Başarının sırrı Ar-Ge ve yenilikçilikte..

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI [email protected]

Tam tanımıyla “Yerli ve milli” Tünel Açma Makinesi’ni üretti, Türkiye’yi bu alanda Dünya Süper Lig’ine taşıdı.

Size anlatacağım "Başarı öyküsü”nün kahramanı, Özgür Savaş Özüdoğru, Anadolu OSB Yönetim Kurulu ile Ankara Sanayi Odası meclis üyeliklerinin yanısıra “1905 Ankara Galatasaraylı Yönetici ve İş Adamları Derneği “Başkanlığı'nı da yürütüyor..

Kendisiyle geçen hafta cumartesi günü “Galatasaray Spor Kulübü”nün seçimli genel kurulun gerçekleştirildiği Galatasaray Lisesi’nin bahçesinde özlem giderdik, işlerini ve ekonomiyi konuştuk.

İş bulamadı, işini kurdu

Özdoğruyu, TOSYÖV Ankara Destekleme Derneği'nin Genel Sekreterliği'ne 2003 yılında seçildiğinde tanımıştım. İzmirli memur bir ailenin çocuğu olan Özüdoğru, Ankara’da metalürji mühendisliği okudu.

İş bulabilmek için OSTİM’de, adeta kapı-kapı dolaşır. Aradığı işi bulamayan Özüdoğru kendi işini kurma planı yapar. İlk etapta 2002 yılında 100 metrekarelik küçük bir dükkanda 4 kişi ile işe başlar.

Zaman içinde işlerini büyüten Özüdoğru ve ekibi şimdilerde Anadolu OSB'de E-BERK AŞ. adlı şirketi ile 46 bin metrekarelik alanda 500 kişi ile üretim yapıyor.

Bu başarı, Kalkınma Bankası desteğiyle ile yine aynı OSB'de 18 bin metrekarelik ilave bir yatırımı ile taçlanır... 2018 yılı sonunda tamamlanacak 30 milyon euro tutarında yatırımını ise sürdürüyor.

Şimdi sizlere Özüdoğru'nun anlatımından bir bölümünü aktaracağım; “10 Mayıs 2017’de Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci, Ulaştırma Bakanımız Ahmet Arslan ve çok sayıda konuklarımızın katılımıyla ilk tünel açma makinemizi banttan indirme törenini geçekleştirdiğimizde ülkemiz dünyanın sekizinci TBM üretici ülkesi olma unvanına erişti.

Bugün 24 ülkede yüzlerce çeşit ürünümüz kullanılıyor. Örneğin, İstanbul’dan Moskova’ya, Sofya’dan Varşova’ya, Şangay’dan Barselona’ya, Mekke’den Bombay’a, yeryüzünde 100’den çok önemli metro, demiryolu ve su tüneli projesi E-BERK’in ürünleri ile kazıldı, kazılıyor. Sayın Bakanımız Ahmet Arslan’ın deyimi ile ‘bir tünel fabrikası’ olan 'tünel açma makinesi’ni de üreterek Türkiye’yi bu alanda Süper Lig’e çıkarmayı başardı.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise Türkiye’yi bu alanda ‘değer zincirinde üst konumlara çıkardınız’ diyor. Farklılığı olmayan ürünlerle 'ben de ürettim' diyerek pazara girebilmeniz çok zor.

E-BERK olarak Ar-Ge çalışmalarımızla yenilikçi ürün anlayışıyla güvenilir markamızı oluşturduk, pazarlarda kendimize yer açtık. Ürettiğimiz tünel açma makinesi keskileri ve öteki yedek parçaları, Alman, Amerikan ürünlerine yeğleniyor. Bu başarımızın sırrı Ar-Ge ve yenilikçilikte yatıyor...

Milli üretim çok önemli..

Üstelikte ülkenizdeki pazarda üretilen teknolojinin niteliği yükseliyor, uluslararası rekabetçiliğini arttırıyor, dışsatımın artmasını sağlıyor. İşin bir de ülke, ulus için saygınlık yönü var. Uluslararası pazarda sattığı ürünler sınırlı olan, marka sayısı az olan ülkelerin saygınlığı da az oluyor. Tüketiciler, yeni bir ürün alacakları zaman, tanımasalar bile, “üretici” olarak bilinen bir ülkenin ürününü yeğliyorlar. Ürettiklerimizde yerlilik oranını artırmak için çok sayıda yerli sağlayıcı ile ortak projelere girerek, üretim sektörümüze yeni ürünler kazandırdık. Örneğin ürettiğimiz ilk Türk tünel açma makinesi E-3301 ‘Anadolu’da kullanılan 800 kVA’lik trafo, bu kapsamda üretilen bir üründür.

Yerli tüketim olmadan yerli üretim yaşayamaz

Yerli üreticilerin yaşayabilmesi için öncelikle tüketimin de yerli olması gerektiğini vurgulamak istiyorum.

Yerli tüketim derken, “ekonomik gerçekler gözardı edilsin yalnızca bizden alınsın” diye bir beklentimiz yok, olamaz da. Tek isteğimiz, yeryüzündeki birçok ülkenin yaptığı gibi, yerli tüketimin özendirilmesi ve dampinglere, haksız rekabete, kartellere karşı korunması.
Örneğin yabancı bir ülkenin üreticisi bizi pazardan silmek için maliyetinin altında ürün satarsa, öteki bir ülkenin üreticisi de ikinci el ürünleri allayıp pullayıp ülkemize “yeni ürün” gibi sokar, ucuza satarsa ve bunlara izin verilirse, yerli üretim yaşamaz, yalnızca sözde kalır’.

Milyonlarca euro yurt dışına akıyor..

Ülkemizin coğrafi yapısı, hem de kişi sayısı milyonlara ulaşan kentlerde toplu taşımanın büyük bir gereksinim olarak ortaya çıkması, çok sayıda ulaşım ve su tünel yapımını kaçınılmaz kılıyor. Bu makinelerin neredeyse tamamının yurt dışından ve özellikle de Almanya’dan gelmesi her yıl yaklaşık 250 milyon euronun yurt dışına akması demek.

Tünelcilik alanında E-BERK gibi kuruluşların hem sayılarının ve pazar paylarının artmasının ülke ekonomisi için önemi ortaya çıkıyor..."

Başarısıyla gurur duyduğum sevgili, kardeşim Özgür Savaş Özüdoğru’nun başarısının öyküsünü beğeneceğinizi umuyorum..

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar