Barter düzeni

Rüknettin KUMKALE
Rüknettin KUMKALE [email protected]


Barter nedir?

Barter, kelime anlamı olarak takas demektir. Ancak ticarette kullanılan anlamıyla, bildiğimiz takastan daha farklı bir ticari sistemi ifade eder. Öncelikle barter sisteminin işleyebilmesi için bu sistemi organize edecek bir barter şirketinin olması gerekir. Bu şirkete birçok firma üye olur. Üye firmalar satmak istedikleri ürün/hizmetleri barter şirketi tarafından organize edilen bir ortak havuza aktarır. Her firma ihtiyaç duyduğu ürün ve hizmetleri bu havuzdan satıcı firma ile karşılıklı anlaşarak temin eder. Satın aldığı ürün ve hizmet kadar barter sistemine borçlanmış olur. Borcunu ise barter ortak havuzundaki kendi ürün ve hizmetlerini satarak öder. Kendi ürünlerini belirli bir süre içinde satamazsa borcunu nakit olarak öder. Bu süre, barter firmasına göre değişmekle beraber genellikle 9 ya da 12 aydır.

Barter Nasıl Yapılır?

Barter sistemini ticarette alternatif bir yöntem olarak kullanmak isteyen firma, bir barter şirketine üye olur. Satabileceği ürün ve hizmetleri barter ortak havuzunda satışa sunar. Kendi ihtiyaç duyduğu ürün ve hizmetleri de satıcı firma ile anlaşarak barter ortak havuzundan temin eder. Alış veriş şartlarını alıcı ve satıcı firmalar kendi aralarında karşılıklı görüşüp kararlaştırırlar.

Firmalara satın alınan ürün ve hizmet bedelini ödemeleri için 9 ya da 12 ay süre verilir. Bu sürenin belirlenmesi üye olunan barter firmasına bağlıdır. Verilen süre içinde firma kendi ürün/hizmetlerini satabildiği takdirde borcunu ödemiş olur. Eğer bu süre içinde borcunu ödeyemezse satın aldığı ürün ya da hizmetin bedelini süre sonunda nakit olarak öder.

Barter sistemi piyasada takas olarak tanımlanmakta ise de uygulama ve içerik açısından takas olmaktan çok daha ötede bir kavramdır. Barter; çok sayıda alıcı ve satıcının buluştuğu geniş bir pazar olmasının yanı sıra, bu alıcı ve satıcıları belli kurallar çerçevesinde ve belli kriterlere göre bir araya toplayan, alıcı ve satıcının karşılıklı ilişkilerine düzenleme getiren, hem alıcının hem de satıcının haklarını ve sorumluluklarını belirleyen bir sistemdir. Bu nedenle barter sistemi salt bir takas işlemi değildir. Barter; alıcı ve satıcının mevcut ekonomik şartlarda en iyi koşullarda pazar bulup, alış verişlerini bu pazarda yapmalarını sağlayan, belirli niteliklere sahip kişi ya da kurumların üye olabildiği ya da sistemden yararlanabildiği bir alış-veriş kulübüdür.

Barter, para vermeden alış veriş yapmaimkânıtanımaktadır. Bu sebeple, işletmeler açısından mallarını satabilme olanağı bulduklarından bir finansman aracı olarak kabul edilebilir.

Barter şirketi nasıl kurulur?

Barter şirketleri herhangi bir şirket türünde kurulabilir. İşleyişleri ise bankalar ve faktoring ya da leasing gibi finans kurumlarına benzer. Şirket kuruluşundan sonra gerekli düzenlemelerden bazıları şöyledir:
– Barter üyelik sözleşmesi örneği hazırlanması
–Barter işlemlerinin muhasebeleştirilmesi, gerekli bilgi ve düzenlemeler
– Organizasyon şeması ve personel için görev tanımlarının belirlenmesi
– Personel eğitim prosedürü ve pazarlama/satış prosedürü
– Rapor örnekleri ve kullanım şekilleri
– Barter çeki ve işlem provizyon bilgileri

Türkiye’de Barter

Türkiye’deki barter sisteminde firmalar bir barter ortak havuzunda toplanır. Firmalar sisteme arz etmek istedikleri ürünleri ya da taleplerini barter şirketine bildirir. Barter Bilgi Bankası ile birbirlerinin arz ve taleplerini öğrenen firmalar, birbirleriyle ürün veya hizmetlerini para kullanmadan takas ederler. Barter şirketleri, gerek ürünlerini satabilmeleri gerekse ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için firmalara yardımcı olur ve danışmanlık yapar.

Türkiye’deki barter uygulamalarının Avrupa’dakinden farklı yönlerinden biri,barter şirketlerinin üye olduktan sonra firmalara sistem içinde destek vermeye devam etmeleridir. Avrupa ülkelerinde barter şirketlerinin amacı sadece firmaları sisteme üye yapmaktır; sistemi kullanmaları için zaman ve emek harcamak istemez, bunu firmanın kendisinin yapmasını isterler.

Ayrıca Türkiye’deki barter sisteminde ABD’den farklı olarak borçlu firmalara faiz uygulanmaz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
İnovasyon 16 Ekim 2019
İşletme sermayesi 16 Temmuz 2019