Başbakan "Özel sektör işçi alsın Devlet de memur alacak" diyo
DÜNYA'da geçen hafta Alaattin Aktaş'ın bir yazısında, Başbakan'ın TOBB üyelerinden işci almaları konusundaki istekleri değerlendirirken, bir konu tartışmaya açılıyordu : Özel sektör işsizliği azaltmak için işci alacak…İyi de devlet de memur alarak istihdamı artırma çabasına katılacak mı ?
Alaattin Aktaş diyordu ki, "TOBB'un üyeleri fedakârlık yaparak, birer kişiye iş imkânı yaratırken en büyük işveren olan devlet de herhalde boş durmayacak. Türkiye'de 26 bakanlık, bu bakanlıklara bağlı olarak da merkezde faaliyet gösteren 40'a yakın bağlı ve ilgili kuruluş var.
TOBB üyeleri birer kişi istihdam edecek güce sahip görülüyorsa, 26 bakanlığın her biri en az 1.000 kişi istihdam edebilir. Bakanlıklara bağlı ve ilgili kuruluşların gücü de herhalde 500'er kişi istihdam etmeye yetecektir. Bakanlıklar 26 bin kişi, bakanlıklara bağlı kuruluşlarla ilgili kuruluşlar 20 bin kişi, valilikler 8 bin kişi, illerdeki resmi kuruluşlar en az 20 bin kişi, hastane, okul ve camiler 320 bin kişi. Yani toplamda devlet de neredeyse 400 bin kişiye iş imkânı yaratacak."
Alaattin Aktaş'ın DÜNYA'da yayınlanan önerisi daha sonra Milliyet'de de kaynak gösterilerek tartışıldı.
Hafta sonu Kanal 24 televizyonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Başbakan'ın açıklamalarından anlaşıldığı kadarı ile Başbakan Alaattin Aktaş'ın ortaya attığı konuya sıcak bakıyor.
Başbakan Kanal 24'deki konuşmasında önce TOBB'dan isteklerini ve TOBB'un yaklaşımını değerlendirdi. Daha sonra kamunun personel alımım konusundaki niyeti açıkladı.
Başbakan diyor ki, "Oksijen çadırında olan bir ekonomiyle ilgili bir öneri yaptım TOBB'a... '1 milyon 300 bin üyem var' diyorsunuz. Her biriniz bir işçi alsa 1 milyon 300 işçi eder. Bu işsizliği bizde ortalama 3-4 puan götürür.
'Tamam, yaparız' falan dediler. 'Bize bazı şeyler yapın' dediler.
'Ne yapalım?' dedik.
'Tekstilde KDV'nin düşürülmesi' dediler, indirdik.
İşverenin SSK primi yükünü yüzde 5 düşürdük.
Kurumlar vergisini düşürdük.
TOBB, bu konuda adım atmadı.
Bu, milli bir sorun. Böyle bir dönemde yapılmayacak, ne zaman yapılacak.
Birer kişi almayı kendileri için 'köşeye sıkıştırma' operasyonu olarak görüyorlar.
TÜSİAD, 'İstihdamla mücadele sürdürülebilir olmalı' diyor.
O dediğiniz, her şeyin tam rayına oturduğu ülkede olur. Ama şu anda sıkıntılar var. Her ülke kendine göre tedbirler alıyor.
Eğer sen fırsat bulup işçileri dışarı atarsan, fırsat bilip asgari ücretin altında ücret ödemeye yönelirsen... Ne yapacak, 'İşten çıkmamak için buna razıyım' diyor. Daha da ileri gideceğim, beyefendiler kızmasın, rahatsız olmasın, Güneydoğuda, Doğuda 100 liraya, 200 liraya çalıştırılan çocuklar var. 'Hayır' desinler bana... Gerçekler ortada. Ben bunun için de emek sömürüsü dedim. Yanlış mı ifadem...
Bu konuyla ilgili olarak arkadaşlarımıza söyledik. Gideceksiniz bunların üzerine dedik. 'İşyerleri kapanır efendim'... Kapanırsa kapansın.
Kalkıp da böyle bir sömürüyü yapamazsın, 100 liraya, 200 liraya bu çocukları çalıştıramazsın. Bunlar, iş hukukuna, her şeye ters. İnsan hakları noktasında, her şeye aykırı. Söylediğim yanlışsa, ben Başbakan olarak durumu ortaya koyamayacaksam... Ben sizle 4 senedir, 5 senedir konuşuyorum, görüşüyorum siz bu işi hep böyle çevreden kuşatıyorsunuz.''
Bu eleştirilerden sonra Başbakan kamu kesimine personel alımı konusundaki niyeti dile getirdi
İşsizliğin azaltılması için devletin alacağı tedbirler olup olmayacağının sorulması üzerine, ''Öyle bir çalışmamız var. Biz şu anda memur konusunda ciddi bir alım yapmayı planlıyoruz tekrar. Rakam vermeyim, ama ciddi bir alım yapacağız'' diye konuştu.