Başkan Nazarbayev ile görüştü Kazakistan’da soda üretecek

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası [email protected]

Türk inşaat ve turizm şirketlerinin ilgi gösterdiği pazarlardan Kazakistan’da madencilik son dönemde öne çıkmaya başladı. Sektördeki en önemli oyuncu ise Yıldırım Holding. 2013’te Rus madencilik şirketi Mechel’in krom varlıklarını satın alarak Kazakistan’ın kuzeybatısındaki Voskhod Group tesislerini de bünyesine katan Yıldırım Holding, kanıtlanmış 20 milyon ton krom cevherini işliyor. Bu rezervler dünyanın yüksek kalite oranlarından birine sahip.
İşte Yıldırım Holding, Kazakistan operasyonuna bir yenisini daha ekliyor. Bununla ilgili Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ile Yıldırım Holding’in CEO’su Yüksel Yıldırım, çarşamba günü başkent Astana’daki EXPO Congress Center’da bir araya geldi. Kimya ve madencilik sektörüne yatırımlarının süreceğini söyleyen Yüksel Yıldırım, soda üretimi için de yatırım yapacaklarını dile getirdi.

Astana’da yatırımı görüştüler

Kazak Resmi Haber Ajansı Kazinform’da görüşmenin detayları da açıklandı. Yıldırım yatırım projesinin detaylarını Devlet Başkanı Nazarbayev’e de iletti. Verilen bilgiye göre soda tesisinin Zhambyl adlı bölgede kurulması hedefleniyor. Hatırlanacağı gibi eylül ayında Türkiye ile Kazakistan arasında 590 milyon dolarlık yatırım anlaşması imzalanmıştı. Kazakistan Başbakanlığı tarafından yapılan o açıklamada, Kazakistan’ın Ankara Büyükelçiliği’nin çabalarıyla Kazakh Invest ile Çalık Holding, Yıldırım Holding, Yıldızlar SSS Holding, Agrobest Group ve diğer Türk şirketleri arasında toplam 590 milyon dolarlık yatırım anlaşmalarının yapıldığı bildirilmişti.

Kazak Yatırım Ajansı’nın başına ODTÜ’lü başkan

Bilindiği üzere son 5 yılda Kazakistan’da Türk şirketlerinin 667,5 milyon dolarlık 18 yatırım projesi hayata geçti. Türkiye’nin Kazakistan’a yaptığı toplam yatırım tutarı ise 2.1 milyar dolar.
Son bir notu da sizlerle paylaşmak isterim.

Kazakistan, Türk yatırımcıların en fazla yatırım yaptığı ülkeler arasında…
Bu rakam giderek artacak gibi görünüyor.

Zira ülkenin yatırım ajansı Kazakh Invest’in Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine geçtiğimiz haftalarda Saparbek Tuyakbayev atandı. 1979 yılında Güney Kazakistan’da doğan Tuyakbayev, 2001 yılında üniversite eğitimine Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) devam etti. Tuyakbayev, Kazakça, Rusça, İngilizce ve Fransızca’nın yanı sıra akıcı olarak Türkçe biliyor. Yani Kazakistan’da yatırım yapmak istediğinizde Türkçe konuşan bir yöneticiyle karşılaşacaksınız.

***
Arabistan’da sinema yasağı kalktı ilk anlaşmayı ABD’li dev yaptı

Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın yönetimdeki gücünün artmasıyla Suudi Arabistan’da reform dönemi yaşanmaya başladı. Ülkede kadınların ehliyet almasına ve spor müsabakalarına gidebilmelerine izin çıkmasının ardından bu kez de 35 yılı aşkın süredir kapalı olan sinema salonlarının açılışına izin verildi. Suudi Arabistan Kültür ve Enformasyon Bakanı Avan bin Salih el Avad’ın sinema salonlarına lisans verilmeye başlandığını açıklamasının ardından 24 saat geçmeden ilk yatırım için kollar sıvandı. Dünyanın en büyük sinema şirketlerinden olan ve Odeon markasıyla 11 bin sinema salonu bulunan ABD’li AMC Entertainment Holdings, Suudi Arabistan hükümetine ait Public Investment Fund (Kamu Yatırım Fonu) ile anlaştı. İki taraf, Suudi Arabistan’da sinema salonları kurmak ve işletmek için anlaşma imzaladı.

Dubai’den de ilgi var

Suudi Arabistan’da kalkan yasakla ilgilenen sadece ABD’li AMC değil, Dubai’den de yatırım için çalışma başlatan var. Körfez ve Ortadoğu'da 300'den fazla ekrana sahip Dubai merkezli VOX Sinemaları da Riyad yönetimiyle temasa geçmek istiyor. Ünlü milyarder Majid Al Futtaim'e ait VOX’un CEO'su Alain Bejjani, “Suudi Arabistan'da VOX sinemalarını yaymayı çok istiyoruz” diyor. Suudi Arabistan sinema salonlarında yakın dönemde büyük bir rekabet olacağı kesin.

Adı reform, ekonomisi 24 milyar dolar

Ülkenin Kültür Bakanlığı, 2030’a kadar 2 binden fazla ekrana sahip 300’den fazla sinema salonu kurmayı planladıklarını açıkladı. Bir anlamda bakanlık, ekonomiye 24 milyar dolarlık katkı sağlayacak bir ekonomi oluşturmanın peşinde.

Yasağın kalkmasının üzerinden 24 saat geçmeden ABD’li şirket ilk anlaşmayı imzaladı.
Dubaililer ise yakından ilgileniyor.

Bu da bize küresel pazarda var olmak için şirketlerin, nasıl çevik olduklarını gösteriyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar