Başbakan Davutoğlu 8 dönüşüm programını açıklarken önemli olan konu...
Başbakan Davutoğlu, 25 dönüşüm programından daha önce açıklanan 9 dönüşüm programından sonra, dün 425 eylem planı içeren 8 programı daha açıkladı. Programın sosyal içerikli bölümüyle ilgili açıklamalar da önümüzdeki günlerde yapılacak ve 25 dönüşüm programı tamamlanmış olacak. Bence, Başbakan’ın dünkü açıklamasının en dikkat çeken yanı, eylem planlarıyla ve gelişmelerle ilgili “üç ayda bir açıklama” yapılacağı gelinen noktanın, yapılanlarla, yapılamayanların topluma duyurulacağı bilgisi oldu.
Bunu söylememin nedeni, 2011 yılında ilki açıklanan, 2014 yılında orta ve ileri teknolojili ürünlerde Avrasya’nın üretim üssü olmayı amaçlayan 72 Eylem planı içeren “Sanayi Strateji Belgesinin” denetim ayağının işlememesi, sonuçlarla ilgili bilançonun topluma sunulmaması. Sürenin tamamlanmasına karşın 72 eylem planının sonuçları ve amaçlanan “Avrasyanın üretim üssü” olma hedefinin neresinde olduğumuz bilgisi topluma sunulmadı. Bu yeni Sanayi Strateji Belgesi gündeme gelirken önceden bu açıklama topluma yapılmalıydı. O nedenle Başbakan Davutoğlu’nun üç ayda bir dönüşüm programının eylem planlarında varılan noktalarla ilgili açıklama yapacaklarını ve bunların ilkini 2015 Mart ayında yapılacağını açıklamasının önemli olduğunun altını çizdim.
Gelelim dün Başbakan Davutoğlu’nun açıkladığı Ekonomide Dönüşüm Programının ikinci bölümünün içeriğine:
Bu bölümde 8 öncelikli dönüşüm planı ile üretimde verimliliğin artırılması, yurt içi tasarrufların israfın önlenerek artırılması, kamu harcamalarının rasyonelleştirilmesi, kamu gelir kalitesinin artırılması, iş ve yatırım ortamının geliştirilmesi, istatistiki bilgi altyapısının geliştirilerek kayıt dışılığın azaltılması ile İstanbul’un Uluslararası Finans Merkezi haline gelmesinin altyapısının hazırlanması yolunda adımlar atılmasını içeriyor. Buna bağlı olarak eylem planlarının zamana bağlı olarak görevlendirilen kurumlarca hayata geçirilmesi öneriliyor. Üç ayda bir de ulaşılan sonuçların kamu oyuyla paylaşılacağı da açıklanıyor.
Başbakan Davutoğlu’nun bu dönüşüm planına bağlı olarak adımları sıralarken şunların altını çiziyor:
•Uluslararası yükümlülükleri gözeterek, ithal yoğunluğunu ve lüks tüketimi caydırıcı vergilendirmeler yapacağız.
•Tasarrufu artırmak için özel amaçlı mekanizmalar gerçekleştireceğiz. Altın bankacılığının gelişmesini destekleyeceğiz. Finansal istikrar için istikrar duyulan alanlarda kredi düzenlemelerine devam edeceğiz.
•Sanayi sektöründe toplam faktör verimliliğini büyümeye katkı için yüzde 20 üzerinde tutmaya kararlıyız. Bunun için üretim süreçlerini iyileştirmeye, katma değeri artırmaya, verimlilik algısını artırmaya dönük önlemleri hayata geçirmeliyiz.
•Gayrimenkul rantlarından kamunun pay almasına yönelik düzenlemeler yapacağız. Vergi getireceğiz.
Davutoğlu ayrıca, yerel yönetimlerinin gelirlerini artırma, yatırım yeri bulma ve yatırımı önem arz eden yatırımlara izni kolaylaştırma gibi alanlarda düzenlemeler yapacaklarını da açıkladı. Bireysel emeklilik sistemi kesintilerini uluslararası düzeye yaklaştıracakları gibi konulara da dünkü açıklamalarında değindi.
Bu 25 dönüşüm içeren eylem planlarının yapısal dönüşümü sağlamasının kriteri bana göre, sürdürülebilir yüzde 6-7’lik amaçlı bir büyümenin yakalanması olacaktır. Bunun için Eğitim, Hukuk ve Vergi reformlarının hayata geçirilmesi üretimde yerli girdi kullanımıyla, rekabetçi üretimi geliştirilmesiyle, ihracatı artırılmanın sürekliliğinin sağlanması gerekecektir.