Başbakan’ın EKK kararları açıklaması gecikince...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Biz günlük yazı yazanlar için, ertesi gün gazetede yer alacak yazılarımızı saat 17.00 civarında yazı işlerine göndermemiz gerekir. Eğer beklediğimiz yazı malzemesi o saate kadar gelmezse, zorda kalırız. Dün de öyle bir gün oldu.

Sabah haber toplantısı sırasında Başbakan’ın EKK kararlarını açıklayacağı bilgisi gündemdeydi. Saat 15.00’te Başbakan’ın kararlarla ilgili açıklama yapacağı bilgisi vardı. Zaman olarak zorlayacağını düşünsem de o konuda yazmamamın yanlış oylacağını düşündüğüm için, gündemde yer alan diğer iki haber, sanayi üretim endeksinin ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 artmasının son çeyrek büyümesi ve yıllık büyüme konusunda ne sonuç vereceği üzerine yorum yazmak ya da parakende satış hacminin ekim ayında yüzde 0.8 azalması konusunda görüşümü belirtmek yerine, Başbakan Yıldırım'ın açıklayacağı reel sektöre destek içeren EKK kararlarını bekleme kararı aldım.

Saat 15.00’te Başbakan Yıldırım açıklamaya başlasa, saat 16.00’da yazıya başlayabileceğimi düşündüm. Televizyondan izlerken not alıp, yazabilirim diye hesapladım.

Saat 15.00 sırasında yazıişlerinden arkadaşlar, Başbakanı’ın açıklamalarının saat 16.00’ya ertelendiğini söylediler. Zorlansam da bu açıklamaları dinlemeden yazı yazmama kararı aldım.
Saat 16.00 olduğunda televizyonda haber izlerken, önce ekonomi dünyasının Başbakan’ın açıklamalarını beklediği belirtildi. Ardından 28 dakika süren haber bülteninde güncel haberler yayınlandı. Ardından reklamlar ekrana geldi. Ve nihayet saat Başbakan, 16.34’te konuşmasına başladı. Bilgi verirken zaman zaman da bakanlardan açıklamalar aldı.

Başbakan Yıldırım, reel sektörün sıkıntılarını azaltmak ve firmaların nakit sıkışıklıklarını azaltmak, yatırımları sürdürmek, istihdamı artırmak için Kredi Garanti Fonu kefaletiyle 250 milyar lira kredi hacmi genişleteceklerini açıkladı. Piyasalarda sıkışıklığın 40 milyar lira olmasına karşın bu 250 milyar lira krediyle önemli rahatlık sağlayacaklarını belirtti. KGF’nin kredi teminatının ihracatta yüzde 100, KOBİ'lerde yüzde 90, ticari müesseselerde yüzde 85 olacağını açıkladı. Bu 250 milyarın temininin bütçe açığını artırmadan, fasıllar arası kaydırmalar ve arizi gelirlerden olacağını açıkladı.

Başbakan, 2017’de özel sektör yatırım projelerine katkı onanının yüzde 15 artırılacağını da açıkladı. İhracata verecekleri destekten, kamu bankalarının kendi aralarında yarışmalarını önlemek için karar aldıklarını belirtti. İlk çeyrek SGK prim ödemelerinin 9 ay faizsiz ötelenebileceğini de açıkladı.

Bu konudaki detaylı değerlendirmeyi önümüzdeki günlerda daha geniş ele alabiliriz. Başbakan'ın açıklamaları üzerine kendisine sorular da yöneltildi. Toplantı, 17.20 dolayında sonlandı. O nedenle reel sektörü rahatlatmak için alınacak bu kararlar için ilk söyleyeceğimiz, “hükümetin “bir şeyler yapma, can suyu verme” kararında olduğunu söylemekle yetineyim.
Dünkü zaman sıkışıklığı nedeniyle bana sık sorulan, “Her gün nasıl yazı yazıyorsun?” sorusuna verdiğim, “Olayları okurun rahat algılamasına yardımcı olmak için bir teknisyen olarak görüş ortaya koyuyorum, yaptığım sadece bu” diyordum.

Zaman açısında dünkü gibi zorlukları yaşadığımız günlerde, yazımı daha zor yetiştirdiğimi söylüyordum. Dün de öyle oldu...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar