Beklentiler olumlu ama…
Saim Yılmaz / A Yatırım
Mortgage krizinde kötü günlerin geride kaldığına dair beklentilerin artarak devam ettiğini görüyoruz. Ancak özellikle konut fiyatlarında gevşeme yaşanmaması ve Avrupa'da gerçek anlamda kriz etkilerinin henüz görülmemiş olması da göz ardı edilmemeli. Ayrıca önceki haftalarda krizin yavaş yavaş prime mortgage'lere de sıçradığı ve sıkıntıların daha da artacağı beklentisi önemli.
Piyasalardaki yükselişin 2 önemli sebebi var. ABD 2. çeyrek GSYDH'nin beklentilerin üzerinde gelmesi ilk etken. Büyüme rakamının %3.3 civarı açıklanması önemli. 2. etken ise uzun zamandır üzerinde konuşulan ve değişik görüşler öne sürülen ABD konut sektörü kredi finansörleri Fannie Mae ve Freddie Mac şirketlerine, ABD Hazinesi'nin el koyması. Bu durum belki de son 6 ayın en olumlu gelişmesi olarak algılandı. ABD yönetiminin krize ilişkin radikal kararlar alıp bunları hızla uygulamaya geçirmesi daha önce de belirttiğimiz gibi takdiri hak ediyor. Fakat esas mesele bu iki kambur şirketin yükünü hangi kanallara transfer ederek kapatacakları. Bunun yanı sıra artan işsizlik başvuruları ekonomideki durgunluğun devam edebileceğine işaret ederken, petrol ve emtia fiyatlarındaki gevşemeler de sektör hisselerine olumsuz yansımakta. Bazı hedge fonlar bu yüzden zor duruma düşebilir kanaatindeyiz.
FED'in faiz artırımına gitmemesi ve öncelikli politikalarının büyümeye yönelik olacağı sinyali olumlu algılanıyor. Hatta piyasalar yılsonuna kadar faiz artırımı olmayacağı beklentisini bile satın aldılar. Ancak gösterge faizin %2 seviyesinde tutulması bize göre uzun vadede çok mantıklı görünmüyor. Zira öncelikle fiyatlar genel seviyesinin kabul edilebilir bir seviyeye çekilmesi ve sonrasında büyüme rakamlarında iyileşme görülebileceğine inanıyoruz.
İç siyasette kısa vadede beklenti yaratabileceğine inandığımız bir gelişme görülmüyor. Merkez Bankası enflasyonla ilgili hedefler kapsamında gerekli mali disiplinin sağlanması konusunda uyarılarına devam ederken, ekonominin dış etkenlere karşı direncini arttırabilmek amacıyla yapısal reformlara da ağırlık verilmesini istiyor. Ayrıca petrol ve gıda fiyatlarındaki olumlu havanın devam etmesi halinde enflasyonun da düşebileceği görüşü ağırlık kazanmış durumda. Faiz indirimi konusunda ise piyasalar yıl sonuna kadar herhangi bir gelişme beklemiyor.
Teknik olarak baktığımızda 40.750 önemli direnç seviyesinin geçilmesi halinde 42.500 seviyelerine kadar yukarı hareket devam edebilir. Aşağı yönlü hareketlerde 39.500 seviyesi kısa vadeli tepki alımları için dikkatle izlenmeli. Haftaya %18.62 -18.78 bandında başlayan gösterge tahvilde geçtiğimiz hafta maksimum %19.26 minimum %18.79 seviyesi görüldü. Aylık bazda 18.50 altında 18.15 -18.00/ 17.15-17.00 önemli dirençler, yukarı yönlü hareketin devamında ise %19.50-20.05 önemli destek seviyeleridir.