Bankalardaki mevduatda artış var

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Küresel kriz rüzgarı Batı ülkelerinin çoğunda birikimleri eritti. Varlıklar yok oldu.

Türkiye'de de üretim düştü.İstihdam geriledi. Milli Gelir'de büyük bir azalma oldu.

Bizde kişi ve kurumların zehirli/sanat kağıtlar ile ilişkileri olmadığı için, sanal kağıtlara bağlı varlık kayıpları ortaya çıkmadı.

Develüasyon olmadığı için dövize bağlı birikimlerde erişme gerçekleşmedi. Döviz fiyatı dalgalanmadığı için Türk Lirası değer kaybetmedi.

İpotekli gayrımenkul sorunu yaşanmadığı için gayrımenkule bağlı varlıklar da erimedi.

Borsa indi,çıktı ama kriz öncesi günlere yaklaştı.

Bu tabloda riskli yatırımlar bankalardaki Türk Lirası ve döviz mevduatları idi.

Gelirler düştüğüne göre, çok kimse işsiz kaldığına göre normal olanı bankalardaki mevduat hesaplarında gerileme idi.

BDDK'nın yayınladığı rakamlar ise beklenmedik bir gelişmeyi ortaya koyuyor.

Yurt içi yerleşiklerin toplam tasarruf mevduatı 2008 Misan ayında 272 milyar TL. iken,2009 Nisan ayında 325 milyar TL.,2010 Nisan ayında 355 milyar TL. olmuş.

Bankalardaki mevduat hesapları krize rağmen azalmamış.

Toplam tasarruf mevduatın hesap büyüklüklerine göre dağılımı ilgi çekici. Toplam mevduatın yüzde 31'i 1 milyon TL.nın üzerin deki mevduat hesaplarında. Toplam tasarruf mevduatının yarısı 250 bin liranın üzerindeki hesaplarda..

2008 Yılında 1 milyonun üzerindeki mevduat hesaplarının sayısı 22 bin iken, bu sayı 2009 da 24 bin,2010'da 31 bin olmuş..

Bu gelişme medyaya " Milyoner Sayısı" arttı diye yansıdı.

Konuya yabancı olanlara ufak bir hatırlatma yapmakta yarar vardır:

- Her isteyen istediği bankada bir veya birden fazla hesap açtırabilir. BDDK'nın verdiği rakamlar hesap sahibi sayısını değil, hesap sayısını gösteriyor.

- BDDK tarafından tasarruf mevduatı ile ilgili rakamlar ayrı ayrı açıklanıyor ama, mevduat hesapları sayıları tüm mevduat hesaplarının sayısını gösteriyor. Açık anlatımı ile sadece tasarruf mevduatındaki hesap sayıları açıklanmıyor.

- Bunun anlamı şurudur. Tasarruf mevduatı hesaplarında 1 milyon TL.nın üzerindeki mevduat toplamı rakamı ile hesap sayıları birbirine uyuşmaz. 2009 Yılında 24 bin olan 1 milyonun üzerindeki mevduata ait hesap sayısı 2010 yılında 31 bine yükseldiğinde bu hesap sayısının artışının nereden kaynaklandığı bilinmiyor.

- Açık anlatımı ile 1 milyon TL.nın üzerindeki mevduat hesabı artışı tasasruf mevduatında olmayabilir. Daha çok ticari mevduat hesaplarındaki artışdan kaynaklanabilir.

- Son bir nokta da şudur. Kriz dönemlerinde mevduatdaki devlet güvencesinden yararlanmak isteyenler birikimlerini çok sayıda hesaba dağıtır. Risk ortadan kalkınca dağınık hesaplardaki paralar bir hesapda toplanabilir.

Önemli bir başka nokta da bankalardaki toplam 70.1 milyon tasarruf mevduatı hesabının 68.4 milyonunun 10 bin liradan küçük mevduat hesaplarına ait olmasıdır. 10 bin biranın üzerinde birikimi olanların sayısı 1.7 milyondan ibarettir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018