Başkan’la bir akşamüstü sohbeti…
Mehmet Güleryüz’den Komet’e, Bedri Baykam’dan Erol Akyavaş’a 70’lerin sonlarından 80’lerin ortalarına belleklerden sıkı anılar. Lütfi Kırdar’da, Boğaz manzaralı Boğaziçi Borsa Restaurant’dayız. Şişli’yi konuşuyoruz. Laf lafı açmış, galerilerin yoğunluğuyla da bilinen ilçenin belediye başkanıyla derin bir plastik sanatlar muhabbetine dalmışız. Bizim tanışıklığımız da belediye sponsorluğunda yapılan Xu Hongfei’nin “Şişman ve Mutlu” heykel sergisi ile başlamış. Neredeyse bir yıl oluyor. Başkan Hayri İnönü’nün heykel sevgisi, büyük ihtimalle önümüzdeki senelerde projelere de dönüşecek gibi. Bu arada, yeni belediye binasının giriş katında farklı etkinliklere (örneğin mini caz konserleri) ev sahipliği yapabilecek bir sergi salonu düşünülüyor. Zaten belediyenin koridorları da altlarında fiyatları ve nereden satın alınabilecekleri yazılı, dönemsel olarak değişecek sergileri ağırlayacak…
Bu alandaki muhabbetimizi resim sanatımızın en önemli temsilcilerinden İbrahim Balaban’a Hayri Bey’in himayesinde düzenlenen 95. yaş kutlamasıyla noktalıyoruz. Bu kapsamda Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde açılan özel sergi, 22 Haziran’a kadar gezilebiliyor.
Konu Şişli olunca konuşulacaklar, birkaç saatte tüketilemeyecek kadar çok: Şişçilikle uğraşan bir aileye ait olan Şişçilerin Konağı’nın adının zamanla Şişlilerin Konağı’na dönüşmesi nedeniyle bu ismi aldığına dair rivayetten Tatavla’ya (Kurtuluş); Bomonti’deki kimi mekânlardan ara sokaklardaki güzel binalara ve saklı bahçelere Başkan ilçesini anlatıyor.
Orayı bir kültür sanat merkezine dönüştürmek istiyor. Ancak, mekân sorununa dikkat çekiyor. Kent Kültür Merkezi ile Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evi salonları, Şişli’nin hâlen kullanılan mekânları. Bir de Nâzım Hikmet ve çocuk kütüphaneleri var ki Başkan, gösterilen ilgiden çok memnun. “Türkiye’nin sayılı kütüphanelerinden birini oluşturmak için çalışıyoruz” diyor.
Hemen her gün etkinlik olan Kent Kültür Merkezi yakında tadilata girecek. Sonbahara yetiştirilmesi planlanan salonun yalnızca tiyatro ağırlıklı etkinliklerde kullanılması planlanıyor. Başkan, çok amaçlı çağdaş bir salonun da Maslak Atatürk Sanayi Sitesi’nde inşaatı süren mahkemelik oldukları binada bulunduğunu söylüyor: “Toplam 70 bin metrekare bir alanın kullanım hakkı, 1 TL karşılığında 30 yıllığına Şişli Meslek Yüksekokulu’na verilmiş. Belediye meclisi üyesiyken ben de imza atmıştım, ama belediye başkanı olduktan sonra bunun doğru olmadığı kanaatine vardım. Çünkü, Şişlilinin malının Şişli’de kalması lâzım.”
Sağlık Kartı uygulaması ile Şişlililerin bölgedeki çok sayıda sağlık kurumundan indirimli olarak yararlandıklarını vurgulayan İnönü, ilçenin en büyük sorunlarından birinin yeşil alan yapacak yerlerin kalmaması olduğunu söylüyor. Bir de pazar sorunu var ki, gerçekten ilginç: Her mahalle istiyor, ama benim sokağımda kurulmasın diyor! Çöp konteynerleri için de aynı durum söz konusu; mutlaka olmalı, ama başkasının sokağında!
Sohbetimizin bir bölümünü kentsel dönüşüme ayırıyoruz. Çünkü, Şişli’nin Mahmut Şevket Paşa ve Kuştepe semtleri de var. Buradaki binalar eski, mimari kurallara uyulmadan yapılmış. Yenilenmeleri gerekli, ama nasıl? Pek çok problem var, örneğin arsa sahibi başka, oturan başka. Başkan, bu dönüşüm sırasında yerleşik kişilerin semtlerinden kopmaması lâzım geldiği düşüncesinde. Çözüm, başka bir söyleşi konusu…
Yılbaşı kutlamalarını yapmamakta da kararlı Hayri İnönü. “Eğer yapılacaksa belediyenin kaynakları ile değil, esnafın desteğiyle, belediyenin önderliğinde olmalı. Ayrıca o sokaklarda oturanlar da istemiyorlar” diye konuşuyor.
Boğaz’ın üzeri iyice karardı. Birazdan gece bir kez daha usulca örtecek görmek istemediklerimizin üzerini ve biz, yine çok sevmeye devam edeceğiz bu kenti.