Belediye başkan adaylarının meslek karnesi
30 Mart’ta yapılacak olan yerel seçimlerde büyükşehir, ilçe ve beldebelediye başkanlıkları için toplam 9 bin 669 aday yarışacak. Yüksek Seçim Kurulu’nun yayınladığı listelerde yer alan bilgilere göre bu adayların bin 115’i mislekleri hakkında bir bilgi vermedi. Geriye kalan 8 bin 554 belerdiye başkan adaylarının meslekleri ve bulundukları sektörleri incelediğimizde birtür Türkiye manzarası ortaya çıkıyor. Seçimlere en fazla adayla katılan sekiz partinin adaylarının meslek dağılımını incelediğimizde ortaya çıkan görünüm şöyle:
• Partiler belediye başkanlıkları için en fazla emeklileri aday gösterdiler. Meslek belirten adayların yüzde 18.7’sini emekliler oluşturuyor. Buna göre neredeyse her 5 adaydan birisi emekli.
• Emeklilerin parti içinde en yüksek pay aldığı partiler, yüzde 27.5 ile Halkların Demokrasi Partisi (HDP) ve yüzde 22.36 ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP).
• Tüm emekli adayların yüzde 17.06’si MHP’den yüzde 15.88’i Saadet Partisi’nden (SP) aday oldu.
• Emeklilerden sonra toplam adayların yüzde 14.76’sını oluşturan serbest meslek sahipleri geliyor. Bunda serbest meslek tanımının içine hemen her mesleğin sokulabiliyor olması da rol oynuyor. Toplam serbest meslek sahiplerinin de yüzde 26.17’si Adalet ve Kalkınma Partisi’nden (AKP) aday oldu. Parti adayları içinde serbest meslek sahiplerine en fazla pay veren parti de yüzde 26.15 ile yine AKP oldu.
• Üçüncü sırada yer alan esnaflar toplam adaylar içinde yüzde 12.81 paya sahipler. Esnafl ara kendi adayları arasında en fazla pay veren parti yüzde 21.33 ile SP oldu. SP’yi yüzde 20.74 ile Büyük Birlik Partisi (BBP) izliyor. Belediye başkanlığı için aday olan esnafl arın yüzde 24’ü SP safl arında yer alıyor.
• Toplam adayların yüzde 5.06’sı iş adamı veya iş kadını. Buna karşın ücretli çalışan işçi ve profesyonel meslek sahiplerinin adaylar içindeki toplam payı yüzde 7.79.
• Ev kadınları toplam adaylar içinde yüzde 1.36 gibi küçük bir pay aldı. Kendi adayları içinde ev kadınlarına en fazla yer ayıran parti yüzde 6.86 ile Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) oldu.
• Sektör olarak değerlendirdiğimizde adaylar içinde sanayi, eğitim ile inşaat ve emlakla ilintili sektörler öne çıkıyor.
• Adayların yüzde 6.23’ü sanayi sektörlerinden geliyor. Adayları arasında sanayi sektöründe çalışanlara en büyük payı veren parti yüzde 7.54 ile SP oldu. Sanayi kökenli adayların tümünün yüzde 17.45’i SP safl arında yer alıyor. Sanayi kökenlilerin en az yer bulduğu parti ise yüzde 2.93 ile BDP oldu.
• Eğitim sektöründen gelen adaylar toplam içinde yüzde 5.65 paya sahip. Parti adayları içinde eğitimcilere en fazla pay veren parti yüzde 9.76 ile BDP oldu. BDP’yi eğitimcilere yüzde 9.16 pay veren AKP izliyor. Ancak eğitim kökenli adayların tümünün yüzde 24.02’si APP için yarışacak.
• İnşaat ve emlakla ilgili sektörlerde faaliyet gösteren adayların toplam içindeki payı yüzde 5.52 ile üçüncü sırada yer alıyor. İnşaat ve emlak kökenli adaylara en fazla yer veren parti yüzde 7.35 ile AKP oldu. AKP eğitimcilerden sonra en çok inşaat ve emlakla ilgili sektörlerden gelenlere yer verdi. İnşaat ve emlakla ilgili alanlarda faaliyet gösteren tüm adayların yüzde 19.7’si AKP için, yüzde 15.68’i MHP için yarışacak.
• Adayları arasında çiftçilere en fazla yer veren parti BDP oldu. Buna karşın tüm çiftçi adayların yüzde 16.79’u SP safl arında yer alıyor.