Başkent’in arka bahçesindeki Çankırı’nın imkanları...
Çankırı’da gerçekleşen 92. Garanti Anadolu sohbetinde Ankara’nın arka bahçesinde yer alan kentte, kentleşme ve sanayileşmenin at başı ele alınması gerektiği ve buna uygun sosyal gelişmenin unutulmaması istendi. Kentin değişimin ve gelişmenin içerisinde olduğunun altı çizildi.
Garanti Anadolu Sohbetlerinden 92.’sini Çankırı’da gerçekleştirdik. Hem kent önderleri hem de sohbete katılan uzmanlar, “Başkent’in arka bahçesinde yer alan Çankırı’nın yapısal değişim geçirmekte olduğunu, kentin fiziki altyapısı değişirken, sosyal altyapısının da değişmesi gerektiğinin” altını çizdiler.
Toplantı öncesi sohbet ettiğimiz 11 bin öğrencisi olan Çankırı Karatekin Üniversitesi rektörü, rektör olarak kendisinin tek söz sahibi olarak yönetiminin değil, bir yönetişim modeliyle üniversitenin bütün birimlerinin “Ortak katılımıyla” karar alan bir yönetim geliştirdiklerini söyledi. Üniversitelerinin uluslararası bağlantılarından ve öğretim üyelerinin yurt dışındaki üniversitelerle işbirliklerini ve öğrencilerinin bazı programlardan yararlanarak yurt dışına gönderildiğini örnekleriyle anlattı. Bunun ufuk açıcı ve geliştirici bir durum olduğunu belirtti. Kendisinin bir işçi ailesinin çocuğu olarak 325 markla yurt dışına okumaya gittiğini, çalışarak eğitimini tamamladığını, bunun kendi yaşamındaki önemini anlattı...
Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, TÜİK’ in Türkiye kentleri mutluluk sıralamasında yüzde 73.5 ile 6. sırada olan Çankırı’nın 10 yıl önce 1 milyon olan ihracatının 73 milyon dolara çıktığını, kentlerinin göç alan iller arasında yer aldığını, Şabanözü’ndeki üç havai fişek üreticisinin oluşturduğu havai fişek kümelenmesinin Türkiye piyasasında yüzde 65 paya sahip olduğunu belirtti. Kentlerindeki 5 OSB’den birinin atıl olduğunu, ancak kentlerinin yatırımcılara önemli imkanlar sunduğunu açıkladı. Vali Özcan, “Unutmayın Cristiano Ronaldo’nun çorapları da bizim kentimizde, Çankırı’da üretiliyor” dedi.
Çankırı TSO Başkanı Hayrettin Çelikten, “Çankırı’da kentleşmenin, sanayi ile at başı gitmesini bekliyoruz. Bunun için gecikmeden sosyal altyapının da güçlenmesi gerekir” diyerek beklentisini ortaya koydu. Çankırı’daki yerel üreticilerin OSTİM ile kümelenme işbirliği yapmasının öneminin altını çizdi.
OSTİM başkanı Orhan Aydın, kooperatiflerinin 17 sektörde, 139 işkolunda, 5 bin işletmede 50 bin işçinin çalıştığı tek çatı altında bir büyük fabrika gibi konumlandığını açıkladı. Enerji, savunma, raylı sistemler alanlarında kümelerinin mevcut olduğunu belirterek, “Çankırı ile birçok alanda işbirliği yapabiliriz. Çankırı’ya sanayileşme desteği verebiliriz ve kümelenmelerimizle işbirliği yapabiliriz. Ankara veya Çankırı bizim için fark etmez” diyerek, işbirliği imkanını ortaya koyup söz verdi.
Sosyolog Dr. Özlem Ünsal, “Çankırı’yı büyük değişim bekliyor” diyerek, dünya kentlerinden doğru ve yanlış konumlanma örnekleri verdi. Ünsal, “Çankırı’nın, Ankara ile mal, insan ve sermaye bakımından ilişkisini analiz edilerek, doğru konumlanmasının öneminin” altını çizdi.
Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Nahit Bingöl, Türkiye Bölgesel Gelişme Stratejisi hakkında bilgi verdi. Çankırı’nın “Yapısal dönüşüm illeri içinde” yer aldığını belirterek, “Bu illerin gerçekleştirecekleri yapısal dönüşüm ile gelişmişlik düzeylerini bir üst seviyeye taşıyabilecek yerleşimler olarak tanımlıyoruz. Çankırı’nın Ankara ile bütünleşeceği bir senaryo desteklenecekse, iki kentin nasıl bir ilişki içinde olması gerektiği incelenmelidir” dedi. Prof. Asaf Savaş Akat’ta Çankırı’nın bir çok avantaja sahip olduğunun altını çizip, “Sanayileşmede gecikmiş olması, 30 yıl önce sanayileşmiş kentlerin durumuna, hatalarına düşmeme imkanı olduğunu” söyleyerek, “Bu bile kenti cazibe merkezine dönüştürecek özelliktir” değerlendirmesini yaptı.
Çankırı toplantısında benim altını çizeceğim iki özellik var. Biri Anadolu’daki birçok kent gibi Çankırı’ nında, kendi imkanlarına dayalı, yeni arayış içinde olduğu. Diğeri, Üniversitesinin hem kentte katkı sağlayabileceği, hem de farklılık yaratarak kendine avantaj sağlayacak arayış içerisinde olduğu. Çankırı bu iki özelliğiyle umut verici bir gelişmenin eşiğinde...