Başcı Yılın Merkez Bankası Başkanı

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

 

 

The Banker, İngiltere'de 1926 yılından beri yayınlanan aylık  bir dergi. Şimdilerde The Financal Times Ltd. grubunun yayın organları arasında. Aylık baskı sayısı 28 bin dolayında.
 
The Banker, dünyada bankacılık sektöründe, finansal piyasalarda olan biteni değerlendiren yazılar yayınlıyor, haberler ve rakamlar veriyor.
 
The Banker'in bir özelliği de her yıl (1) Yaratıcı Bankacılık Teknikleri (2) Yılın Bankacısı (3) Yılın Maliye Bakanı (4) Yılın Merkez Bankası Başkanı (5) Yılın Özel Bankası 
kategorilerinde yılın birincisini seçerek ilan etmesi.
 
Buna ek olarak her yıl (1) 1000 Dünya Bankası (2) 500 İslami Finans Kuruluşu sıralama listesini yayınlıyor..
 
Yılın birincisi seçiminde tek  birinci seçimi yok. Birinci seçimlerinde , bankalar ve finans kuruluşları için (1) Sermaye Piyasası birincisi, (2) Küresel birinci, (3) EMEA (Avrupa-Ortadoğu-Afrika) birincisi, (4) Asya-Pasifik birincisi, (5) Gelişmekte Olan Ülkeler birincisi belirleniyor.
 
Bu nedenle aynı kategoride farklı ülke grupları için  birden fazla  yılın birincisi belirlenme imkanı var.The Banker dergisinin bu değerlemeleri 147 ülke için yapılıyor. 
The Banker bundan önce TCMB Başkanı olarak Gazi Erçel,Süreyya Serdengeçti ve Durmuş Yılmaz'ı, Yılın  Merkez Bankası Başkanı olarak  ilan etmişti.
Bu yıl ise TCMB Başkanı Erdem Başcı, Yılın Merkez Bankası Başkanı olarak onurlandırılmış.
 
Her yıl bizim özel bankalarımızın da The Banker tarafından  bir kategoride birinci olarak ilan edildiğini, ödüllendirildiğini duyuyoruz, okuyoruz.
 
The Banker  önemli bir yayın organıdır. Merkez  bankası başkanlarının, bankaların bu dergi tarafından onurlandırılması, ödüllendirilmesi iyi bir şeydir.
 
Bunun için  Erdem Başcı'nın bu yıl birincilik ödülünü almasını alkışlamak gerekir.
Erdem  Başçı'nın , küresel krizden çıkış yolu aranırken klasik makro politika araçlarının uygulandığı bir dönemde, sermaye kontrollerine başvurmadan sermaye akımlarında istikrar sağlanabileceğini ortaya koyan uygulamalarına dikkat çekilerek, kullandığı farklı ve yenilikçi politikalar nedeniyle ödüllendirildiği belirtiliyor.
 
The Banker'de bu değerlemeyi yapanlar, "Sonuçlar en azından şimdiye kadar ekonomide yumuşak inişin gerçekleştiğini gösteriyor. Ancak Başçı hâlâ teyakkuz halinde. Önümüzdeki dönemde kısa vadeli sermaye hareketlerindeki oynaklığın sürmesi yüksek bir olasılık. Böyle bir konjonktürde uygulanan zengin politika araç çeşitliliği, gelişmekte olan ülkeler için örnek  olacaktır" diyorlar.
 
The Banker tarafından Erdem  Başçı'nın yanı sıra 2012 için Kanada Merkez Bankası Başkanı Mark Carney Amerika'da, Filipinler Merkez Bankası Başkanı Amando Tetangco' Asya-Pasifik'te, Suudi Arabistan Merkez Bankası Başkanı Fahad El-Mübarek Ortadoğu'da ve Angola Merkez Bankası Başkanı Jose Massano ise Afrika'da Yılın Merkez Bankası Başkanı olarak seçilmiş.
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018