Bardağın yarısı dolu mu yoksa boş mu?
Murat Berk / Yapı Kredi Yatırım
Geçen hafta da borsalarda yaşanan yükseliş, şirket bilançoları ve görece olumlu sayılabilecek ekonomik verilerle devam etti. S&P 500 geçen haftayı haftalık bazda yüzde 4'lük yükseliş ile 979 seviyesinde kapattı. VIX ise 23'e gerileyerek Eylül 2008'den beri en düşük seviyesine gelmiş oldu. Petrol 68 dolara yükselirken bakır fiyatları dokuz aylık zirvesini gördü. Yurt dışı borsalarda geçen hafta Perşembe günü yaşanan yükselişin ardından Cuma günü Microsoft'un açıkladığı kâr rakamıyla hafif de olsa özellikle son zamanlardaki lider Nasdaq'ta kâr realizasyonu eğilimi hâkim oldu.
ABD'de Temmuz ayında Michigan Üniversitesi Güven Endeksi 66 seviyesine yükseldi. Almanya'da Temmuz ayında IFO ise Almanya'da resesyonun sonuna gelindiğine yönelik beklentileri güçlendirdi.
Yurtiçi gündeminde artık gittikçe uzayan IMF konusu hariç çok önemli bir piyasa gündemi kalmadığı gerçeğinden hareketle, yurtdışındaki gelişmelerin, piyasanın seyri üzerinde daha etkili olmaya başlayabileceğini düşünmeye devam ediyoruz. Bu bağlamda son zamanlarda gelen haberlere göre, uzun zamandır beklenen "Orta Vadeli" programın karara bağlanmasının önümüzdeki haftalarda tamamlanabileceğine işaret ettiğini söylemek gerekiyor.
Geçen hafta da belirttiğimiz gibi gelinen noktalar itibariyle, teknik bazlı formasyonların yukarı yönde sinyal vermeye başlamasının geçen hafta görüldüğü gibi -bu defa ters yönde- yanıltıcı olabileceğini eklemek gerekiyor. S&P 500 gibi piyasaların yeni yıllık zirvelerini geçtikten sonra 970-1000 civarında düzeltmeyle daha hassas hale gelebileceğini düşünüyoruz.
Hatırlamak gerekirse, özellikle ABD'den gelen bazı veriler, örneğin tarım dışı istihdam, küresel ekonomide toparlanmanın yavaş olabileceğine dair sinyaller verdi ve emtia ile hisse senetleri borsalarında satışları beraberinde getirdi. Bu süreçte teknik bazı formasyonların bozulması düşüşün hız kazanabileceğine dair yorumlara sebep olduysa da son dönemdeki örneklerde görüldüğü gibi bunun yanıltıcı bir sinyal olduğu anlaşıldı.
Haftanın genelinde yurtiçinde, Reel Kesim Güven Endeksi gelecek. bunun yanında PPK toplantısının özet metni, Merkez Bankası'nın son Enflasyon Raporu ve Cuma günü dış ticaret verileri açıklanacak. Yurtdışında ise, ABD'nin ikinci çeyrek büyüme verileri ve dayanıklı tüketim malı siparişleri önemli verileri bu haftanın önemli verileri olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca, bilanço açıklamaları önceki hafta kadar yoğun olmasa da devam edecek.