Başkan Trump’ın otelini Turkish Trump yapacak

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası [email protected]

2008 yılında ABD ekonomisini uçurumun kenarına getiren mortgage krizinden en fazla gayrimenkul fiyatları etkilendi. Bu dönemde daireler, arsalar, hatta gökdelenler vitrine ucuz fiyatlarla çıktı. Fiyatları yarı yarıya, bazen de daha fazla düşen gayrimenkuller, nakdi olanlara yeni fırsatlar oluşturdu. ABD’de Mike olarak tanınan Alterra'nın patronu Mükemmel Sarımsakçı, işte o dönemde tanınmaya başladı.

2012 yılında Dallas’ta Butler Brothers Company’nin 101 yıllık eski merkezini 30 milyon dolara alan Sarımsakçı, projeyi geliştirip 191 metrelik uzunluğa sahip bir gökdelen yapmak için kolları sıvadı. Bu yatırımla dikkati çeken Mükemmel Sarımsakçı’ya ABD'de “Turkish Trump” denmeye başlandı. Aradan kısa bir süre geçtikten sonra İstanbul’da görüştüğüm Sarımsakçı, yeni projelerini anlatırken, turizme odaklanacağını söylemişti. Aradan 4-5 yıl geçti ve Sarımsakçı, turizmdeki ilk projesini başlatmak için düğmeye bastı. Hem de rakibiyle...

Bilindiği üzere ABD’de gayrimenkul denilince akla ilk gelen isimdir ülkenin çiçeği burnunda başkanı Donald Trump. Dünya genelinde birçok ülkede proje geliştiren Başkan Trump, göreve gelir gelmez Kuzey Kore’den İran’a, Yemen’den Avusturalya’ya birçok ülkenin politikasında ilk sıraya geldi. Tepkiler üzerine tepkiler alan Trump, siyasetten sonra ekonomide de ses getirecek politikalar geliştirmeye devam ediyor.

Aslında göreve gelmeden sahip olduğu 400 şirketinden istifa etti ama aile Trump markasına yatırımlarını sürdürüyor. İşte Başkan Trump ile Turkish Trump’ı da buluşturan işte bu yeni yatırımı...

6 katlı, 220 odalı olacak

Turizmde Trump Hotels markasını ABD’de yaymak için yeni bir marka yaratıldı. Geçen hafta Trump Hotels’in CEO’su Eric Dangizer bu markanın “Scion” adıyla çalışacağını, 4 yıldızlı statüte hizmet vereceğini açıkladı. 17 farklı görüşme yapan Dangizer’in masaya ilk oturduğu isim ise Mükemmel Sarımsakçı. Yani Turkish Trump.

Dallas’a yapılması planlanan Scion, Trump Hotels’in ilk konsepti olacak. Scion Dallas adıyla anılacak otelin yatırımcısı ve geliştirisi olan Mükemmel Sarımsakçı, “220 odalı bir proje geliştiriyoruz” diyor. 6 kattan oluşacak otelde fiyatlar ise 200-300 dolar civarında seyredecek.

Proje bedeli 50 milyon dolar

Dallas Belediye Binası’na yürüme mesafesindeki otel, St. Paul caddesinde yer alacak. Sarımsakçı, otelin 50 milyon dolara mal olacağını ve 2019’un ilk çeyreğinde hizmete gireceğini belirtiyor. ABD basınında geniş yankı bulan bu yatırım için Sarımsakçı, 0.4 hektarlık alana planlanan projede 8-10 bin metrekarelik alanda lüks mağazalar olacağını, Scion için de ön mutabakat anlaşmasının imzalandığını kaydediyor.

Trump Hotels yönetimi, bu çalışma hakkında yorum yapmaktan kaçınırken, ABD basınına konuşan “Trump Organisation” tarafından görevlendirilen Cumhuriyetçi avukat Bobby Burchfield, “Birkaç ay önce Mükemmel Sarımsakçı ile görüşmeler yaptık” diyerek etik incelemenin sürdüğünü, anlaşmanın kesin imzasının henüz tamamlanıp atılmadığını ifade ediyor.


Ukrayna savunmasından Ankara çıkarması

Moskova-Kiev arasında yaşanan ve iki ülkeyi savaşın eşiğine getiren gerilim son günlerde tekrar nüksediyor. Ayrılıkçı Ruslar, başta Donetsk olmak üzere birçok kentte saldırılarına kaldıkları yerden devam ediyor. İşte tam bu havada Ukrayna’dan Türk savunma sanayisine yönelik iki önemli adım atıldı. İlki Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi’nden (NSDC)…

NSDC Birinci Genel Sekreter Yardımcısı Oleh Hladkovsky liderliğinde Ukraynalı savunma sanayi şirketleri Ankara’ya büyük bir çıkarma yaptı. NSDC’nin kendi internet sitesinden yapılan açıklamada iki ülke arasında havacılık ve savunma sanayi alanlarında işbirliğini artırmaya yönelik görüşmelerin yapıldığı ifade edildi.

Temel Kotil’le görüştüler

Yapılan açıklamada görüşmeler “Zırhlı araç mühendisliği, uzay ve uçak programlarında, insansız hava araçlarının geliştirilmesinde ortak proje üretilmesi”ne yönelikti... Türkiye Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, TUSAŞ CEO’su Temel Kotil başta olmak üzere heyet, Aselsan, Roketsan ve Havelsan yöneticileriyle bir araya geldi. Anıtkabir’de Mustafa Kemal Atatürk’ün mozolesini de ziyaret eden heyette Ukrayna’nın en büyük savunma şirketi olan Ukroboronprom’un CEO’su ve Roman Romanov’da vardı.

Kamu Savunma Sanayi İşletmesi olan Ukroboronprom Türkiye’de özel bir ofis açacağını duyurdu. Kiev’de 2 Şubat tarihinde gerçekleştirilen “Güvenlik Sektöründe Yönetim: Silah Üretimi, Satışı ve Alımı” konulu uluslararası konferansta konuşan Ukroboronprom şirketinin Başkan Yardımcısı Denis Gurak, Polonya dışında kurulacak Türkiye ofisinin Ankara’da olacağını ve ikili askeri-teknik işbirliğini öngören ciddi bir program çerçevesinde hayata geçeceğini belirtti.

2010’da kurulan Ukroboronprom'un Ukrayna’daki silah sanayi kompleksini oluşturan 112 şirketi var. Şirketin cirosu 7 milyar dolar civarında. Zırhlı araçlardan uydu yapımına kadar geniş bir yelpazede üretimi bulunan Ukroboronprom, KrAZ adıyla da ağır araç üretimi gerçekleştiriyor. Ukroboronprom’un en önemli özelliği ise ünlü uçak şirketi Antonov’u da bünyesinde barındırması.

Üssü Zaporizhia

Varlıkları milyarlarca doları bulan Ukroboronprom, Sovyet sonrası eskimiş üretimi modernize eden projeleriyle öne çıkıyor. Ivchenko- Progress bunlardan biri. Kiev’den yönetilen şirketin ülke geneline yayılmış tesislerinde havacılık, Ivchenko çalışmasıyla modernize ediliyor. Tupolev, Beriev, Ilyushin, Mil ve Yakovlev gibi sivil ve askeri uçakların motorlarına yönelik üretimler, Zaporizhia Oblast’ında gerçekleşiyor. Ordunun tamamının silah ihtiyacını karşılayan kurum, 2014’te yaşanan Kırım gerginliği ile yeni bir süreç yaşadı. Rusya ile yaşanan bu gerilim Ukrayna’da savunma sanayisinde yeni bir döneme imza attı. Yasaklama sürecini başlatan Rusya, Ukrayna savunmasına yönelik ambargo kararı aldı. Ayrıca şirket, gemi ve denizcilik sanayisine yönelik üretim de yapıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar