Başarının temel unsurları: Kararlılık ve azim

Serbest Kürsü
Serbest Kürsü

Yücel UYGUN

“Rotanızı bir yıldıza sabitlerseniz, bütün fırtınalarda yönünüzü bulursunuz.”

Leonardo Da Vinci

Dünyada iz bırakmış, başarıya ulaşmış insanların şüphesiz ki, en önemli özellikleri arasında ‘kararlı ve azimli’ bir tutuma sahip olmaları yer alıyor. Ray Kroc’un (Mc Donalds’ı dünya markası yapan iş insanı) biyografisinin işlendiği Founder filminde, Ray Kroc’u canlandıran Michael Keaton’ın sık kullandığı bir söz var; “Dünya, yetenekli ve iyi eğitimli ama boş gezen insanlarla dolu, başarı konusunda asıl mesele ‘KARARLILIK VE AZİM’dir. Yıllar önce izlediğim filmdeki bu harika sözü eğitimlerimde de mümkün olduğunca tekrar ederim.

Dünya üzerinde açılan işletmelerin büyük çoğunluğu kısa sürede kapanıyor. (Ülkemizdeki oran; yeni açılan firmaların on yıl içinde sadece yüzde 5’i ayakta kalabiliyor.) Y kuşağı bildiğimiz üzere, sık iş değiştirmesiyle meşhur hale geldi. Yine işe giren satış temsilcilerinin birçoğu pes ediyor veya başarısız olabiliyor vb. örnekleri çoğaltabiliriz. (Ben de satış mesleğine ilk başladığım yıllarda işin zorluğundan dolayı bırakmayı düşünmüştüm.) Evet günümüzde insanların birçoğu, üzerinde çalıştığı girişimlerle ilgili (iş, ders, proje vb.), tekrar denemenin gücünü göremeyebiliyor. Oysa başarızlıklardan bir şeyler öğrenip, tekrar tekrar denediğimizde, istediğimiz şeyi elde etmemiz mümkün olabiliyor. (hedefler tabii ki ulaşılabilir de olmalı).

Bazen eğitimlerimde, yeterince azimli olmadıklarını dile getiren katılımcılarla karşılaştığım oluyor. (Genetik bilimciler, savaşçı/mücadeleci gene sahip bir bireyin engeller karşısında daha çevik bir rol alacağını söylüyorlar.) Hayatımızdaki birçok konuda genetik faktörler önemli olmakla birlikte, genlerimiz tabii ki kaderimizi belirlemiyor. İçinde bulunduğumuz sosyal çevre, hayata dair farkındalığımız, davranışlarımızı/tutumumuzu değiştirebileceğimize olan inancımız vb. faktörler bizi daha azimli bir yapıya sokabiliyor.

Hayata karşı bazı yaklaşımlara sahip olmamız ‘kararlılık ve azim’ konusunda bizleri güçlü tutacak ve zor zamanlarımızda bizlere destek olacaktır:

Büyük resim: Büyük resim konusunu her fırsatta eğitimlerimde/yazılarımda dile getiriyorum. Milyarlarca yıllık geçmişi olan dünyadan biz de geçiyoruz. Bu dünyada iz bırakacak işler yapmamız, kişisel tatmin yaşamamız için son derece önemlidir. Aristo, ‘’Bir ya da iki kere değil, sayısız kere aynı düşüncelerin tekrarı bu dünyada iz bırakır.’’ demiş. Belki de yaşamımızın sonuna kadar zor ulaşacağımız, hayalini kurduğumuz büyük resim, aynı zamanda bizi hayata bağlayan çok önemli bir unsur olacaktır. Yaşayan bir insanın hayata dair mutlaka büyük bir resmi olması gerektiğine inanıyorum.

Zorluklar karşısında pes etmemek: Ulu önderimiz, Mustafa Kemal Atatürk, “Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiç bir zaman umudumu yitirmedim.” diyor. Hayatta ne zaman bir engelle karşılaşsam bu sözü anımsarım ve bana güç verir. Gerçekten her zorluğu fırsata çevirebilme ihtimalimiz vardır, yeter ki üzerinde yeterince düşünebilelim ve sorunlarla ilgili farklı stratejiler geliştirebilelim. Başarı yolculuğunda ne kadar çok engelle karşılaşırsak, yolculuk sonundaki zafer sevinci de bir o kadar yüksek olacaktır.

Diğer bir ifade ile karşılaştığımız zorluklar sonrasında ortaya çıkan durumun tekrar iyi gideceğine olan inancımız ve ‘iyimserlik hali’ hedeflerimizle ilgili bizi motive ediyor.

Hayatımızdaki ritüeller: Hiç dikkat ettiniz mi? Başarı tahtına oturmuş kişilerin yaşamında uyguladığı belirli ritüelleri vardır; spor yapma, kitap okuma, erken kalkma, sağlıklı beslenme, disiplinli bir şekilde hareket etme, zamanı iyi yönetme vb. alışkanlıklar. Hayatımıza aldığımız her faydalı ritüel, başka ritüellere de kapı açabiliyor ve yaşam enerjimizi tazeliyor. Bu sebepten dolayı, özel yaşam veya iş yaşamında belirli bir iş disiplinine sahip olmak, hayatımızda bize önemli ölçüde fayda sağlıyor.

Sabırlı olmak: Sabır, hayatımızın belki de her alanında hemen her zaman gerekli bir özellik. (toplum olarak sabırsız bir özelliğe sahibiz) Ve sabırlı olmayı öğrenmenin hayatımızdaki en önemli derslerden biri olacağına inanıyorum. “Dostum bu hayatta sabretmeyi öğrendiysen, inan bana çok şey yapmışsın.” diyor, Goethe.

Biyografi okumak: Geçmişte veya günümüzde, çok büyük zorluklar atlamış, mücadele dolu yıllar geçirmiş ama pes etmek nedir bilmemiş ve başarıya ulaşmış, ün kazanmış kişilerin biyografilerini okumak veya bazı geliştirici romanlardan/eserlerden beslenmek de bizi güçlendirir. Mesela Knut Hamsun’un ‘Açlık’ romanı girişimcilik yıllarımın başında beni hep dinamik tutmuştur ve umudumu tazelemem için bana ilham vermiştir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar