Bazı malların vadeli ithalatında KKDF kesintisi sıfıra indirilmiştir
Bilindiği üzere; 88/12944 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kredilerde ve vadeli mal ithalatında uygulamaya başlanmış olan Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) kesintileri, esas itibariyle bu fon kaldırılmış olmasına rağmen, 2001 yılında çıkarılan 4684 Yasa'nın geçici maddesinde yer alan düzenleme uyarınca, yürürlükten kaldırılmış eski düzenlemelerine göre uygulanmaya devam etmektedir. Anılan Fon kesintilerinin oranlarını sıfıra kadar indirmeye veya 15 puana kadar yükseltmeye veya kesintiyi tümüyle kaldırmaya Bakanlar Kurulu yetkili olup, kesintilerin tahakkuk ve tahsili Maliye Bakanlığınca vergi gelirlerine ilişkin yetkiler kapsamında takip edilmekte ve kesintilerin tahsilinde 6183 sayılı Kanun hükümleri uygulanmaktadır.
88/12944 sayılı Kararnameye ilişkin KKDF Hakkında 6 Sıra Nolu Tebliğ'in 2'nci maddesi uyarınca; “kabul kredili”, “vadeli akreditif” ve “mal mukabili ödeme” şekillerine göre yapılan ithalat işlemleri % 6 oranında KKDF kesintisine tabi tutulmakta, “peşin ödeme” şekline göre yapılan ithalat işlemleri üzerinden ise fon kesintisi yapılmamaktadır.
“Peşin ödeme” kapsamda, gümrük beyannamesinde gösterilen ithalat bedelinin Türk Lirası karşılığının, gümrük yükümlülüğünün başladığı tarihten önce, ödeme şekline göre Döviz Satım Belgesi, Türk Parası Transfer Belgesi veya ithalat bedelinin döviz tevdiat hesabından ihracatçının yurt dışındaki hesabına ödendiğine dair bankaca verilen bir yazı ile gümrük idarelerine tevsik edilmesi halinde fon kesintisi yapılmadan malların ithal edilmesi mümkün bulunmaktadır. Buna göre, KKDF kesintisi yapılmadan ithalatın gerçekleşebilmesi için mal bedelinin gümrük yükümlülüğünün başladığı tarihten önce ihracatçının yurt dışı hesabına transfer edildiğinin yukarıda sayılan belgelerden biri ile gümrük idarelerine tevsik edilmesi gerekmektedir.
Kabul kredili, vadeli akreditif ve mal mukabili ödeme şekillerine göre yapılan ithalat işlemlerine ilişkin kredilerde fon kesintisi; ithalat tutarının, fon kesintisinin yatırıldığı tarihteki gösterge niteliğindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuru esas alınarak bulunacak Türk Lirası karşılığı üzerinden hesaplanarak, gümrük yükümlülüğünün başladığı tarihten önce bankalara veya özel finans kurumlarına yatırılır. Fon kesintilerinin süresinde yatırılmasından, kredi kullanan, krediyi kullandıran veya kullanılmasına aracılık eden ve kredili ithalatta tahsilatı yapan bankalar, özel finans kurumları, finansman şirketleri ve gümrük idareleri sorumludur.
Yukarıda belirtildiği üzere, “kabul kredili”, “vadeli akreditif” ve “mal mukabili ödeme” şekillerine göre yapılan ithalat işlemleri % 6 oranında KKDF kesintisine tabi olmasına rağmen, 10 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 2015/7511 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının ekinde yer alan Karar uyarınca, 10 Nisan 2015 tarihinden itibaren, anılan Karara ekli Listede yer alan malların kabul kredili, vadeli akreditif ve mal mukabili ödeme şeklilerine göre ithalatında Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) kesintisi oranı “sıfır” olarak uygulanmaktadır.
Anılan, KKDF kesintisinin sıfır olacağı uygulama kapsamına pek çok mal girmekte olup, bunlardan bazıları;
- Yağlı tohum ve meyveler, muhtelif tane, tohum ve meyveler,
- Hayvansal veya bitkisel katı ve sıvı yağlar,
- Mayalar,
- Metal cevherleri, cüruf ve kül,
- Gübreler,
- Boyalar,
- Plastikler ve mamulleri,
- Deriler,
- Ağaç ve ahşap eşya,
- Kağıt ve karton,
- Pamuk,
- Demir ve çelik,
- Bakır ve bakırdan eşya,
- Çinko, kalay,
- Alüminyum ve alüminyumdan eşya,
- Elektrikli makine ve cihazlar,
- Bazı motorlu taşıtlar,
- Hava taşıtları, Gemiler,
- Optik alet ve cihazlar,
vb. mallardır. Dolayısıyla; kabul kredili, vadeli akreditif ve mal mukabili ödeme şekillerine göre ithalat yapanların, ithal edecekleri malların anılan Karar ekindeki mallar kapsamında olup olmadığını kontrol etmeleri kendi yararlarına olacaktır.
Anılan karardan önce ilgili mevzuat uyarınca ithalatında KKDF kesintisi yapılmayacağı belirlenen mallar için de aynı uygulamaya devam edilecek ve bunlardan kesinti yapılmayacaktır. Örneğin;
- Petrol, (petrol mahsulleri dahil), gübre, gübre hammaddesi, buğday ve arpa ile buğday ve arpanın Dahilde İşleme Rejimi kapsamında işlenmesi sonucu elde edilen ikincil işlem görmüş ürünlerin ithalatının finansmanı amacıyla kullandırılan krediler ve ithalat işlemleri,
- Kitap ithalatının finansmanı için kullanılan krediler,
- Elektrik enerjisi ithalatının finansmanı amacıyla kullandırılacak krediler ve elektrik enerjisi ithalatında da KKDF kesintisi yapılmayacaktır.