Batılıların derdi "Bugünlük Kore"
Arada sırada Batı dünyası gazetelerinin ilk sayfalarında hangi haberlerin başa çıktığını izlemekte yarar oluyor.
Dün sabah The New York Times,The Wall Street Journal, Financial Times ve The Figaro'nun ilk sayfalarında ortak haber, Kuzey Kore'nin Güney Kore topraklarını bombalaması idi.
İrlanda'nın güç duruma düşmesi ön sıradan gerilere düşmüştü.Sadece Financial Times'de İspanya ve Portekiz ekonomilerindeki sorunlar birinci sayfaya taşınmıştı.
Kamboçya'daki bir festivalde üçyüzü aşkın kişinin ölümü fotoğraflarla veriliyordu. İlginçtir. Batı dünyasındaki gazeteler fakir ülkelerdeki felaket haberlerini ve bu haberlerin fotoğraflarını birinci sayfanın tepesinden vermeyi pek severler.
NATO'nun Lizbon Zirvesi ve Füze Kalkanı projesi konusu birinci sayfalarda yer almıyordu.
Batı gazetelerinin öne çıkardığı haberlerden üçünü seçtim. Sayın okuyucularıma aktaracağım.
Kuzey Kore-Güney Kore Çatışması
ABD yönetimi İran'ın nükleer projelerinden önce Kuzey Kore'nın atom bombası projesini sorun yapmaya başlamıştı. Bu konudaki anlaşmazlık devam ediyor.
İşte bu nedenle Kuzey Kore'den gelen her haber ve özellikle askeri haberler abartılarak gündeme getiriliyor.
Sanki Kuzey Kore ve Güney Kore arasında sıcak çatışma başlayacak bu Uzakdoğu'da bölgesel bir harbe neden olacak havası yayılıyor.
Bu hava da ekonomiyi etkiliyor. Kuzey Kore ile ilgili haberler her nedense borsaları sallayabiliyor.
Bu defa da borsalar sallandı. Ama sonunda toparlandı.
Güney Koreli yetkililere göre, Kuzey Kore ordusu Kore yarımadasının batısındaki tartışmalı sınır hattı yakınlarında bulunan Yeonpyeong adasına ateş açtı. Güney Kore Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ateşe derhal karşılık verildiği belirtildi.
Bir görgü tanığı top mermilerinin isabet ettiği onlarca evin yandığını söyledi. Televizyon görüntülerinde adanın üzerinden dumanlar yükseldiği görülüyor.
Yonhap haber ajansı, Güney Kore'nin daha önce adada savaş uçakları konuşlandırdığını duyurdu.
Bu habere göre olay olağan bir sınır çatışması. Abartmaya gerek yok. Ama geliniz de ABD Yönetimine ve borsacılara anlatınız.
Yunanistan göstermelik tedbirler almaya devam ediyor.
Yunanistan'ın borçlarını çeviremez hale gelmesi AB'yi salladı. Daha sonra sözler verildi. Sözler alındı.
Ama tedbirler göstermelik. Yunan ekonomisi üretmeye başlamadan, üreterek gelir yaratmadıkça durumunun el parası ile düzeltilmesi imkansız.
Yunanistan hükümeti gelecek yılın bütçe açığını azaltmayı amaçlayan tasarruf paketini açıkladı.
Açıklamalara göre sağlık ve güvenlik harcamalarında kesinti yapılacak. satış vergisi (KDV/ÖTV) yüzde 11'den yüzde 14'e çıkarılacak.
Tasarruf paketinin hedefine ulaştığı durumda bütçe açığının ülkenin gayri safi milli hasılasına oranı yüzde 9.4'den yüzde 7.4'e inecek.
Bu hedefe ulaşılması için 5 milyar euroluk tasarrufun sağlanması gerekiyor.
Açıklanan tasarruf paketi Yunanistan'ın mayıs ayında Avrupa Birliği ve IMF'den aldığı 110 milyar euroluk kurtarma yardımının koşullarından olan "kemer sıkma" politikasının bir parçası.
Avrupa ülkeleri arasında en yüksek bütçe açığına sahip ülkelerden biri olan Yunanistan'ın ekonomik büyüme oranları da Avrupa ülkeleri arasında en düşüklerinden.
Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ülkenin bu yıl yüzde 4.2 oranında 2011'de ise yüzde 3 oranında küçülme yaşayacağı söylendi.Daha önce 2011 yılında beklenen tahmini küçülme oranı ise yüzde 2.6'ydı.
Ekonomi küçülerek bütçe açığını azaltır ama, küçülen ekonomi borçlarını ödeyemez.
İsrail, etrafına duvarlar örmeye devam ediyor.
Berlin Duvarı yıkıldı. Çin Seddi tarihte kaldı. Ama İsrail kendini duvarlar için hapsetmek yolunda ilerliyor. Şimdi de Mısır sınırına 250 km'lik duvar inşa ediliyor.
Elektrikli parmaklıklar ve gelişmiş bir izleme teknolojisiyle donatılacak duvarın Mısır üzerinden kaçak geçişleri engellemek için inşa edilmekte olduğu söyleniyor. Ama gerçek amaç güvenlik.
İnşaatına başlanan duvarın uzunluğu 250 kilometre olacak ve bir yılda tamamlanacak.