Bayram tatilinde dünyada olan bitenler
1) Parasal genişleme devam edecek
Geçen hafta ABD'den ve Almanya'dan gelen haberlere göre parasal genişleme devam edecek.
ABD'den 2 haber geldi. İlk habere göre ABD Merkez Bankası bankaların 1 trilyon 650 milyar dolarlık kısa vadeli kağıtlarını, uzun vadeli kağıtlarla değiştirecek.
Bu banka sistemini rahatlatma operasyonudur. Hem kaynak bakımından hem de faiz bakımından.
İkinci haber Merkez Bankası Para Kurulu'ndaki tartışmalarla ilgili. Geçen hafta yapılan toplantıda yeni bir parasal genişleme tartışılırken, tartışmaya katılan üyelerin yarıya yakınının parasal genişlemeden yana oldukları açıklandı.
Demek ki 20-21 Eylül'de yapılacak toplantıda parasal genişlemeye davam kararı çıkma olasılığı var.
Alman Başbakanı Angela Merkel'in ise AB Kurtarma Fonu'ndaki Alman katkısını 123 milyar eurodan 211 milyar euroya yükseltmek için parlamentonun 29 Eylül toplantısında onay isteyeceği belirtiliyor.
Bu haberler eylül sonunda ABD'de AB'de parasal genişle olasılığının yüksek olduğunu ortaya koymaktadır.
Parasal genişlemenin bize iki yönde olumlu etkisi olur. ABD ve AB'de piyasaların canlanması ihracat imkanlarımızı artırır. Para bollaşınca Türkiye'ye sermaye girişi konusunda rahatlama olur.
2) Fransa ve Almanya kendi bankalarından korkuyor
Geçen hafta Yunanistan, İrlanda, İspanya ve Portekiz'in Fransız, Alman ve İngiliz bankalarındaki kağıtlarının miktarı açıklandı.
Fransız bankalarında 4 ülkenin 260 milyar euro, Alman bankalarında 370 milyar euro ve İngiliz bankalarında 290 milyar euro kağıtları var.
Bu kağıtların faizi ve ana paraları vadelerinde ödenmez ise bankalar ciddi ölçüde sarsılacak. Bırakınız faiz ve ana para ödemesini, kağıtların risk değerleri değişince bankaların sermaye yeterlilik rasyoları bozuluyor.
IMF geçen hafta AB bankalarının 200 milyar euro sermaye takviyesine ihtiyaçları olduğunu açıkladı.
Görülüyor ki, Fransa ve Almanya, Yunanistan'ı ve diğer zordaki ülkeleri kurtarmaya çalışırken esas endişeleri kendi bankaları. Bankalarını kurtarmaya çalışıyorlar.
3) Yunanistan küçülerek borçlarını ödeyemeyecek
Yunanistan 3'lü gözetim altında. AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF üçlüsünün oluşturduğu gözetim heyeti, Yunanistan'ın rakamlarını denetliyor.
Geçen hafta yapılan açıklamaya göre bütçe açığı hedefi milli gelirin yüzde 7.5'u olmasına karşılık açık yüzde 8.5'un altına indirilememiş.
Bütçe açığı nasıl indirilir? Ya harcamalar kısılır ya da gelir artırılır. Küçülen ekonomide bütçe gelirleri artmaz, azalır. Yunanistan ekonomisi kıskaca alınınca kim ne kazanacak da vergi ödeyecek.
İşte o zaman gene gözler maaşlara dikiliyor. Emekli maaşlarının daha da azaltılması, memurların daha çoğunun işten çıkarılması. Zaten sosyal çalkantı içinde olan Yunanistan'da bu ek tedbirler alınır mı? Zor.