Başkan Namık Ekinci, Çelik sektörünü anlatıyor.. (II)

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI [email protected]

Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB)Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci ile çelik sektörüne ilişkin sohbetimizden bir bölümünü daha sizlere sunacağım..

Yurt içinden kaynaklanan sorunlar:

Türkiye sanayinin en önemli kollarından biri olan çelik sektörü, dünyada yaşanan siyasi ve ekonomik olumsuzlukların yanı sıra zaman zaman birçok farklı sektörel sorunla mücadele etmeye çalışıyor. Bu sorunlar ticareti zorlaştırıyor ve ihracatın gerilemesine neden oluyor.

Öncelikle son dönemde Türkiye’de yaşanan süreçler göz önüne alındığında şu an sektörün en önemli sorunu Türkiye’ye karşı oluşturulmaya çalışılan olumsuz algı nedeniyle bazı ülkelerin, Türk çelik sektörünün ticari faaliyetlerine engel olmaya çalışmasıdır.

Pazar kaybına sebebiyet veren bu sorunun öncelikli olarak siyaseten çözülmesi gerekiyor.

Türkiye sanayisinin ve Türk çelik sektörünün geleceği için çözümü büyük önem arz eden bu dış sorunun düzeltilememesi durumunda sektörün diğer yapısal sorunlarının çözüme kavuşturulması fazla bir anlam ifade etmeyecektir.

Sektörün sorunlarına bakılacak olursa örneğin; hurda ithalatındaki yüzde 0,5 ve kömür ithalatından alınan yüzde 1 oranındaki çevre katkı payı ile yüzde 1 BTV ve yüzde 1 ETV gibi fon ve kesintiler sektörü fazlasıyla zorluyor.

Bu ek yüklerden muaf olmak çelik sanayicisini önemli oranda rahatlatacaktır.

Ayrıca son 1 yıldır yüzde 100 civarında artış gösteren “kontrol edilemeyen giderler ve fatura, sayaç okuma ve hizmet bedeli” adı altında kuruluş bazında aylık yüz binlere varan tahsilat yapılıyor.

Söz konusu bu haksız tahsilatın KDV matrahına dâhil edilmesi sektörün rekabet gücünü olumsuz yönde etkiliyor.

AKÇT mevzuatının da gerektirdiği üzere Türk çelik sektörü devletten herhangi bir surette teşvik almıyor, zaten sektör herhangi bir teşvik de talep etmiyor.

Ancak sektörün daha güçlü ilerleyebilmesi için sırtındaki bu yüklerden kurtulması gerekiyor.

Yurt dışı kaynaklı sorunlar:

Dünya üretiminde lider olan Çin, üretimindeki artış firmalarının borç/varlık dengesinin borç lehine yükselmesi ve iç pazardaki büyüme oranının beklenen seviyede gerçekleşmemesinden dolayı DTÖ kurallarına aykırı, agresif bir ihracat politikası izlemeye başladı.

2016 yılında da dünyada en çok çelik ihracatını gerçekleştiren Çin, ihracatını artırmaya devam ederken, dünyanın önde gelen birçok çelik ihracatçısı ülke ihracatında düşüş yaşadı.

Çinli üreticilerin devlet teşvikleri alması, GTİP değiştirmek gibi bazı hileli yollara başvurarak DTÖ kuralları dışında hareket etmesi dünya ticaretine ve çelik sanayine göz ardı edilemeyecek derecede zarar veriyor.

Türk çelik sektörü, başta ABD olmak üzere bazı ülkelerin mesnetsiz gerekçelerle, haksız yere açtığı anti-damping ve telafi edici vergi soruşturmalarına maruz kalıyor.

Türk çelik ürünlerine karşı 2010 yılından bugüne kadar toplam 18 ülke tarafından 52 dava açıldı. Bu davaların şu anda 2 tanesi devam ediyor.

Birliğimizin çalışmaları:

Birliğimiz, yaklaşık bin üyesiyle Türk çelik üreticilerini ve ihracatçılarını dünya pazarlarında tanıtmayı ve pazar payımızı artırmayı, ithalatçı ülkelerin ihtiyacına uygun çeşit ve kalitede ürünler üretilmesini sağlamayı ve ihracatçıların yurtiçi ve yurtdışında karşılaştıkları sorunları çözmek amacıyla üyelerine hizmet vermeyi temel amaçlar olarak belirlemiştir.

Birliğimiz, 2016 yılı Mayıs ayı içinde Çelik Sektörü SWOT Analizi ve Strateji Çalıştayı düzenleyerek gelecek stratejileri belirlendi.

Sektörün Ar&Ge, inovasyon, ihracat için gerekli akredite test ve analiz konularında gelişimine büyük katkı sağlayacak “Çelik Test ve Araştırma Merkezi” projesinin çalışmalarını tamamlamasıdır.

Birlik bünyemizde faaliyet gösteren MATİL A.Ş. şirketi tarafından İstanbul Kalkınma Ajansı hibe desteğiyle hayata geçirilen tüm sektörlerin örnek alacağı bağımsız Test ve Araştırma Merkezi, 3 yıllık süreç sonunda 2016 yılında hizmet vermeye başladı.

Bu proje ile sanayide yüksek katma değer üreten ve ileri teknolojileri kullanan bir yapının desteklenmesi hedefleniyor.

Türk çelik sektörüne kalifiye eleman kazandırmak amacıyla Endüstri Meslek Liseleri de birlik tarafından hayata geçirilen bir diğer önemli çalışma.

ÇİB’nin, Gebze’de Çolakoğlu firması ile birlikte, İskenderun’da Yazıcı Demir Çelik firması ile birlikte yaptırdığı okul 2013 yılında, Çanakkale’de İÇDAŞ firması ile birlikte yaptırdığı okul 2015 yılında eğitim öğretime başladı.

Birliğimizin faaliyetlerinin bir özeti bunlar..

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar