Başbakan'ın sözleri piyasadaki tansiyonu aşağıya çekti

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Döviz fiyatı yükseldikçe piyasalar dalgalanmaya başladı. Bu dalgalanma sırasında Merkez Bankası bazı tedbirler aldı ama tedbirler olumlu etki gösteremedi. Hükümet çevrelerinden ise uzun süre herhangi bir ses çıkmadı.

Ekonominin kaptanı, daha önceki uygulamaları ile güven kazanan Sayın Babacan bu dönemde ortaya çıkmadı. Çok kişi Sayın Babacan'ın açıklama yaparak piyasayı rahatlatmasını bekledi.

Yeni hükümet kurulduktan sonra oluşturulan Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun bu dönemde ne işe yaradığı anlaşılamadı.

Çarşamba günü Sayın Erdoğan yurtdışına çıkarken gazetecilerin sorularını cevapladı. Gazetecilere söyledikleri  piyasayı ve ne olur diye meraklananları büyük ölçüde sakinleştirdi.

Dün sabah Merkez Bankası Başkanı enflasyon raporunu açıkladı.

Piyasa oyuncuları ve kamuoyu Merkez Bankası Başkanı'ndan döviz fiyatındaki dalgalanma konusunda  açıklamalar bekliyordu.

Başkan konuşmasında enflasyon konusuna çıkmamaya özen gösterdi.

Ancak sorular üzerine Türk Lirası'nın artık aşırı değer sorununun olmadığını, döviz fiyatının olması yere geldiğini, bundan sonraki değişimin enflasyonu hızlandırma tehlikesi olduğunu söyledi.

Ve de Merkez Bankası'nın döviz fiyatının daha çok yükselmesini önleyecek tedbirler alabileceğini açıkladı.

Başkan daha sonra soruları cevaplarken, bir politikacı yaklaşımı ile genel ifadelerle ekonominin çok iyi durumda olduğunu, dış ve iç risklerden etkilenme sorununun olamayacağını belirtti.

Ekonomide istikrarsızlığın ortaya çıktığı,belirsizlik dönemlerinde Merkez Bankası Başkanı ile hükümet üyelerini rakama dayalı bilgiler vermeleri alınacak tedbirlerden söz etmeleri önemlidir.

Tabii ki böyle durumlarda söylenen sözler kadar, sözü söyleyenlere olan güven de önemlidir.

İşte bunun içindir ki çarşamba günü Sayın Erdoğan'ın açıklamalarından sonra piyasalarda olan biten ile dün Merkez Bankası Başkanı'nın konuşmasından sonra piyasadaki değişim ilginç bir karşılaştırmaya imkan vermektedir.

Görülüyor ki, Sayın Erdoğan'ın yalın ve kesin söylemleri, Merkez Bankası'nın "öyle de olur, böyle de olur" mesajından daha çok piyasayı yönlendirmiştir.

Piyasanın tansiyonu Sayın Erdoğan'ın kısa konuşmasından sonra düşmeye başlamıştır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018