Beklenti acaba 2019’da dengelenme özelliğini gösterecek mi…
Ekonomi yönetimi Orta Vedeli Programla ilgili açıklamalar yaparken 2019 yılının dengelenme yılı olacağını, açıklamıştı. İlk kez 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan OVP’de kanuna göre eylül ayının ilk haftasında yayınlanacak ilk raporun sonuçlarına göre bu yıl açısından dengelemenin sağlanıp sağlanamadığına ilişkin bilgiler yer alacak.
2018 yılında yayınlanan OVP’de 2019 yıl sonu büyümesi yüzde 2.3, enflasyonu 15.9, kişi başına milli gelir 9 bin 647 dolar olarak hedeflenmişti. İhracatın 182 milyar dolar olacağı, bütçe açığının 80 milyar dolar seviyesinde olacağı tahmin edilmişti. Yıl sonunda gerçekleşmeleri 2019 yılında dengelemenin olup olmadığını bize gösterecek.
Ancak, Betam araştırmacılarının araştırma sonuçları 2019 büyümesinin yüzde 2.3 olamayacağını gösteriyor. Araştırmada yaptıkları hesaplamada ikinci çeyrekte geçen yılın aynı çeyreğine kıyasla GSYH yüzde 2 oranında azaldığı tespitiyle, birinci çeyreğe göre büyümenin yüzde 0.4 oranında olacağı belirtiliyor.
Ayrıca OECD’nin ve IMF’’nin büyüme tahminlerinin eksi yüzde 2.6 ve eksi 2.5 olarak açıklandığı ve ocak ayında bizim yüzde 1 büyüyeceğimiz tahminini yapan Dünya Bankası’nın da haziranda revize ettiği tahmininin eksi yüzde 1.6 olduğu bilgisine de yer verilerek “İkinci çeyrekte gözlenen zayıf büyüme performansı 2019 yılının GSYH artışının uluslararası kuruluşların tahminini doğrulan niteliktedir” yargısı ortaya konuluyor.
Betam raporunda yılın ikinci çeyreğinde ilk çeyreğe kıyasla mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış tüketim öncü göstergelerinde dayanaksız ve dayanak tüketim malları sanayi malları sanayii dışındaki bütün göstergelerin negatif olduğu belirtiliyor. İlk çeyrekte yüzde 13.3 büyüyen tüketim malları ithalatının ikinci çeyrekte yüzde 11.6 azalması çarpıcı örnek olarak ortaya koyuluyor.
Kamu yatırımlarındaki azalışın şiddetle devam ettiği bilgisi veriliyor. İlk çeyrekte yüzde 62.7 büyüyen kamu yatırımlarındaki harcamaların ikinci çeyrekte şiddetli bir düşüşle yüzde 48.1 azalmasının beklendiği ifade ediliyor. Yıl sonu kamu yatırımlarında yüzde 50 azalış tahmini yapılıyor.
Betam araştırmasında dış ticaret açığının azalacağı öngörüsüne de yer veriliyor.
Yapılan açıklamalar 2019’un dengeleme özelliğinin pekte mümkün olmayacağı sonucunu gösteriyor.