Bankadan sadece 60 euro çekebilmek...
Yunanistan 11.2 milyon nüfuslu bir ülke. IMF’in 2014 yılı verilerine göre dünya sıralamasında kişi başına 28 bin 434 dolarla 28. sıradaki ülke. Toplam dış borcu 480 milyar euro, bu da kişi başına borç yükü 43. 6 bin euro olduğunu gösteriyor. Yunan Hükümeti Troyka ile anlaşamamaları üzerine yeni önlemler aldı.
Bankaların 7 Temmuz’a kadar kapalı tutulma kararı bunlardan biri. Bir diğeri bankada hesabı olanların bugün ATM’lerden günlük ancak 60 euro çekebilecekleri kararı.
Bu durumda kendilerini nasıl hissedecekleri sorusunu sorarak komşu insanıyla bir yakınlık kurmalarını istediğim kişilerden aldığım yanıtlar şöyle:
Bir önemli müteahhit: Böyle bir durumda o 60 eruyla torunuma birşeyler alırdım. Başka bir şey yapmazdım.
Bir sanayici işadamı: Böyle bir durumda hayırlara vesile olsun derim. Allah hiçbir ülkeyi, hiçbir kurumu, hiçbir kimseyi bu duruma düşürmesin. Ama şu unutulmamalı. Yunaistan’ın bugün içinde bulunduğu durum doğrudan Syriza’nın değil eski Hükümetlerin suçu. Ama Syriza’da onları suçlayarak iktidara gelirken, halka da kemer sıkma olabileceğinden söz etmedi. Pembe tablo çizdi. Onun da suçu buydu.
Bir ev kadını: Çaresizlik, tam bir bunalım nedeni. Başımı iki elimin arasına alıp öylece oturup kalırdım.
Bir genç muhabir: Benim bankada hesabım yok. Onun için 60 euro çekmeyi de düşünemem.
Bir borsacı:Bu benim için perişanlık olurdu. Paniğe kapılırdım. Niye yanımda belli bir nakit tutmadım diye düşünürdüm. Bundan sonra ilk fırsatta bir ay yetecek bir nakti yanımda tutma kararı alırdım. Son derece oyumsuz bir durum diye düşünürdüm.
Bir ekonomi profesörü:Bunu ben Kıbrıs’ta gördüm. IMF onlara yaptırdığı benzeri bir uygulama ile zaptı rapta alarak, bir disiplin sağladı. Sanırım Yunanistan’da da benzeri olur. Yunan halkına disiplin getirir. Zaten bir günde 60 euro yeter bir miktar. Bankalar açıkken Cuma günü 600 milyon euro çekildiğini de unutmamak lazım. Halkın elinde şimdi bir nakit var.
Gördüğünüz gibi çok farklı toplum kesiminden kişiler Yunanistan’daki ATM’den ancak 60 euro çekme konusu başlarına gelirse şaşkına döneceklerini, paniğe kapılacaklarını belirtiyorlar.
Bunu biraz da Yunanistandan alacaklı ülkelerin yöneticilerinin düşünüp, olabilecek bir çözüm bulmaya çalışmalıdırlar. Ülkeler ekonomik olarak batmaz, ama halklar perişan olur. Alacaklılar bunu da unutmamalıdır.