Başarılı gönüllü kuruluşlarımızdan biri: TOSYÖV

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Bugün sizlere gazetemiz yazarlarından değerli dostlarım, Prof. Dr. Tamer Müftüoğlu (kuruculardan), Osman S. Arolat ile Rüştü Bozkurt’un mütevelli heyet üyeleri, Hakan Güldağ’ın etkinliklerine her zaman katkı sunduğu, benim de 8 yıl başkanlığını yapmaktan mutluluk duyduğum 25 yıllık bir vakıftan; Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı’ndan (TOSYÖV) bahsetmek istiyorum; 1980’li yılların başları AB’de KOBİ rüzgarının esmeye başladığı yıllardı... O dönemde AB ülkeleri ekonomilerinin gelişmesinde, sosyal yaşamlarında, toplumsal barışın ve refahın, politikada istikrarın sağlanmasında güçlü ve sağlıklı bir yapıya kavuşturulmuş KOBİ’lerce gerçekleştirileceğine olan inançlarını 1983’ü “KOBİ Yılı” ilan ederek gösterdiler. Girişimciliğin ilk aşamasından KOBİ’lerin her anlamda gelişebilmesine yönelik güçlendirme çabalarını, çeşitlendirilmiş teşvik ve destek sistemleriyle donattılar. Bu yeni yaklaşım sadece AB ülkelerinde değil, dünyanın birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde önceliği KOBİ’ler almaya başladı. 

O yıllarda rahmetli Özal tarafından ülkemiz siyasetinde ve ekonomisinde sıkça dile getirdiği “orta direk” söyleminin yani orta sınıfın ekonomik alanda güçlenerek yaygınlaşmasına inanan; siyasette, bürokraside ve iş dünyasında başarılı olmuş 22 insan bir araya gelerek 1989 Kasım ayında TOSYÖV’ü kurdular. ülkemizde girişimcilik kültürünün oluşması, yaygınlaşması ve KOBİ’lerin sağlıklı ve sürdürebilir bir yapıya kavuşması inancı ile yola koyuldular. 

1990 yılı başında TBMM‘de KOSGEB’in yasasının çıkarılma sürecinde TOSYÖV yöneticileri yoğun çaba gösterdi . Çıkan yasada, KOSGEB Genel Kurulu’nda ilk sivil toplum kuruluşu olarak yer edindi. 

TOSYÖV ülkemizde KOBİ tanımının bilinirliği ile girişimcilik kültürünün gelişmesi ve yaygınlaşması alanında yaptığı çalışmalar KOSGEB’in kuruluşuyla da daha hızlı ivme kazanmış oldu. Bir başka ifade ile KOBİ kavramını Türk ekonomi literatürüne kazandıran, girişimciliğin ne olduğunu tanıtan bir misyonu üstlenen ilk sivil toplum kuruluşu oldu. Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) kurulmasında öncülük görevini üstlenmesiyle bu alanda önemli bir işlevi gerçekleştirdi. 

Örgütlenme alanında da illerimizde “Destekleme Derneği” modelini uygulayarak ülkemizde bir ilki başlatmış oldu. 

Belirlediği vizyon, üstlendiği misyonun yanı sıra “mikro işletmeyi küçük işletmeye; küçük işletmeyi orta ölçekli işletmeye; orta ölçekli işletmeyi de büyük işletmeye” dönüştürme anlayışını şiar edinerek girişimcilerin ve KOBİ’lerin yanında yer aldı, onlara yol gösterdi. 

Bu bağlamda bir dizi projeler geliştirerek uygulamaya koydu. Örneğin; ülkemizde TOBB, KOSGEB ile birlikte düzenledikleri geleneksel KOBİ Zirve’sinin bu yıl 10’uncusu gerçekleştirildi. Özellikle eğitimin, bilgi ve teknolojinin, rekabetin olduğu her alanda önemli birer argüman olduğu dünyada, TOSYÖV, KOBİ’lerimiz ve girişimcilerimizi eğitmek, bilgilendirmek ve yönlendirmek üzere her yıl ülkemizin dört bir köşesinde gerçekleştirdiği 70’e yakın seminer, konferans, sempozyum, panel ve proje etkinlikleri ile bir gönüllü kuruluş olarak organizasyon becerisini ve alanındaki benzersizliğini kanıtladı. 

Bilim Teknoloji ve Sanayi, Ekonomi ile Kalkınma bakanlıkları, TOBB, KOSGEB, TÜBİTAK, TPE gibi kuruluşlarla devlet ve vakıf üniversitelerimizin, KalDer, KAGİDER, TTGV, TÜGİAD, İKV gibi kuruluşların, İTO, İSO, ASO ve ATO gibi odalarımız ile 193 iş insanından oluşan mütevelli heyet yapısıyla, Türkiye’nin her bölgesinde, girişimci gençlerimizin yetişmesinde, istihdamın artırılması bağlamında yeni işyerlerinin açılması, KOBİ’lerin işlerini büyütebilmeleri için 25 yıldır yol göstermeye devam etmekte olması ayrı bir kıvanç kaynağını oluşturuyor. 

TOSYÖV’ün 29 Mayıs’ta Ankara’da yapılan genel kurulunda değerli arkadaşım Yalçın Sönmez başkanlığında yeni yönetimi seçildi. Yeni yönetime başarılar dilerken; 2023 hedefl erinin tutturulabilmesi, cari açığın azaltılması, ülkemizin orta gelir tuzağından özellikle KOBİ’lerimizin kurtulabilmeleri konusunda Ar-Ge, inovasyon odaklı üretim ve katma değerli ihracat alanlarında TOSYÖV ‘ün yurt içi ve yurt dışı bileşenleriyle projeler üretmelerini anımsatmakta yarar görüyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar