Bakanlıklarda yeni yapılanma

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Sn. Erdoğan'ın bakanlık sayıları ve bakanlıkların sorumluluk alanlarıyla ilgili düzenleme arayışında olduğu biliniyordu. Seçim sonu yeniden yapılandırma bekleyişi vardı.  Ancak düzenleme ile ilgili kanun hükmündeki kararnamenin seçimden hemen önce yayınlanması sürpriz oldu.Deneyimlerine ve gelişen şartlara göre Sn. Erdoğan'ın bakanlıklarda belli düzenlemeler yapması olağandır. Yeni yapılanma ise düzenlemenin ötesinde köklü bir değişimi işaret etmektedir.eni hükümet modeli, Başbakan dahil 25 üyeden oluşuyor. Hükümette dört başbakan yardımcısı ve 20 icracı bakan bulunuyor.

Bakan yardımcılıkları ihdas ediliyor

Her bakanla müsteşar arasında bakan yardımcısı yer alacak. Bakan yardımcıları milletvekilleri dışından atama ile gerçekleştirilecek.Bu yardımcılar hükümetle gelecek, hükümetle gidecek. İşlerinin uzmanı, sektörü bilen kişilerden seçilecek. Özel sektörden de bu makama atama yapılabilecek. Bakan yardımcıları için tahsil şartı, devlette hizmet şartı aranmayacak.Özel sektör için önemli olan görev tanımı değişen veya yeni oluşturulan 7 bakanlıktır. Bunlar Avrupa Birliği Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığıdır.

Yeni kurulacak bakanlıklardan "Ekonomi ve Kalkınma Bakanlığı"  öne çıkan bir bakanlık haline geliyor. Bugüne kadar Başbakan'ın altında yer alan, bakanlıklar üstü bir kurum olan Devlet Planlama Teşkilatı 20 bakanlıktan biri haline getiriliyor. Bugüne kadar gelirleri Maliye Bakanlığı topluyor, Borçları Hazine Müsteşarlığı buluyor ve ödüyor, kalkınma politikalarını DPT Müsteşarlığı öneriyor, Bakanlar Kurulu önerileri değerlendiriyordu.AB ilişkilerinin bir bakanlık şemsiyesi altında toplanması, bilim ve teknoloji için bir bakanlık kurulması, şehircilik konusundaki sorumluluğun da bir bakanlığa verilmesi, hayvancılık konusunun öneminin anlaşılması, ticaret bakanlığının öneminin anlaşılması önemli gelişmelerdir.

Tartışılacak konular:

- Bakan yardımcılarının birer parti komiseri olarak çalışma riski ile,

- Yeni yapılanmanın bürokratik yapıda, yeni bina yeni kadro ihtiyacını ortaya çıkarmasıdır.

(DPT Kurulduğunda, en güçlü dönemde 85 kişilik bir kuruluştu. Kalkınma Bakanlığı haline getirilince kadrosu 1.311 olarak belirlenmiş.

33 müşavir, 8 genel müdür, 16 genel müdür yardımcısı, 66 daire başkanı, 648 uzman, 244 uzman yardımcısı, 40 programcı, 20 çözümleyici, 57 bilgisayar işletmecisi, 76 sekreter kadrosu belirlenmiş.)

Özel sektörü ilgilendiren önemli değişimler var. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, özel sektörün meslek kuruluşlarının bakanlığı haline geliyor. Sicil kayıtları, ürünlerin piyasa denetimleri bu bakanlığın sorumluluk alanına giriyor. Bilim, Sanayi, Teknoloji Bakanlığı organize sanayi bölgeleri, küçük sanayi siteleri, meteoroloji, ürün güvenliği konularıyla da ilgilenecek. Ekonomi Bakanlığı, bugüne kadar dış ticaretten sorumlu devlet bakanlarının yaptığı işleri yürütecek. Buna ek olarak yatırım teşvik belgelerini dağıtacak. Sn. Erdoğan, bakanlıklarda yeni yapılanma ve bakan yardımcılığı müessesesi ile ilgili açıklamalarında  "Bürokratik oligarşi"den yakındı.Genelde her politikacı bürokratlardan yakınır. Sn. Erdoğan gibi istediğini yaptıracak güçteki bir başbakanın bile böyle konuşması ilginçtir.

Sn. Erdoğan diyor ki, bürokratik oligarşi tam manasıyla giderilememiştir. Hala sıkıntılar vardır. Bu hızın, hizmet anlayışının devam edebilmesi için bu engellemelerin yavaşlatılması, ortadan kaldırılması lazım ki, Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkaralım. Bu düzenleme, mevcut aksaklıkları gidermeyi, idarenin daha hızlı ve verimli çalışmasını amaçlamaktadır." Kuvvetler ayrılığından kuvvetler birliğine gidilmesine, AKP iktidarı döneminde kamu kesimindeki tüm tepe noktalarda Hükümet yanlılarına görev verilmesine rağmen Sn. Erdoğan'ın bürokratik oligarşiden söz etmesi ilginçtir. Bakanın baş edemediği bürokratik oligarşiyi bakan yardımcılığına getirileceklerinin nasıl aşacağını yaşayarak göreceğiz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018