Bebekler hala bisküvi ile besleniyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Türkiye’de her yıl ortalama 1 milyon 300 bin bebek dünyaya geliyor.

0-3 yaş arası çocuk sayısı 5 milyon dolayında. 

Bu bebeklerin, çocukların beslenmesi için mama önemli. 

Ne var ki bizde aileler önce imkansızlıktan, sonra bilgisizlikten doğru mamaları satın alamıyorlar. Bebeklerin çoğu “Bebe Bisküvisi” ile besleniyor. 

Bebe bisküvisi, 0-3 yaş aralığında bebeği olan her 100 aileden 60’ının ek besin olarak tercih ettiği ürün durumunda. 

Biberon mamaları ise bebe bisküvilerinin ardından en fazla tüketilen ek besin. Yıllık toplam bebek maması satışlarının yüzde 30’unu biberon mamalar oluşturuyor. 

Kaşık mamalarının payı, yüzde 12’yi, kavanoz mamalarının payı da yüzde 8’leri buluyor. 

İşte bu nedenle mama pazarı en fazla büyüme potansiyeline sahip pazar. Pazar yılda % 20’ye yakın oranında büyüyor. 

Bebek gelişiminde sağlıklı beslenmeyi sağlayan yenilikçi ürünlerle yıllık mama tüketimi 30 bin tona, yıllık pazar hacmi de 500 milyon liraya ulaştı. 

Biberon, kaşık ve kavanoz mamalarına ek olarak, taze meyvelerden üretilen bebeklere özel meyve suları talebi de giderek artıyor. 

Meyveli, sebzeli, tavuklu ve sütlaçlı kavanoz mamaları pazarı yeni yeni büyüyen bir pazar. 

Türkiye’de mama tüketimi hızlı bir artış gösteriyor. Toplam tüketim 27 bin tona ulaştı. Yıllık mama tüketimi, İspanya’da 36 bin ton, Almanya’da 72 bin ton, Fransa’da yıllık tüketim 139 bin ton. 

Pazardaki hızlı büyümeye rağmen bebek başına yıllık mama tüketimi Türkiye’de 16 kilo dolayında. Bebek başı tüketim İspanya’da 170 kilogram, Fransa’da da 190 kilogram. 

Bizde sayıları 5 milyon dolayında olan 0-3 yaş arası bebek ve çocukların sadece 1 milyonu biberon maması kullanıyor. Bebe bisküvisi dahil toplam bebe maması satışlarının 1/3’ünü biberon mamaları oluşturuyor. 

Kavanoz maması tüketimi ise bebek başına yılda 20 kavanoz. 

Mama pazarını bilenlerin verdiği bilgiye göre Türkiye’de bebek başına bebek maması harcaması ayda 60-70 dolar karşılığı Türk Lirası. Ortalama 200 TL dolayında. Hiç de az bir harcama değil.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018