Başladı mı?

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ [email protected]

 

Kötümserliğin doruk noktasına ulaştığı Şubat sonunda, ekonomilerin kötüleşme hızındaki yavaşlama sinyalleriyle birlikte küresel hisse senetleri borsalarında ciddi bir yükselişin başlayabileceğini öne sürmüştük.

Mart başlarında küresel borsalarda başlayan bu yükseliş neredeyse soluksuz gerçekleşti ve tarihi olarak da en keskin rallilerden biri halini aldı.

Fakat son birkaç haftadır (Şubat-Mart başı gibi) gördüğümüz aşırı kötümserliğin yerini iyimserliğin aldığını ve ekonomilerin kötüleşme hızındaki yavaşlamanın borsalar tarafından belli ölçüde fiyatlandığını düşündüğümüzü aktarmıştık. Dolayısıyla, önümüzdeki dönemde piyasalardaki yükselişin aynı hızla devam etmesi için verilerin kötüleşme hızında düşüşün yeterli olmayacağını ve piyasaların aynı hızda yükselmesinin zorlaştığını düşündüğümüzü belirtmiştik. 

Bu bağlamda, Mart diplerinden itibaren yükselişe öncülük eden Nasdaq ve Philadelphia semiconductor endekslerinin güçsüzleşmesinin dikkat çekici olduğunu ve küresel piyasalar açısından bir risk teşkil ettiğini öne sürmüştük. Gerçekten de ABD endekslerinde, geçen hafta bir düzeltmenin başladığını görüyoruz.

Bundan sonra, Yen'in, bazı önemli emtiaların ve MSCI Gelişmekte olan ülkeler endeksi ile arasındaki korrelasyonu yüksek kalmaya devam eden (0.9 cvarında) Nasdaq endeksinin seyri bizce gelişmekte olan ülke borsaları açısından yakından takip edilmeli.

Ayrıca, daha önce ABD doları, tahvil ve Japon Yeni gibi "güvenli liman" sayılan aktiflerden, hisse senedi borsalarına, emtia ve şirket bonolarına yönelen bazı fon akımlarının son birkaç gündür kısmen yeniden geriye döndüğünü düşündüren bazı işaretler de var. Bu bağlamda özellikle ABD yüksek getirili şirket bono fiyatlarındaki zayıflama bizce dikkat çekici. Ayrıca, soyafasulyesi ve şeker vadelileri gibi bazı emtiaların son fiyat hareketleri küresel borsalar açısından önem taşıyabilir diye düşünüyoruz.

İç tarafta ise IMF ilişkileri ana gündem maddesi olmaya devam ediyor. Basında yer alan haberlere göre IMF ile müzakere sürecinin tahmin edilenden daha uzun sürme ihtimalinin ortaya çıkması da piyasalarda bir stres unsuru haline gelmeye başlayabilir diye düşünüyoruz.

Yurtdışında, bu hafta ABD'de konut verileri, Euro Bölgesi hizmet ve imalat sektörü PMI endeksleri, Fed'in 28-29 Nisan toplantısına ait tutanakları bu hafta izlenecek veriler arasında.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017