Barilla, sözleşmeli tarımı destekliyor

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

1877 yılında İtalya'da kurulan Barilla, 100 yılı devirmiş bir aile şirketi. Markanın Türkiye pazarı macerası 1994 yılında  Filiz Gıda'ya ortak olması ile başlıyor. 2004'te Filiz Gıda'nın tüm hisselerini satın alan Barilla,  bugün, İtalya'nın yanı sıra, ABD, Türkiye, İsrail ve Lübnan'da makarna sektöründe pazar lideri. Barilla'nın dünya genelindeki en büyük dördüncü şirketi olan Barilla Türkiye, aynı zamanda Ortadoğu ve Afrika pazarından da sorumlu. Bu başarının ardındaki isim kuşkusuz Barilla Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Güneş Karababa. Güneş Karababa 2007 yılından bu yana Barilla'da. Şirketin kurucusu Pietro Barilla'nın, "Çocuklarımıza yedirmeyeceğimiz hiçbir şeyi üretmeyeceğiz" prensibi doğrultusunda, sürdürülebilir gıda kavramına öncelik veren Karababa, Türkiye'de sözleşmeli tarım uygulaması yapan ilk makarna şirketi olduklarını söylüyor. 

İyi tarım rekolteyi artırıyor

Makarnanın temel hammaddesi, durum buğdayı. Türkiye durum buğda alanında önemli bir tedarikçi konumunda. Dünyada üretilen 30 milyon ton durum buğdayının yüzde 10'u Türkiye’de üretiliyor. Talebin artması ile birlikte, üretimin de artırılması açısından iyi tarım uygulamaları büyük önem taşıyor. Güneş Karababa, bu konuda şu bilgileri veriyor: "Barilla'da kullandığımız svevo buğdayını kendimiz yetiştiriyoruz. Fabrikamız Bolu'da. Tarlalarımız ise Urfa ve Mardin'de. Filiz makarna için Anadolu Premium buğdayını kullanıyoruz. Türkiye'de sözleşmeli tarım yapan tek makarna şirketi konumundayız. Sözleşmeli tarım rekolteyi önemli ölçüde artırıyor. Bakanlığa tavsiyemiz, sözleşmeli tarımın yaygınlaştırılması ve buğdaya daha fazla yatırım yapılması. 120 çiftçi ile çalışıyoruz. 15 senedir sözleşmeli tarım yapıyoruz. Güney Doğu Anadolu bölgesinde önemli ölçüde rekolte artışı var. Durum buğdayı için aynı uygulamaları İç Ege'de deniyoruz. İç Anadolu'ya uygun bir buğday bulmaya çalışıyoruz."

İşin reçetesi farklılaşma

Akdeniz bölgesi genelinde kişi başı makarna tüketimi 8-10 kg. Türkiye'de ise 7 kg. Barilla Türkiye'nin pazar payının yüzde 34 olduğunu söyleyen Güneş Karababa, pazara yönelik şu bilgileri veriyor: "Satış açısından 2015'te hedefimizin kısmen altındayız. Bunun başlıca nedeni ucuzcu market pazar payının artıyor olması. Bu marketler marka ürün satmıyorlar. Dolayısıyla, biz de kısmen bu durumdan etkileniyoruz. Öte yandan son dönemde dünya genelinde durum buğdayı fiyatları yükseldi. Bu da tüketiciyi ucuz marketlere yönlendiren bir etken oldu. Bu işin reçetesi farklılaşma. Dolayısıyla inovasyon ve tüketici iletişimine öncelik veriyoruz. Örnek vermek gerekirse, özel yöntemlerle tam buğdaydan üretilen Barilla Integrale çok önemli bir lif kaynağı. İçinde normal makarnanın iki katı oranında lif bulunduruyor. Bu üründe yüzde 26 büyüme gerçekleştirdik ve ekim itibariyle bu özel makarnayı Türkiye'de üretmeye başlayacağız."

Aslında, Türkiye'nin de makarna konusunda fark yaratmaya ihtiyacı var. Bunun nedenini Karababa şöyle dile getiriyor: "Türkiye, 750 bin ton ile makarna ihracatında dünyada ikinci sırada. Birinci sıradaki İtalya'nın ihracatı 1.2 milyon tona ulaşıyor. Ama yaratılan değer açısından önemli bir fark var. İtalta ton başına bin 100 euro kazanırken, Türkiye 660 euro kazanıyor. Bunun nedeni Türkiye'de fason üretim yapılması, İtalya'nın ise marka ithal etmesi." 

Academia Barilla New York'tan sonra İstanbul'da açılacak

Academia Barilla; İtalyan yemek sanatı kültürünü yaymak, eğitim, hizmet vermek ve İtalyan yemek sanatı mirasından özenle seçilmiş ürünleri sunmak amacıyla 2004 yılında Parma'da kurulmuş bir merkez. Academia Barilla, hem sahte gıda ürünleri ve orijinal markaların isimlerinin yanlış şekilde kullanımıyla savaşarak İtalyan yemeklerini koruma altına almayı, hem de saygın kuruluşlar ve sertifikasyon kurumlarıyla işbirliği içerisinde özel etkinlikler organize ederek İtalyan ürünleri ve mutfağını dünya çapında tanıtmayı hedefliyor. Academia Barilla'nın Yemek Sanatı Kütüphanesi özel bir yere sahip. Kütüphanede, yemek sanatı ve lezzetin evrimiyle alakalı bilgiler bulunan 10 bin ciltlik tek temalı bir koleksiyon mevcut. Koleksiyonun en eski cildi 16. yüzyıla ait. Merkez İtalya dışındaki ilk şubesi bundan 1.5 sene önce New York'ta açılmış. İkinci şubenin ise 2016 içinde İstanbul'da açılması hedefleniyor. İstanbul'u, Paris, Londra ve Dubai izleyecek. 
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar