Bambaşka bir Galatasaray

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

Türkiye'nin merakla beklediği heyecan ve gerilim yüklü derbiden puan anlamında galip çıkmadı ama futbol açısından kazanan Galatasaray'dı. Yazımıza seçtiğimiz başlık, geçmiş yıllarda Şükrü Saracoğlu Stadı'nda ilk 15 dakikada 2-0 geriye düşmesi durumunda helva misali dağılan Galatasaray'dan çok daha farklı bir takım izlemiş olmamızdan. Köşemizi takip eden futbolseverlerin hatırlayacağı gibi cuma günü bu maçı analiz ettiğimiz yazımızın sonunu şu şekilde bağlamıştık:
"Netice itibariyle karşılaşmanın gollü geçme olasılığı öne çıkıyor gibi. Sonuç için ise şunu söylemek lazım: Fenerbahçe elbette kazanabilir ancak geçmişte Kadıköy'de izlediğimiz bazı kolay galibiyetleri kimse beklemesin. Sarı-lacivertlileri zor bir derbi bekliyor."
Bu fikri öne sürmemizdeki ana sebep, sarı-kırmızılı ekibin bu sezon çok daha kolektif futbol oynaması ve temposunu maçın geneline yayabilmesi idi. Fenerbahçe ise daha önce pek çok kez yazdığımız gibi kimi zaman 30-35 dakikayı bulan ama asla tek devreyi dahi doldurmayan düşük tempoya sahip bir takımdı. Sonuç itibariyle görüldü ki, Fenerbahçe'nin 25 dakikalık temposu 2 farklı skor avantajını getirince Aykut Kocaman ve talebeleri yukarıda değindiğimiz "kolay galibiyet" sanrısına kapıldılar. Oysa Galatasaray'ın takım yapılanması ve kadro kalitesi tüm deplasman şartlarının aleyhine işlediği atmosferde dahi sakinliği, disiplini elden bırakmamayı işaret ediyordu. Oyun planına sadık kalan sarı-kırmızılı takım, Fenerbahçe'nin temposunu kaybederek yarı alanına çekilmesinden sonra sazı eline aldı, maç sonuna kadar da bırakmadı. Engin, Emre, Selçuk, Melo orta alanına üstünlük kurmak bu futbolculara topu bırakıp sadece karşılamayı düşünmekle olacak iş değildi. Üstelik takımınızda Alex, Sow ve Stoch gibi organize savunmaya yatkın olmayan oyuncular varken, Fenerbahçe'nin oyunun direksiyonuna geçmesi imkânsız gibiydi. 28. haftada Galatasaray'a deplasmanda kaybeden Beşiktaş, mağlubiyete rağmen oyun içi etkinliği bakımından rakibiyle kafa kafaya mücadele etmiş hatta Fernandes'in yokluğu ve Egemen'in ilk yarıda sakatlanıp çıkmasına karşın uzatmalarda maçı lehine çevirme şansını dahi yakalamıştı. Derbinin son anlarında direkten dönen top ağlarla buluşsa Fenerbahçe de benzer bir mağlubiyet alacaktı. Oysa sarı-kırmızılıların Beşiktaş ve Fenerbahçe maçları arasında -rakiplerin kıstas alındığı bir değerlendirme ile- dağlar kadar fark vardı. Peki, tüm bunları neden yazdım? Cevap "tempo" kelimesinde gizli. Her ne kadar ligdeki yarışın uzağında kalmış olsa da eşit şartların haiz olacağı bir yarışta (örneğin play-off) Beşiktaş takımı tempo bakımından bu iki takımın da önünde olacaktır. Siyah-beyazlıların hemen ardında yakın takipte Galatasaray ve bu iki takımı epey geriden izleyen Fenerbahçe. Elbette ki, futbolda sonuca yansıyan sadece tempo değil. Kadro kalitesi ve oyuncuların "yükü" dolayısıyla "sorumluluğu" bölüşmeleri de çok önemli. Tempo açısından zirveye koyduğumuz Beşiktaş, bu tip bir değerlendirmede sonuncu olacaktır ama Galatasaray bu alanda da yine en üstte. İşte Galatasaray'ı hem en yakın rakibinin 9 puan önünde tahta oturtan hem şampiyonluk yolundaki en şanslı takım kılan hem de yıllar sonra Kadıköy'de 2 farklı geriye düşmesine rağmen ayakta tutan bu bütünlük. Kenar yönetim, maç temposu, oyun disiplini, yardımlaşma, kadro kalitesi,Öv.s. Bugün görünen başarının altında futbola dair tüm değişkenlerin en iyi olmasa bile "en iyiye yakın" şekilde takım lehine işletilmesi var. Kadıköy'de "yüz güldüren sonuç" da bu şekilde gelmiş görünüyor.

31. HAFTANIN SEYRİ

Antalyaspor ateşle oynuyor

Spor Toto Süper Lig 31. hafta maçında Medical Park Antalyaspor sahasında Eskişehirspor ile karşı karşıya geldi. Küme düşme hattından uzaklaşmak isteyen Mehmet Özdilek'in öğrencileri ile ilk dört şansını zorlayan Ersun Yanal'ın ekibi arasındaki mücadele golsüz berabere sona erdi. Bu sonucun ardından Medical Park Antalyaspor 37 puana yükselirken Eskişehirspor ise puanını 47 yaptı. Antalyaspor teknik direktörü Mehmet Özdilek maç sonu yaptığı açıklamada kalan maçları kazanarak ligde kalmak istediklerini belirtti. Medical Park Antalyaspor gelecek hafta deplasmanda Ankaragücü ile karşılaşacak. Eskişehirspor ise sahasında Gaziantepspor'u konuk edecek.

Birer gol birer puan

Spor Toto Süper Lig 31. haftasının açılış maçında Trabzonspor, Gençlerbirliği'nin konuğu oldu. Ankara 19 Mayıs Stadı'nda oynanan mücadelede gülen taraf çıkmadı ve zorlu 90 dakika 1-1 eşitlikle sona erdi. Trabzonspor'un golünü 29. dakikada Alanzinho kaydederken; Gençlerbirliği'ne bir puanı getiren gol ise 90. dakikada Herve Tum'dan geldi. Bordo-mavililerin gol yollarındaki en etkili silahı Burak Yılmaz ise 78. dakikada kritik bir penaltı atışından yararlanamadı. Son 10 dakikaya kadar düşük tempoda geçen müsabakada, son bölümler karşılıklı ataklara sahne olurken; Trabzonspor sıralamada üstünde yer alan iki rakibinin oynayacağı maç öncesinde önemli iki puan yitirdi.

Pinto ile gelen galibiyet

Spor Toto Süper Lig'in 31. haftasında Bursaspor ile Ankaragücü karşı karşıya geldi. Bursa Atatürk Stadında oynanan karşılaşmada üç puanı 2-1'lik sonuçla Bursaspor aldı. Bursaspor maçın hemen başında 4. dakikada Pinto'nun ayağından bulduğu golle 1-0 öne geçmesine rağmen 10. dakikada Aybars, Ankaragücü adına beraberlik golüne imza attı. Maçın 89. dakikasında yeniden sahneye çıkan Pinto, takımına üç puanı getiren golü kaydetti. Bu sonuçla ev sahibi ekip 46 puana yükselirken Ankaragücü 11 puan da kaldı. Bursaspor gelecek hafta Fenerbahçe deplasmanına konuk olurken Ankaragücü sahasında Antalyaspor ile karşılaşacak.

Ne Sivasspor ne Orduspor

Spor Toto Süper Lig'in 31. haftasında Sivasspor, kendi sahasında Orduspor'u ağırladı. 4 Eylül Stadı'nda oynanan karşılaşma 1-1'lik eşitlikle sona erdi. Karşılaşmada Sivasspor 23. dakikada Eneramo ile öne geçerken Orduspor 34. dakikada Javito ile eşitliği yakaladığı ve mücadele bu skorla sona erdi. Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu tarafından hakkındaki idari tedbir kararı kaldırılan Sivasspor kalecisi Korcan Çelikay, 300 gün aradan sonra yeniden formasına kavuştu. Sivasspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, maç kadrosuna aldığı kaleci Korcan'ı yedekler arasında bekletti. 32.haftada Sivasspor Manisaspor ile Orduspor ise Gençlerbirliği ile puan mücadelesi yapacak.

Mersin rahatladı

Spor Toto Süper Lig 31. hafta mücadelesinde Mersin İdman Yurdu sahasında İstanbul Büyükşehir Belediyespor'u 2-0 mağlup etti. Ev sahibi ekip Mersin İdman Yurdu'na galibiyeti getiren golleri 8. dakikada Mert Nobre ve 90+1. dakikada frikikten Bueno kaydetti. İstanbul Büyükşehir Belediyespor ise deplasmanda aldığı bu mağlubiyet sonrası ligde üst üste 4. dış saha maçından da yenilgiyle ayrıldı. Ayrıca mücadelenin 90. dakikasında kırmızı kart gören İstanbul Büyükşehir Belediyesporlu Efe İnanç takımını 10 kişi bıraktı. Bu arada Mücadelenin 22. dakikasında İ.B. Belediyespor ceza sahası içine gönderilen topa engel olmak isterken ters düşen Zayatte'ın kolunun kırılması haftanın en üzücü olayı idi.

Samsunspor yolcu gibi

Spor Toto Süper Lig'in 31. haftasında Samsunspor'u Kadir Has Stadı'nda konuk eden Kayserispor, sahadan 2-0'lık galibiyetle ayrıldı. İlk yarıda daha etkili bir görüntü sergileyen sarı-kırmızılı ekip, bulduğu gol fırsatlarını değerlendiremedi ve soyunma odasına 0-0'lık beraberlikle gitti. Ev sahibi ekibe galibiyeti getiren gol 72. dakikada Amrabat'ın sol kanattan yaptığı ortada ceza sahasında iyi yükselen Kujovic ile geldi. 90+4. dakikada Troisi orta sahadan aldığı topla ceza sahasına girip kaleciyle karşı karşıya kaldı, müsait durumdaki Amrabat'ı gördü. Amrabat topu ağlara göndermeyi başardı ve skoru ilan etti. Kümede kalma mücadelesi veren Samsunspor bu mağlubiyetin ardından 30 puanda kaldı. Kayserispor ise 40 puana yükseldi.

TEKNİK ANALİZ
(Gaziantepspor - Karabükspor)


Hücum silahları konuşunca


Alt sıraları yakından ilgilendiren mücadelede gülen taraf maçı başından sonuna üstün götüren Gaziantepspor oldu. Maçın en kritik dakikası Gazinatepspor'da Bekir Ozan'ın sakatlandığı 10. dakika oldu. Bu dakikada cesur bir hamleyle Cenk Tosun'u oyuna alan Hikmet Karaman'ın takımı oyun üstünlüğünü ele geçirerek çok sayıda fırsat buldu, bunlardan üç tanesini değerlendirdi. Maçta her iki takım da 4-2-3-1 sisteminde mücadele ederken, iç saha avantajını da kullanan Gaziantepspor'da Muhammet, Cenk, Sapara ve Popov'dan oluşan hücum hattı rakibine göre çok daha etkili bir maç çıkardı. Karabükspor orta alanda bir türlü organize olamadığı gibi savunmada da çok hata yapınca farklı mağlup oldu.

 

 

HAFTANIN TAKIMI:Gaziantepspor   
HAFTANIN İNCİSİ:Hedefim Türk milli takımında oynamak. Andre MORITZ
KARE AS:Sebastian Pinto (Bursaspor)  
 Muhammet Demir (Gaziantepspor) 
 Nordin Amrabat (Karabükspor) 
 Herve Tum (Gençlerbirliği)  
      
GOL KRALLIĞI:     30 Gol - Burak Yılmaz (Trabzonspor) 
      14 Gol - Herve Tum (Gençlerbirliği) 
             13 Gol - Alex De Souza (Fenerbahçe) 
      12 Gol - Pierre Webo (İ.B. Belediyespor)     
                      12 Gol - Johan Elmander (Galatasaray) 

 

 

 

TakımOGBMAYPuan
Galatasaray312173622370
Fenerbahçe311876573361
Trabzonspor311588583753
Beşiktaş301488433450
Bursaspor3112109413146
Eskişehirspor3113711383746
Gençlerbirliği3112910464745
Sivasspor3111119525144
İ.Büyükşehir Bld.3112712444743
Mersin İ.Y.3112613343942
Kayserispor3112415353640
Orduspor31101011283240
Gaziantepspor3110912343339
Kardemir Karabük3111416405537
M.P. Antalyaspor319913283736
Manisaspor308814293832
Samsunspor317915324530
Ankaragücü312524226811

NOT: Beşiktaş - Manisaspor karşılaşması değerlendirmede yer almıyor.

 

HAFTANIN MAÇI
(Fenerbahçe - Galatasaray)

Kadro Değeri                                                                           Yaş Ortalaması
Fenerbahçe  :     128.050.000 Euro (27 Futbolcu)            Fenerbahçe  : 26,1
Galatasaray  :     118.500.000 Euro (27 Futbolcu)           Galatasaray  : 27,4

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016