Bayan Burberry “Elma”yı neden ısırdı?

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

“Marka olan herşeyin teknoloji ile ilişki içinde olduğunu göreceksiniz. Bunun, hayatın yeni gerçeği olduğunu düşünüyorum” diyen Burberry CEO’su Angela Ahrendts, bir süre önce perakende ve çevrimiçi mağazalardan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı olarak Apple’a transfer olduğunu açıkladı.

Ahrendts, 2014 Nisan ayında Burberry’den ayrılacak. Peki moda sektörü ile teknolojinin ne ilgisi var?

Moda ve teknoloji dünyaları birbirine çok uzak görünebilir; ama Ahrendts’in dijital dünyaya yakınlığı iki sektör arasında köprü kuruyor. Araştırma grubu LuxuryLab’e göre, lüks moda markası Burberry geçtiğimiz yıl dijital dünyada en fazla başarı gösteren lüks markası oldu. Lüks Burberry ürünlerini internet üstünden pazarlayabilmesiyle sektöre yeni bir boyut getiren Ahrendts, bugün ise iş dünyasında lüksü dijitalleştiren kadın olarak anılıyor.

Ahrendts’in yaratıcılıkla ve ticaret becerisini dengeleme yeteneği, dijital arenada oldukça aranan bir özellik. Interbrand’a göre 2011 yılında Burberry; Apple, Google ve Amazon’un ardından dünyanın en hızlı büyüyen markası oldu. Ahrendts yönetiminde, Burberry, online varlığını artırdı; internet ise pazarlama ve satışlarda temel rol üstlenmeye başladı.

Angela Ahrendts, hem FTSE 100’de yer alan bir kaç kadın CEO’dan birisi; hem de en sevilen CEO’lar arasında.

Bunun çok sayıda nedeni var. Angela Ahrendts, Burberry’in başına 2006 yılında geçti. Küresel ekonomi krizine rağmen markanın değeri 2 milyar dolardan, 7 milyar dolara yükseldi.

Ahrendts’in çok sevilen bir lider olmasının ardındaki diğer önemli neden ise, farklı liderlik modeli.

Pozitif enerjinin gücünü ve takım çalışmasını savunan Ahrendts, aynı zamanda çok iyi bir iletişimci olarak tanınıyor.Ahrendts’e göre, paylaşılan bir hedef etrafında sağlam bir takım oluşturmak, sürekli olarak iletişim halinde olmaya dayanıyor.

Ahrendts için önemli bir diğer değer ise “alçakgönüllülük”. 2010 yılında yaptığı bir konuşmada, “Benim için dünyanın en anlamlı şeyi, herhangi bir insanın hayatını değiştirecek sözler söylemek” diyen Ahrendts, insanların hayatına değer katmanın önemine inanıyor.

Sektör analistlerine göre, Silikon Vadisi’nin Ahrendts gibi kadın liderlere ihtiyacı var. Her ne kadar Facebook’ta Sheryl Sandberg; Yahoo’da Marissa Mayer ve Intel’de Renee James gibi güçlü kadın figürleri olsa da, Ahrendts, Apple’ın yönetim takımındaki ilk kadın olacak.

LinkedIn mesajı ile açıklama

Angela Ahrendts kariyerindeki bu değişimi, LinkedIn’e gönderdiği uzun bir mesajla açıkladı. Mesajın başında “Hayatınızın en önemli kararını alırken, içgüdülerinize inanmalısınız. Yönetim değişiklikleri genellikle korku veya endişe ile karşılanır. Oysa bu doğal ve sağlıklı bir kurumsal gelişim örneğidir” diyen Ahrendts, Apple ismini kullanmadan, Burberry’den sevgi ile bahsediyor ve markadan ayrılma nedenlerini anlatıyor:

“Arkamda, her zaman çalışmayı hayal ettiğim bir şirket bıraktım” diyor.
“İçgüdüsel olarak, sahneden ayrılmak için doğru zaman olduğunu anladım. Burberry’nin gelecek günlerde çok daha güçleneceğini biliyorum” diyor.
“Hareket etme zamanınız geldiğinde, takımınız darbe almaz; hız kazanır ve yeni zorluklarla kucaklaşır, geleceğe yönelik fırsatları keşfeder” diyor ve şöyle sonlandırıyor mesajını:

“Burberry’nin gerçek başarısı sadece finansal büyüme veya markanın hızı ile ölçülemez. Burada çok daha insani bir özellik söz konusu. Bugün dünyanın en yaratıcı ve şefkatli kültürleri ortak değerler ve inançları savunuyor ve ortak bir vizyon etrafında birleşiyor.”

Apple son dönemde en yakın rakibi Samsung’un gerisinde kalmamak için dünya genelinde açtığı mağazalarının sayısını artırdı. Perakende ve çevrimiçi mağazalardan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı olarak Apple’a transfer olan Ahrendts’le birlilkte, Apple’ın müşteri hizmetlerinde farklılaşma yaşanması; daha şık tasarımlar ve özellikle giyilebilen ürünlerin
gündeme gelmesi bekleniyor.

Ahrendts, sadece mağaza satışlarından değil, aynı zamanda Apple’ın online satışlarından da sorumlu olacak. Bu konuda, Burberry’de gösterdiği dijital başarıyı yenilemesi bekleniyor.
Lüks moda markaları e-ticaretten uzak dururken, Ahrendts, Burberry’nin internet sitesini büyütmeye odaklanmış; Burberry mağazalarına Apple iPad’ler koymuş ve şirketin internet sitesinden Burberry’nin canlı defilelerini yayınlatmıştı.

Jobs olsa sevinirdi

Ahrendts, bundan dört yıl önce, 2010 yılında Wall Street Journal’a yaptığı bir açıklamada, Apple’a duyduğu hayranlığı çoktan dile getirmiş aslında:
“Burberry’nin stratejisini Gucci ve Chanel’le karşılaştırmıyorum. Eğer model aldığım bir şirket varsa, o da Apple’dır. Apple, yaşam tarzı yaratmak için çalışan parlak bir tasarım şirketi. Ben Burberry’yi de böyle görüyorum.”
Apple CEO’su Tim Cook, Ahrendts’i seçmesinin nedenini, “müşteriye, markaya, kültüre ve temel değerlere odaklanması ve pozitif enerjiye sahip olması” olarak açıklıyor. Cook, Ahrendts için, “O, diğerlerinin hayatını zenginleştirmeye inanıyor ve inanılmaz akıllı” diyor.
Aynı Steve Jobs gibi...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar