrıldığı öğrenildi.

· Bank Asya 1. Lig takımlarından Konyaspor'un teknik direktörü Osman Özdemir, kadrolarının Bank Asya 1. Lig için yeterli olduğunu düşünmenin hayalcilik olacağını belirtti. Özdemir, kulübün resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada, tecrübeli ve genç oyuncuların yer aldığı kadroda uyum sorununu aşmak için yoğun bir şekilde hazırlıklara devam ettiklerini bildirdi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016