Bakanlar sürpriz oldu
Geçtiğimiz cuma akşamüstü açıklanan yeni kabine hakkında birçok yazı yazıldı. İşi siyaseti, Ankara’yı izlemek olan meslektaşlarımız hükümette gerçekleştirilen değişiklikleri enine boyuna tartıştı, sayfalarına, köşelerine taşıdı. Ben ise bugün konuya bu sayfanın teması olan otomotiv açısından yaklaşmak istiyorum.
Öncelikle, otomotiv sektörünün kendilerini yakından ilgilendiren iki bakanlık olan Sanayi ve Maliye bakanlıklarında bir değişim beklemediğini ifade etmeliyim.Özellikle geçen hafta yaptıkları temaslarda her iki bakanlıkta ileriye dönük görüşmelerde bulunduklarını ifade etmişlerdi. Son olarak katıldığımız Renault tanıtımında ise ODD Başkanı İbrahim Aybar akşam yemeği sırasındaki görüşmemizde Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’dan (o zaman değişiklik olmamıştı) selam söylemişti. Bizim kendisine yönelttiğimiz “revizyonda Çağlayan’da olur mu?” şeklindeki sorumuza ise “Beklemiyoruz” cevabını vermişti.
Zafer Çağlayan’ın farklı bir göreve kaydırılarak yerine Nihat Ergün’ün gelmesinin etkilerini gelecek dönemde göreceğiz. Zira, otomotiv bakanı olarak adlandırılan Çağlayan’ın sektöre verdiği destek bir bakan tarafından ilk kez bu kadar yoğun veriliyor, sektör kabinede ilk kez bu kadar güçlü savunuluyordu.
Belki politikalar değişmez ama kabul edelim ki otomotiv en büyük destekçisinden mahrum kaldı. Maliye Bakanlığı’nda Kemal Unakıtan’ın yerine Mehmet Şimşek’in atanması otomotivciler açısından bir avantaj olabilir.
Zira, sektörün taleplerinin büyük çoğunluğu geçtiğimiz yıllarda Maliye’nin vetosuna takılmıştı. Başbakan Erdoğan’ın “Bence uygun ama son kararı Unakıtan vermeli” dediği konular bile vetoyu aşamamıştı. Maliye Bakanı’nın “ithali artırıyor”, “teşvikler istismar ediliyor” yönlü düşünceleri, sektör temsilcileri tarafından bir türlü değiştirilememişti. Hatta, bir yanda hurda teşviği talebi dile getiriliyor, diğer yanda ise “Kemal Unakıtan bunu çıkartmaz” düşünceleriyle alternatif öneriler hazırlanıyordu. Deyim yerindeyse Maliye ve otomotiv dernekleri arasında tatlı-sert bir çekişme yaşanıyordu. Yeni bir isim otomotiv için bir avantaj olabilir. Yapılacak temaslarda sektörel talepler aktarılır, geçmişten kalan kötü yargılar silinebilirse otomotiv sektörü bu kez istediği destekleri çıkartabilir.
Ancak, Ankara’yı bilenler gerek yaz tatili olması gerekse oryantasyon süreci nedeniyle zirvedeki isimleri değişen bakanlık binalarında üç aydan önce etkili karar çıkmasının zor olduğu konusunda birleşiyor. Dolayısıyla, 16 Haziran sonrasına yönelik hızlı karar alınabilmesi güçleşti diyebiliriz. Ancak, Şimşek’in IMF görüşmelerini yürütmesinden dolayı rakamları ve sektörel talepleri çok iyi bilmesi süreci hızlandırabilir. Sektör kendisi için çok önemli bir viraja, iki yeni bakanla giriyor. Bakalım, sert virajın çıkışında bizleri neler bekliyor?