Bazuka mı, bumerang mı?

Serhat GÜRLEYEN
Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI [email protected]

Avrupa Merkez Bankası Perşembe günü beklentilerden çok daha güçlü bir politika paketi açıkladı.  Piyasa beklentisi bankanın mevduat faizinde sınırlı bir indirime gitmesi ve QE miktarını artırmasıydı. 

Avrupa Merkez Bankası bekleneni yapmakla kalmadı, ek olarak politika faizini sıfıra indirdi, QE paketinin içine şirket tahvillerini ekledi ve bankalara borç verme faizini -%0,4 olan mevduat faizine kadar  indirebileceğini açıkladı. 

Beklentinin çok üzerinde gelen politika paketine piyasaların ilk tepkisi avroda %1’in üzerinde kayıp, Avrupa borsalarında %3’e yaklaşan değer kazancı oldu. 

Ancak Draghi’nin faiz indiriminin sonuna gelindiği mesajı üzerine piyasalardaki iyimser hava tersine döndü. Avro %2’ye yakın değer kazanırken, Avrupa borsaları %2’ye yakın değer kaybetti.  

Piyasalar sonraki gün petroldeki yükseliş ve Çin Merkez Bankası’nın renminbinin arkasında durmasıyla toparlandı.  Ancak Avrupa Merkez Bankası’nın bazukası hisse senedi piyasalarını coşturmakta yetersiz kaldı.  

Ne oluyor? Draghi’nin efsane bazukası piyasaları ve kendini vuran bir bumaranga mı dönüşüyor?  Draghi’nin açıklaması para politikasının  sonuna gelindiğinin itirafı mı?

Para politikasının büyümeyi kalıcı bir şekilde destekleyeceğine ve enflasyonu yukarı çekeceğine hiç bir zaman inanmadım. Para politikası piyasalarda güveni yeniden oluşturmak için politika yapıcılara zaman kazandırır. Sorunu çözemez.  

Ancak Draghi’nin hakkını Draghi’ye vermek lazım. Avrupa’nın büyümesinin yeniden %1,5 civarına yükselmesinde genişleyici para politikasının katkısını yadsıyamayız. 

Bizce Draghi’nin açıklaması, Avrupa Merkez Bankası’nın faizleri düşürerek avroyu zayıflatmaya ve rekabet gücünü artırmaya dayalı stratejisinin sonuna gelindiğinin itirafı anlamına geliyor. 

Avrupa Merkez Bankası avroyu zayıflatma politikasından vazgeçiyor. Çünkü negatif faizlerin bankacılık sektörü üzerindeki olumsuz etkisi zayıf avronun ekonomiye katkısından daha fazla. 

Avrupa Merkez Bankası negatif faizleri daha fazla zorlamak yerine bankalara eksi faizle kredi vererek ve varlık alımlarına banka dışı şirketleri ekleyerek ekonomiyi destekleyecek. 

Avrupa Merkez Bankası’nın itirafı küresel kriz sonrası gelişmiş ülkeler arasındaki kur savaşlarına mola verildiği anlamına gelebilecek önemli bir işaret. 

Mevduat sahiplerine negatif faiz ödeyemeyen bankaların karlılığındaki bozulma para politikasını bankalara daha düşük faizle kredi verdirerek ekonomiyi destekleme yoluna itti. 

Avrupa Merkez Bankası’nın bu yeni politikasının ekonomiyi canlandırmakta ne kadar işe yarayacağını zaman gösterecek. 

Ancak banka hisselerinde ve büyük şirket tahvillerinde yaşanan yükseliş Avrupa Merkez Bankası’nın bazukasının halen etkili olduğunu gösteriyor. 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Petrol şoku sonrası… 23 Eylül 2019
Ağlatma beni Arjantin… 02 Eylül 2019
Emin liman aranıyor… 26 Ağustos 2019