Bakanlarla Ankara Sohbeti'nin önemi
Ankara Temsilcilerimiz bir süredir Pazar Sohbetleri’nde konuk olarak ekonomiyle ilgili bakanlarla söyleşi yapıyorlar. Bu sohbetler iş dünyasının kafasındaki sorulara cevapları içerdiği için çok verimli oluyor. Anadolu’nun bir çok kentinde işadamlarıyla konuşurken karşılaştığım soruların birçoğunun yanıtını doğrudan ilgili bakanla sohbetten bire bir öğreniyorum.
Ankara Temsilcimiz Ferit Parlak ve arkadaşımız Canan Sakarya’nın Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’yle gerçekleştirdikleri bu haftaki sohbet toplantısında da yine bana işadamlarının yönelttiği birçok sorunun yanıtını bulduğum için sizinle düşüncemi paylaşmak istedim.
Bakan Zeybekci, Doğu ve Güneydoğu’da teşvik konusuna değinirken “yatırım ikliminin” oluşabilmesi için önce huzur, güven ve istikrar gerekiyor” dedikten sonra, “Bunun içinde kardeş kanı durmalı “ düşüncesini dile getiriyor.
Teşvik sisteminde interaktif davrandıklarını ifade eden Zeybekci, “Sonuç almak, skor elde etmek için kişiye özel ceket diker gibi davrandıklarını” belirterek, 2014’te teşvik sistemini 5 kez yenilediklerini, gerekirse yeni müdahaleler yapacaklarını söylüyor. Zeybekci, “Orta ve yüksek teknolojili ürün teşviklerini yılbaşından önce başlatacağız” bilgisini de veriyor.
25 dönüşüm ve 1250 Eylem Planlık yeni Sanayi Stratejisini hazırlarken yola çıktıklarında, malzeme kontrolü ve envanter sayımı yapma kararında olduklarını belirtiyor. Türkiye’nin hammadde, enerji alanlarını hep yabancıların kontrol ettiğini, amaçlarının “Türkiye’nin gelecekle ilgili hammaddesini ve enerjisinin kontrolünü belirlemede etkin olmak” olduğunu söylüyor. Türkiye’yi bulunduğu coğrafyada cazibe merkezi haline getirirken, tarihsel ve kültürel bağları da kullanarak tüketim alışkanlıklarını belirleyen ve dağıtım ağlarını kontrol eden bölgenin önder ülkesi haline getirmek istediklerini söylüyor.
2023 hedeflerine ulaşım için dış ekonomik ilişkilerde etkinliğimizi artıran bir örgütlenme içerisinde olduklarını açıklayan Zeybekci, “2023 hedefl eri doğrultusunda her yıl ihracatımızı yüzde12.78 artırmamız gerektiğini biliyoruz. Son 12 yılda ihracatımızı toplamda üst üste yüzde 14 artırmışız. O nedenle önümüzdeki 9 yılda yıllık yüzde 12.8 artışı başarma şansımız yüksek” diyor.
Zeybekci, işadamlarının Mısır gibi ülkelere yatırım yapmaya gittiklerinde şirket ve teknoloji satın almalarını önerdiklerini belirterek, “Şirket alacak şirkete, danışmanlık alsın diye 500 bin dolar destek veriyoruz. Şirketi alan firmaya 3 milyon dolar destek veriyoruz. Türkiye bu hale geldi. İhracat 150 milyara gelirken Türkiye başkaydı. 500 milyar dolara yükselmeyi hedefleyen Türkiye başka” değerlendirmesini yapıyor.
Birçok konunun yer aldığı bu sohbette bana göre bir eksik söz konusu. 2015- 2018 dönemi ve 2023 hedefleri değerlendirilirken, önceki 2011-2014 Sanayi Stratejisi’nin sonuçları ve neden amacına ulaşamadığı irdelenmemiş. Onu da Zeybekci’nin bir başka açıklamasına diyerek noktayı koyalım...