Bedava yazılımlara doğru
Geçtiğimiz hafta Microsoft yeni Windows 10 lansmanını gerçekleştirerek geleceğe yönelik planlarını da duyurmuş oldu. Artık başlat menüsüne sahip bir işletim sistemi, yepyeni bir internet tarayıcı, Xbox ile gelen yenilikler, her yerde karşımıza çıkacak olan Cortana ve muhtemelen şovu çok daha etkileyici hale getiren hologram teknolojisi. Microsoft’taki yönetim değişikliğinden bu yana çıkan ürünler ve yaklaşımda da değişiklikleri görmek mümkün. Microsoft artık rakiplerinin önündeki gidemediği konularda en azından aynı ürünlerin daha iyisini çıkarmayı hedefliyor. Mesela Google Glass çok daha önceden çıkmış olabilir, ancak Hologram gözlükler çok daha fazlasını vaat ediyor.
Öte yandan Microsoft’un açıkladığı en önemli şey artık Windows’un artık bir servis olarak sunulacak olması. Software as a Service kavramı son on yıldır en çok konuşulan konulardan biri. Ve muhtemelen bu konuya nihai tüketici olarak çok aşinasınız. Online kullandığınız servisler ya da cep telefonunuza yüklediğiniz birçok uygulamayı bu kapsamda değerlendirebilirsiniz. Çocuklarınızın oynadığı birçok online oyun da bu şekilde işler. Eskiden bir yazılımı satın alır ve ardından yeni sürümleri için para öderdik. Ayrıca bunların kimi zaman yüklenebilmesi için yepyeni bir kurulum yapılması, tüm eski bilgilerin silinip tekrar güncellenmesi gerekebilirdi. Bir servis olarak yazılım konseptinde artık bu dertler ortadan kalkıyor. İhtiyaç duyduğunuz yazılımlar siz ihtiyaç duyduğunuzda her zaman en güncel halleri ve kişisel verileriniz ile oradalar. Tıpkı Facebook gibi. Birçok şey güncellenmiş olabilir ancak siz bunları bilmez, ya da bir şeyler yapmak zorunda kalmazsınız.
Mobil cihazların gelişmesi ile birlikte kullanıcılar için işletim sistemine para vermek anlamsız hale gelmeye başladı. Android, iOS ya da BlackBerry OS için para vermediniz. Peki masaüstü bilgisayar veya tabletinizdeki işletim sistemi için niye para veresiniz ki? Microsoft yeni Windows stratejisinde artık bu konsepte geçiş yapmayı planlıyor. Öncelikle Windows 7 dahil olmak üzere şu andaki kullanıcılar tamamen ücretsiz olarak yeni işletim sistemine terfi edebilecekler. Üstelik bundan sonra da aynen bu şekilde devam edecek. Microsoft çok daha sık yapacağı terfiler ile Windows’u en güncel ve yenilikçi işletim sistemi haline getirerek tahtından inmemeye çalışacak.
Yazılımlar ve platformlar arasındaki rekabet giderek derinleşirken bundan en çok keyif alan kesim kuşkusuz tüketiciler olacak. 10 yıl önce satın almak için binlerce dolar ödediğimiz birçok yazılım şu anda çok daha erişilebilir fiyatlarla pazarda. Hatta kimileri tamamen ücretsiz olmuş durumda. Yazılımın bir servis olarak sunulması artan internet bant genişliği ve 4G ile birlikte çok daha büyük bir trend olacak.
Kavisli ekranlara doğru
Önümüzdeki ay gerçekleştirilecek olan Mobil Dünya kongresi birçok yeni akıllı cihazın tanıtıldığı büyük bir şov olacak. Ancak çok daha önemlisi, cep telefonlarında kavisli ekranları çok daha fazla görmeye başlayacak olmamız. Geçtiğimiz haftalarda denediğim Samsung Edge bu alandaki önderlerden biri. Kavisli ekran telefonlar ve hatta tabletler, artık yalnızca performansı ve kamera yetenekleri ile birbirlerine üstünlük sağlamaya çalışan mobil pazara yepyeni bir canlılık getirebilir.