Basın Ekpres'te 'gerilim' sürüyor
Basın Ekspres Yolu son yıllarda inşaat şirketlerinin en fazla boy gösterdiği hat oldu. Bir dönem fabrika binalarının dizildiği bir sanayi bölgesi iken Merkezi İş Alanı (MİA) ilan edilmesi ve ardından bölgedeki büyük arazilere sahip fabrikaların şehir dışına taşınması bir anda hattı İstanbul’un gözde noktası haline getirdi. Büyük markaların projelerinin birbiri ardınca hızlıca yükseldiği Basın Ekspres bölgesi kısa zamanda İstanbul’un ikinci Maslak’ı tanımlamasının da hakkını verdi. Halihazırda 20’den fazla projenin inşaat ve satışının sürdüğü alanda çok sayıda 5 yıldızlı otel de kapılarını açtı. Yerli yabancı markaların boy gösterdiği hatta İstwest, Nurolpark, Greenist, Toya gibi projelerde yaşam başlarken, bölgeye binlerce insan şimdiden gelmeye başladı. Diğer konut, otel ve ofis projelerinin bitmesiyle bu rakam çok daha artacak.
Atatürk Havalimanı’na yakın olan ve yine yapımı devam eden 3.Havalimanı’na da yakın olacak bölge ne yazık ki yıllardır dillendirilen iki sorunundan hala kurtulmuş değil. Bunlardan biri yüksek gerilim hattının bir türlü yer altına indirilmemesi. Diğeri ise Basın Ekspres Yolu’nun genişletilmemesi. Metrekare ortalama satış fiyatlarının 2 bin dolarları bulduğu bölgede hala kıraç bölgelerde olan yüksek gerilim kabloları boy gösteriyor. Bu durum haliyle bölgede milyon dolarlık projeleri yapan firmaları rahatsız ediyor. Firmalar bu konuda ellerin taşına altına da sokmaya da hazır. Hattın yer altına indirilmesi bedelinin hesaplanıp bunun bölgede yer alan firmalara paylaştırılmasıyla bu konunun çözüme kavuşturulabileceğini söylüyorlar.
Ancak elektrik idareleri arasındaki koordinasyon probleminin sorunun çözüme kavuşmasını engellediğinden yakınıyorlar.
İkinci önemli sorun yollar
Bölgeyi ilgilendiren bir başka konu da planlarda yer alan 20-25 metrelik yollar. Basın Ekpres’in sağında ve ve solunda yer alması planlanan yolların genişletilmesi planlarda yer alıyor. Bağcılar, Bahçelievler ve Küçükçekmece sınırları arasında yer alan yolun Küçükçekmece sınırları tarafında genişletme için gerekli terkler yapılmış. Buna rağmen genişletme konusunda bir çalışma yapılmamış. Çünkü yolların büyütülmesi işini Karayolları mı, Büyükşehir mi, ilçe belediyeleri mi yapacak konusunda bir yetki karmaşası söz konusu olmuş. Bu durum da yoldaki trafiğin rahatlamasını engelliyor. Üçüncü konu ise bir sorundan ziyade bir öneri. Üç belediyenin oluşturacağı platformla bölgenin komple bir master planla ele alınması, böylece yurt dışında tanıtılması isteği. Bu da parça parça tanıtımlar yerine Basın Ekspres markası olarak tanıtılması için önemli bir adım olacak. Böylesi bir tanıtımı Beyoğlu Belediyesi bölgedeki firmaları için Fransa’daki MIPIM fuarında yapmıştı. Çok sayıda projenin olduğu Basın Ekspres için neden olmasın?
The Ritz Carlton yerinden ayrılmayacak
Geçen hafta kulislerde konuşulan konuyu “Lüks otel zinciri Ritz Carlton Boğaz’dan ayrılıyor mu?” başlığıyla köşe yazıma taşımıştım. Ancak bu konuyla ilgili hem Süzer Grubu’ndan hem de The Ritz-Carlton markasından açıklama aldım. Bana gelen her iki açıklamada otelin böyle bir planın olmadığı belirtildi. The Ritz-Carlton’dan gelen açıklamada “Ritz-Carlton markasının hali hazırda bulunduğu adresinden ayrılma veya başka bir lokasyona taşınma planı bulunmamaktadır” denildi. Süzer Grubu da şu açıklamayı yaptı:“The Ritz-Carlton İstanbul Oteli, 2001 yılından beri bünyemizde olup Türk turizmine hizmet vermektedir. Otelimizin herhangi bir yer arayışı söz konusu değildir. The Ritz- Carlton İstanbul Oteli, bugünden sonra da Süzer Plaza’daki yerinde yerli ve yabancı misafirlerine hizmet vermeye devam edecektir.”