Başrolde at var
Steven Spielberg'in yeni filmi "Savaş Atı" (War Horse) şimdiye kadar bu kadar mükemmel örneği görülmemiş bir "hayvan filmi" oldu. Konu basit: Genç çocuk, sevgili atını Birinci Dünya Savaşı'na yollamak zorunda kalır. Ama hasretine dayanamaz. Ardından savaşa o da gider. Atını bulmaya!
Michael Morpurgo'nun romanından, filmden önce sahneye uygulandı bu duygusal öykü. İyi de, başrolünde at olan bir öykü sahneye nasıl uygulanır? İşte orada, işe yaratıcılık ve yenilikçilik girdi.
Yaratıcılık şöyle: Sahne için öyle bir "at" yaptılar ki, içine giren iki kişi, atı, "at" gibi hareket ettirdi. Hatta bir ara, sahneye giren gerçek at, bu çakma atı gerçek sandı.
Eskiden, çok eskiden, sahneye at gerektiğinde, ata benzer bir şeyi çıkartırlardı. İçinde yine iki adam olurdu. Ama bu "at"ın at olmadığını herkes hop anlardı. Yenilikçi uygulamada ise "at" gerçek bir at gibiydi.
Oyunda iki "at"a ek olarak bir "kaz" ve bir de "kırlangıç" kuklası kullanılıyor.
**
Savaş Atı, önce 2007'de Londra'da sahnelendi. Steven Spielberg, bir Londra ziyaretinde oyunu gördü. Hemen oyuncularla ve yazarla tanıştı. Orada karar vermiş filmini yapmaya.
Bu arada oyun, bir "tiyatro olayı"na dönüşünce New York'a taşındı 2011'de. Steven bu arada, filmi İngiltere'de bir milli parkta gizlice çekmeye başlamış bile. Hem de Tin-Tin filmini tamamlarken!
Savaş Atı, gelmiş geçmiş en duygusal filmlerden biri olacak. Tema çünkü hem cesaret, hem ümit, hem kararlılık, hem sevgi. Rüzgar Gibi Geçti'yle karşılaştıran eleştirmenler var. Filmdeki tek önemli oyuncu, Joey adlı bu at. Eh, köpeğe Altın Küre verenler, bu ata da bir Oscar verirse şaşılmaz.
Filmin müziğini yapan John Williams ise her halde kariyerinin müziğini döktürdü. Her şeyiyle film tam Oscar'lık bir malzeme. Gerçi, Altın Küre'de ödülü sessiz film dönemine gönderme yapan "The Artist"e kaptırdı ama olsun. Oscar, farklı ölçütlere göre çalışıyor.
**
Romandan tiyatro ve film doğunca, işin tarihsel kısmıyla da Londra'daki Askeri Müze ilgilenmezse olmazdı doğrusu. Tarihi, güncele en başarıyla bağlayan bu "canlı" müzede şimdi "Savaş Atı'nın Gerçek Öyküsü" sergisi var - tiyatro oyunu ve filmle eş zamanlı.
Sergide, savaş atlarına dair, film ve oyunda elbette görülemeyecek, bilinemeyecek gerçeklikler sıra sıra.
*Birinci Dünya Savaşı'nın çıkmasıyla birlikte sadece İngiliz ordusu için -ve yine sadece- 12 gün içinde 140 bin at orduya alındı.
*Savaşta ölen atlar tek tek sayılmış: 8 milyon. Bütün bu dost-düşman atları için Londra'nın ortasında bir anıt dikili.
*Savaş Atı oyununu 2007'den bu yana dünyada 1.5 milyon kişi izledi.
*Londra'daki oyun, Şubat 2013'e kadar uzatıldı.
*Umulmadık bir başarı kazanan oyunu Kanada, Avustralya ve Japonya'da da sahneleme girişimleri yapılıyor.