Bankacı Özince “iyimser”

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Ersin Özince, yaptığı söyleşide Kadife Şahin’e “Faizler daha da düşmeli” dedi. “Türk ekonomisi iyi durumda” dedi.

Ersin Özince, (1953 Havran), önemli bir kişi, çekirdekten bankacı. İş Bankası’nda müfettiş yardımcısı olarak işe başladıktan sonra Genel Müdürlük sorumluluğuna gelinceye kadar değişik sorumluluklar üstlendi.. Ekonominin durumunu biliyor.
Ersin Özince’nin Kadife Şahin’e anlattıkları günümüzde genel kabul gören değerlemelere çok ters. O nedenle özetlemek istiyorum.

Özince, “Uzun yıllar faiz konusunda farklı düşüncelerim oldu. Faizin tabii ki piyasanın, piyasa şartlarının bir sonucu olduğunu düşünüyorum. Fakat faizin yüksekliğiyle ilgili eleştirilere de artık bir miktar katılır oldum.

Enflasyon tek haneli rakamlardaysa faizin çift haneli rakamlarda olmasının bir anlamı yok. Çünkü faiz dediğimiz zaman özellikle tasarruf mevduatı faizinden hareket edeceksek, bir ayı, üç ayı konuşuyoruz. Birisi kalkıp da bana derse ki, iyi ama siz bir yıllık mevduatta çift haneyi düşünmüyorsunuz, burada biraz duraksar hak verebilirim belki. Ama bugün Türkiye’de ortalama vadeli mevduat iki ay vadeliyse bunun da aynen interbank faizi gibi (ki interbank da günlüğü ifade ediyor) iki haneli olmaması gerektiğini düşünüyorum.

Öte yandan temerrüt faizi oranı, kredi kartı faizi oranı ve kredi faiz oranlarının da bunlarla bağdaşık olarak inebilmesi gerektiğini düşünüyorum. Mutlaka sorumluları düşünüyordur. Ama bana göre tabii bizim gibi önde gelen özel bankalar da mutlaka rol oynamalıdır, ama yine ülkemizde faiz fiyatının belirlenmesinde en önemli oyuncu kamudur. Kamunun mevduattan aldığı pay en yüksek paydır. En yüksek pay kamu bankalarınındır. Artı mevduat maliyetini etkileyen faktörler, kaynak aktarma maliyetleri... Bunlar azaltılabilir” diyor.

Türkiye’nin sorunlarının içeriden değil, dışarıdan kaynaklandığını savunuyor. “Türkiye’nin kendine özgü yarattığı dinamikleri daha uzun yıllar kullanabileceği kanısındayım. Çok olağanüstü dönemlerden geçtik. Çok olağanüstü iç ve çevresel şartlar yaşamaya devam ediyoruz. Çoğu aydın insan eleştirel yaklaşıyoruz ama aslında sorun kendi ülkemizin yönetiminde değil, dünyanın yönetiminde.
Çok büyük devletlerin çok ciddi hatalar yaptığı kanaatindeyim. Türkiye bunların arasında çalkalanırken sanki istikrar ülkemizde bizim hatalarımız yüzünden elden kaçıyormuş gibi geliyor ama tamamen öyle değil” şeklinde değerlemesi var.
En çarpıcı değerlemesi, ekonomimizin durumu ile ilgili değerleme:

“Çok büyük bir krizi atlattık. Dolayısıyla çok büyük bir marifet diye düşünüyorum. İktisadi açıdan da mevcut durumu üst üste koyarsak ben Türkiye açısından şartların artık olumluya doğru gelişeceğini düşünüyorum.

Bu konuda da başta parlamento ve hükümetimize de güveniyorum” diyerek olumlu mesaj veriyor.

Ersin Özince’nin faiz indiriminin devam edebileceğine ilişkin görüşleri ve ekonominin geleceğine ilişkin olumlu yaklaşımı, bu günlerde bankacılık kesiminden gelen olumsuz değerlemelerden farklı olduğu için ilgi çekiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018