Başarılı yöneticilerin yedi davranışı

Dr. Uğur TANDOĞAN
Dr. Uğur TANDOĞAN NOT DEFTERİ [email protected]

Bahse girerim ki, bilgisayarınızda büyük bir ihtimalle onların bir yazılımını kullanıyorsunuzdur. Şirketin kurucusu, dünyanın en zengin insanıdır. Sanırım tahmin ettiniz hangi şirket olduğunu, Evet Microsoft’tan söz ediyorum. İşte bu şirket , Linkedin firmasını 26.2 milyar dolara aldığını açıkladı.

Kullananlar bilir, bilmeyenler için söyleyelim. Linkedin, bir sosyal network firmasıdır. Amerika’da 2002 yılında kurulmuş ve 2003 yılında profesyoneller arası paylaşım sitesini açmış. Sitenin 403 milyondan fazla üyesi varmış ve bunun 106 milyonu aktifmiş. Firma, 2011 yılında halka açılmış. Mart ayı rakamlarına göre 9 bin 700 çalışanı varmış. Firma, gelirini, siteye üye profesyonellerin bilgilerine ulaşım hakkını satarak kazanıyor. Linkedin bağımsız bir firma olarak çalışmasına devam edecekmiş. 

Linkedin, başarılı bir firma. Bunu sağlayan tabi ki bu firmanın çalışanları ve en başta da yöneticileri. İşte bu başarılı firmanın insan kaynakları yöneticisi Pat Wadors, “Business Insider” dergisine bir röportaj vermiş. Bu söyleşide, Linkedin’in başarılı yöneticilerinde gördüğü yedi özelliği belirtmiş. Aşağıda, bu özellikleri ve benim yorumlarımı bulacaksınız.

1- Çalışanlarının profesyonel gelişmelerini desteklerler.

Akıllı yöneticiler, çalışanlarının gelişmesini desteklerler. Bunun iki önemli yararı vardır. Birincisi, takımlarının daha güçlü olmasını sağlarlar. İkincisi de, profesyonel geliştiği ve gelişmesine destek sağlanan şirkette kalmayı her zaman tercih eder; daha motive çalışır.

2- Çalışanlarının performansını sürekli izler ve değerlendirirler

Performans değerlendirme, bayram namazı gibi, sadece yılda iki kere yerine getirilen bir eylem değildir. Eğer çalışanın performansı sürekli izlenirse, düşme olduğunda nedenleri bulunup giderilir. Diğer taraftan da performansının izlendiğinin farkında olan çalışan daha sıkı çalışır.

3- Beklentilerini açık ve net olarak ifade ederler

Çalışan, hangi hedefe koştuğunu ve kendisinden ne beklendiğini bilmelidir. O zaman daha bilinçli çalışır, daha verimli çalışır ve kendisine gösterilen hedefi alır. İyi yöneticiler de bu hedefleri, açık ve net olarak çalışanlarına aktarır.

4- Girişimcilik ruhunu geliştirirler

İyi yöneticiler, çalışanlarını serbest bırakırlar. Yetki devrederek, girişimci ruhlarını ortaya çıkarmaları için, çalışanlarına ortam hazırlarlar. Böylece yeni ve yaratıcı fikirlerin yeşermesine zemin hazırlarlar.

5- Ölçülü risk almayı teşvik ederler

Yeni bir şey yapmak, her zaman bilinmeyene bir yolculuktur. Bu yolculuğa çıkmak, risk almak demektir. Risk almayanlar, yeni bir şey yapamazlar. Ama risk almak, her şeye hiç düşünmeden paldır küldür atılmak demek anlamına gelmez. İyi yöneticiler, ölçülü risk almayı teşvik ederler.

6- Şirketin gittiği yönü çalışanlarına açıklarlar

Bir şirkette herkes güvertede, yada kaptan köşkünde değildir; kazan dairesinde de çalışanlar vardır. Çalışanlar, şirket gemisinin nereye gittiğini bilirlerse, kendilerini daha bir güvende hissederler. İyi yöneticiler çalışanlarına şirket gemisinin nereye gittiğini açık ve net olarak açıklarlar. Çalışanların bu gidişattaki rollerini, önemlerini hep vurgularlar.

7- Davranışları ile çalışanlarına örnek olurlar

İyi yöneticinin sözü ve özü birdir. Bu nedenle, davranışları ve sözleri bir uyum içindedir. Çalışanlarından beklediği davranış biçimlerini kendi eylemleri ile örnekler; çalışanlarına örnek olurlar. “Ele verir talkını, kendi yutar salkımı” deyişine örnek yaratmazlar.

Sonuç

Başarılı bir şirketin insan kaynakları yöneticisinin, başarılı yöneticilerde gözlediği davranış biçimleri önemlidir. Bu nedenle okuyucularla paylaşmak istedim. Eğer bir yönetici iseniz, bir öz eleştiri yapınız. Bakın bakalım, bu davranışlardan kaçı sizde var.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Sülale boyu nepotizm 24 Ekim 2019
Müşteriden misafire 12 Eylül 2019