Bankacılık sektörünün 2016 değerlendirmesi ve 2017 beklentisi
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) yöneticileri, sektörün 2016 yılı gelişmelerini ve 2017 yılı beklentilerini ele alan bir basın toplantısında bilgiler verdiler. TBB yöneticileri, 2016 yılında bazı olumsuzluklar yaşadıklarını, faizlerde düşüş, bazı aktiflerin satılması, ücret ve komisyonlarda geri ödemelerin azalması gibi tek seferlik gelirlerin etkisiyle yüzde 44 kar artışı sağlandığını belirterek, 2017 yılında benzer bir karlılık büyümesi beklemediklerini açıkladılar. Buna karşın 2016 yılında kur etkisinden arındırılmış kredi büyümesi yüzde 9 iken, 2017 yılında kredi büyüme beklentisinin yüzde 15 seviyesinde olacağını belittiler.
2016 yılında bankacılık sektörü 1 trilyon 454 milyar liralık mevduatlarına karşılık, bunun yüzde 120’si oranında 1 trilyon 747 milyar liralık kredi kullandırılırken, yıl içersinde konut kredileri yüzde 14.4 seviyesinden 11.5 seviyesine, ticari krediler yüzde 16.6 seviyesinden yüzde 13.3 seviyesine indirmiş durumda. Mevduat faizlerinde üç aylık oran da yüzde 12.1’den 10.4 seviyesine gerilemiş durumda,
TBB Başkanı Hüseyin Aydın, 2016 yılında darbe girişimi gibi yaşanan olumsuzluklara rağmen sektörün ekonomiye desteğinin sürdüğünü açıklıyor. Aydın, bason toplantısında “Olumsuz gelişmeler büyüme hızımızı yavaşlattı. Potansiyelimizin altında büyüyoruz. Daha iyisini yapabilaceğimize inanıyor ve sektör olarak büyümeye daha fazla destek vermeye çaba sarf ediyoruz. Tek tek hatalarımız olabilir. Ancak sektör olarak ülkemiz ve ekonomimiz için en doğrusunu yapmaya çalışıyoruz” değerlendirmesini yaptı.
TBB Genel Sekreteri Ekrem Keskin ise “Bankacılık sektörü finansal istikrarın sürdürülmesine ve büyümeye destek olacaktır” dedikten sonra 2017 yılı için kredilerde yüzde 15, toplam aktiflerde yüzde 13, mevduatta yüzde 13 ve özkaynakta yüzde 12 büyüme beklediklerini açıkladı,
Keskin 2016 yılında tahsili gecikmiş alacakların kurumsal krediler için yüzde 2.9, KOBİ kredilari için yüzde 5.1, bireysel krediler için yüzde 4.3 olduğu bilgisini de verdi.
Hüseyin Aydın da 2016 yılı Eylül ayı itibariyle kredi ve kredi kartı borç yapılandırmasının 52 milyar liranın üzerinde olduğu bilgisini verdi. Aydın, “İyi ki de bu yapılandırmayı yaptık. Bu son derece yüksek bir tutar. Bunların önemli bölümü canlı kredi iken yapılandırıldı” diyerek ortada risk varken, doğru bildikleri yapılandırmayı gerçekleştirdiklerini söyledi. Hüseyin Aydın, zimmet suçu ile ilgili düzenlemenin belirsizlikleri ortadan kaldırdığını, bunun sektörün uzun süredir talep ettiğini belirtti. Böylece elde edecekleri imkanı Türkiye’nin büyümesi için kullanacaklarının altını çizdi. Bunun olumlu sonuç vereceğine inandığını açıkladı.
TBB basın toplantısında verlin bilgiler 2016 yılındaki gelişmeleri, alınan sonuçları ve 2017 yılı için beklenen büyüklükleri sergilemesi açısından önemli. Bankacılık sektörünün beklenti rakamlarının reel sektörün kararları açısından önemli olduğuna inanıyorum.