Başkan Reha Gür, “İSO İkinci 500”de Plastik ve Kauçuk Sektörünü değerlendiriyor

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI [email protected]

Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci ile çelik sektörüne ilişkin gerçekleştirdiğimiz söyleyişinin son bölümünü, ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye Çelik sektörünü de olumsuz olarak etkileyecek çelik ithalatına yönelik kısıtlamaya dayanak olarak gördüğü “Section 232” uygulamasını belirlemiştim. Namık beyle telefon görüşmemizde “Section 232” uygulaması sürecinde yaşanılan güncel gelişmeler oluyor bunları değerlendirerek önümüzdeki hafta sizlere bilgiyi sunmakta yarar olacağına karar verdik..

İSO İkinci 500'de Plastik ve Kauçuk Sektöründeki KOBİler..

Bugün ise İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO)”İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması”nda yer alan kauçuk ve plastik sektöründeki KOBİ'lerin değerlendirilmesini Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) yönetim kurulu başkanı Reha Gür’den yapmasını rica ettim.

Keza kendisi, Dünya ve Türkiye plastik ve kauçuk sektörünü yakından izleyen, alanında başarıyı yakalayan yetkin kişilerden, bu bağlamda da değerlendirmeleri önemli..

İTÜ Maden Fakültesi ve İÜ. İşletme İktisadı Enstitüsü’ mezunu ve İSO İkinci 500”de sektör sırlamasının 12. sırasında yer alan Eurotec Mühendislik Plastikleri A.Ş.'nin ortağı ve Yönetim Kurulu Üyesi. 40 ülkeye ihracat yapan Şirketteki görevi ise Ticari Genel Müdür Yardımcısı.. Reha Gür aynı zamanda, İKMİB’de (İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği) Yönetim Kurulu Üyesi. Reha bey değerlendirmesinde şunları söylüyor;

“Plastik Sanayicileri Derneği’nin (PAGDER) listedeki verilere ilişkin yaptığı değerlendirmeye göre, 2016 sıralamasında firma sayısı olarak sektörler bazında 8. büyük sektör olan plastik ve kauçuk üreticisi 27 işletme listede yer aldı.

Firmaların üretimden net satışları ise yüzde 19,4 oranında artış gösterdi.

İkinci 500’e giren plastik sanayicilerinin net üretimden satışları yüzde 19,4; net satış hasılatları ise yüzde 13,8; brüt katma değer yüzde 83,9; şirketlerin özsermayeleri yüzde 8 ve vergi öncesi dönem karları ise yüzde 97,7 arttığı gözlemleniyor. Ayrıca, sektörümüz hükümetin “İstihdam Seferbeliği”ne kayıtsız kalmayan, istihdam çağrılarına yüzde 17,6 ile katkıda bulunduğu görülmektedir.

2016 yılında plastik mamul sektör ihracatında yüzde 5,3 düşüş söz konusuydu.

İkinci 500 sıralamasına giren 27 firmamızın ihracat performansına baktığımız zaman bu gerilemenin yüzde 6,4 olduğunu ve söz konusu gerileme ile sektör oyuncularının iç pazara yönelmiş olduklarını söyleyebiliriz.

Sektörün tanıtımına daha çok ihtiyacımız var..

Söz konusu durum gerek plastik sektörümüz için gerekse genel sanayimiz için yurtdışı pazarlarda tanıtıma ne kadar çok ihtiyaç duyduğumuzun bir göstergesi.

Sektörün ihracatındaki mevcut düşüşlerin sorumluluğunu alması gerekenler, sektörün tanıtıma ihtiyacı olmadığı savını savunanlardır.

Sözüm ona, sektörümüz Plastik Tanıtım Grubu’nun kapatılmasıyla birlikte, kesintilerden yapacağı tasarruflarla üretim kapasitesinde Almanya’yı geçip Avrupa’da da birinci sıraya yükselecekti.

Maalesef gözlemlemekteyiz ki, büyük bir tanıtım fırsatını kaçırmış olan sektör mensuplarımız, tanıtıma yönelik atılması ümit edilen adımları büyük bir açlıkla beklemekteler.

Umuyoruz ki, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) bünyesinde geç kalınmadan gerekli tanıtım faaliyetlerine hız verilir.

Performans artışı gözlenen veri kalemlerinde yakın dönemde ekonomi yönetimi tarafından alınan önlem ve sanayiye sunulan teşviklerin etkisi kadar yurtiçi satışlara bağlı gelişmenin de etkin olduğu gözlemlenmektedir.

Özellikle tedarik sağlanan sektörlerdeki görece kuvvetli büyüme ve yanı sıra kur dalgalanmalarına bağlı olarak pahalılaşan ithalat, tedarik sağlanan sektörlerin yüzünü yerli üreticiye çevirmesini sağlamıştır.

İkinci 500 sıralamasındaki işletmelerin arasında plastik ve kauçuk firmalarının satış rakamları artış oranının ortalamanın iki katı düzeyinde geldiği görülmektedir.

Gelecekten çok daha umutluyuz..

Bu bağlamda ilerleyen dönemde ikinci 500 listesine daha fazla sektör firmasının giriş yapacağı yönündeki beklentiler kuvvetlenmiştir.

Hammaddede dışa bağımlılığı en yüksek sektörlerin başında gelen plastik sektörünün her şeye rağmen yaptığı atılımı, hammadde ithalatının kolaylaştırılması ile ve hatta tüm Dünya'da dolaşımı serbest olan ve plastiğin ruhunu yansıtan çevre bilinci ile gelişmiş ülkelerde kamu yönetimleri tarafından da özendirilen geri dönüşüm muhteviyatı içeren sınai çıktı hammaddelerin ithalatının da serbest bırakılmasıyla kat be kat fazlasıyla yapacağı da aşikârdır.

Listede yer alan tüm firmalarımızı kutluyor başarılarının devamını diliyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Değerli dostum PAGDER Başkanı Reha Gür’ün değerlendirmelerini sektörü tanıyan biri olarak gerçekçi buluyor sektöre katkılarından dolayı da kutluyorum.. Sıralamada yer alan firmalarımızı tebrik ediyor, sayılarının artmasını da içtenlikle diliyorum..

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar