Başkanlık seçimleri ve piyasalara etkisi...
Berkay Aytekin / Yatırım Finansman
ABD'de başkanlık seçimlerine sadece bir hafta kaldı. Anketler iki adayın başa baş bir mücadele içinde olduklarını gösteriyor. Hatta yarışı önde götüren Obama'nın son düzlükte geride kaldığını belirten anketler de yok değil. Obama'nın 2008'deki seçim kampanyası değişim temalıydı, bu seçimde ise Romney'nin değişim temalı bir kampanya yürüttüğünü görüyoruz. Obama'nın değişiminin içi doluydu, neleri nasıl değiştireceğini ortaya koyuyordu. Romney ise en çok bu konuda eleştiriliyor, değişim sloganlarının içini dolduramadığı söyleniyor. Romney'nin değişimi daha çok Obama'nın yaptıklarını eski haline getirmek üzerine kurulu gibi gözüküyor.
Her şeye rağmen Wall Street ve CEO'ların Romney'i desteklemesi için vergileri düşürmeyi planlıyor olması bile yeterli sebep gibi duruyor. Wall Street, Romney'i desteklese de piyasaların seçimin galibine nasıl tepki vereceği, tam bir muamma konumunda. Romney'nin Wall Street'i memnun edeceği kesin, diğer yandan piyasaların sevdiği bir figür karakter olan Bernanke ile çalışmayacağını açıklaması piyasalarda yaşanacak olan baharın kısa sürmesini sağlayabilir. Obama'nın kazanması durumunda ise her şeyin olduğu gibi devam edeceği ve seçim belirsizliğinin ortadan kalkacağı düşüncesi ile piyasalarda yukarı yönlü bir hareket yaşanabilir. Sonuç ne olursa olsun kısa vadeli olarak olumlu bir algılamanın oluşacağını düşünüyoruz.
ABD Başkanlık Seçimlerinin daha önce İMKB'ye nasıl yansıdığını inceledik ve önümüzdeki kısa dönemde İMKB'nin nasıl bir yol haritası izleyeceğini bulmaya çalıştık. Başkanlık seçimlerinin Kasım ayında yapılmasından hareketle son beş seçim sürecinde (20 yıl) S&P ve İMKB'nin Kasım aylarında nasıl hareket ettiklerini inceledik. Buna göre; S&P'nin başkanlık seçimlerinin yapıldığı Kasım aylarında genel olarak ilerleyen mevcut küresel trend ile uyumlu seyrettiği açıkça görülüyor. Küresel trend yukarı yönlü ise yükselen, aşağı yönlü ise düşen S&P'ye İMKB-100'ün de son beş seçimin dördünde ayak uydurduğu gözleniyor.
Tek tek inceleyecek olursak; 1992 ve 1996 seçimlerinde S&P'nin ve İMKB'nin Kasım ayından önce yükselişine başlayan küresel trende uyum sağlayarak yükseldiğini görüyoruz. Küresel trendin düşüş yönünde ilerlediği 2000 ve 2008 seçimlerinde ise her iki endeksin de trende uyumlu bir şekilde düştüğü göze çarpıyor. S&P'nin yükseliş trendi içinde olan küresel trende yine ayak uydurarak yükselişini sürdürdüğü 2004 Kasım'ında ise İMKB için farklı bir durum söz konusu olmuş. Endeks, bu dönemde trendin tersine aşağı yönlü hareket etmiş.
Genel olarak S&P'nin seçim süreçlerinde küresel trendin hangi yönde olduğuna bağlı olarak hareket ettiği görülmektedir. Endeksin de 2004 hariç piyasalardaki genel trende ayak uydurduğunu söyleyebiliriz. Bu veriler ışığında ve piyasaların da hâlihazırda yükseliş trendi içinde olduğunu dikkate alarak, seçimleri kimin kazanacağı fark etmeksizin S&P'nin Kasım ayında yükselebileceğini tahmin ediyoruz. ABD'deki olası böyle bir tablonun ise 2004 yılındaki ters hareketine rağmen, İMKB'ye de olumlu yansıyabileceğini tahmin ediyoruz.