Baharı festivaller ve şenliklerle karşılıyoruz

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK [email protected]

Farklı şehirlerin, yeni mekânların, değişik tatların, son teknolojilerin peşinde koşmaktan mutluluk duyan, bunların insan ömrünü güzelleştirenin ayrıntılar olduğunu düşünenlerle yani hayatta her anlamda lezzet arayanlarla yine beraberiz. İşte bu haftanın konuları… Ayrıntılar mı? İnternette www.dunya.com adresinde “anasayfa”daki “ehlikeyf” sekmesinde.

Alaçatı, 8. Ot Festivali ile bahara merhaba diyor…

Doğa, ilkbaharı karşılamak için uyanıyor. Meyve ağaçları çoktan çiçeklendi, topraktaki bitkiler filizlendi. Yağmurlarla birlikte semt pazarlarında yemyeşil otlar kendini göstermeye başladı. Onları en çok bulacağınız bölgelerimizden birisi de Ege…

Alaçatı, verimli topraklarında yetişen bu lezzetleri bir festivalde bir araya getiriyor: "Otların Rüzgârlı Öyküsü: Alaçatı Ot Festivali." Etkinliğin sekizincisi bu sene 6-9 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek. Alaçatı Ot Festivali'nde her yıl bir ot, festivalin ana teması olarak belirleniyor; bu yılın otu, ısırgan olarak seçildi.

Festivalde bir önceki sene yapılan yemek yarışmasına katılan tüm yemeklerin tariflerinin derlendiği bir kitap da hazırlanıyor. Amaç, binlerce yıldır yörenin mümbit topraklarında biten otlar daima yaşasın, hiç unutulmasın.

Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, etkinliğin amacının ilçenin vazgeçilmezlerinden olan ot kokulu dar sokaklarını bugünlere taşımak ve o sokaklarda yaşanmış kültürü gelecek nesillere aktarmak olduğunu söylüyor. Başkan Dalgıç, "Ot Festivali ile Alaçatı'nın korunmuş doğası ve eşsiz tarihi dokusunu, gelenek ve göreneklerimizdeki sıcaklık ve samimiyetle harmanlayarak yerli ve yabancı konuklarımızla tanıştırmak istiyoruz" diyor.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da festival bünyesinde birçok atölye, söyleşi, doğa gezileri, sergiler ve 4 gün boyunca açık olacak stantlar yer alacak. Festivalin final gününde ise "En güzel otlu yemeği kim yapacak? " ve "En çok çeşit otu kim toplayacak? " kategorilerinde yarışmalar düzenlenerek kazanan yarışmacılara altın ödülü dağıtılacak.

İşte ülkemizin bin bir çeşit otlarından bir demet

Otlar sadece lezzet değil, aynı zamanda sağlık deposu. Özellikle antioksidan değeri taşıyan bu taptaze yeşillikler beslenmemizde önemli bir yere sahip. Isırgan, hodan, kazayağı gibi otları İstanbul pazarlarında bulmak, eve gelir gelmez bir çırpıda yağlı yumurtalı kavuruvermek mümkün; kuzu kulağı ve rokayı ise ister salataya katın, isterseniz yemeklerinizin yanında tüketin…

Taratorlu şevket-i bostan, sardalya mücveri, ıspanaklı börek, kımızı biberli ve lorlu zom patlıcan, şevket-i bostanlı, enginarlı terbiyeli kuzu eti ve daha nicesi otlu yemek zenginliklerimiz... Peki, hangi otları topluyor ve onlardan yemek yapıyoruz? İşte ülkemizin bin bir çeşit otlarından bir demet, Dünya’nın internet sitesinde, Ehlikeyf’te… (http://www.dunya.com/ehlikeyf)

Hiç Adana’da portakal çiçeklerini soludunuz mu?

İş adamı Ali Haydar Bozkurt'un doğup büyüdüğü kente vefa olarak hemşehrilerini harekete geçirerek “Nisan'da Adana'da” sloganıyla başlattığı Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı 5 yaşında... Adana’da 7-9 Nisan tarihleri arasında turuncu renkli kıyafetli insanların, portakal figürlerinin ve kebap, şalgam gibi yöresel lezzetlerin her köşe başında ülkenin dört bir yanından gelen konukları karşıladığı coşkulu günler yaşanacak...

Adana Portakal Çiçeği Festivali’nin karnaval yürüyüşü 8 Nisan Cumartesi günü yapılacak. Portakal çiçeği kokuları eşliğinde yürüyen karnaval korteji, Adana sokaklarını şenlik alanına çevirecek… Festival kapsamında müzikal etkinlikler ve çeşitli yarışmalar da düzenlenecek.

“Çay festivali” İstanbul’da tiryakileri bekliyor

Haydarpaşa Garı’nda 29-30 Nisan tarihleri arasında yapılacak 1. Uluslararası İstanbul Çay Festivali’nde farklı ülkelerden pek çok çay üreticisi İstanbullularla buluşacak. Çay tiryakileri dünya çaylarını, farklı demleme tekniklerini ve seremonileri deneyimleme fırsatı bulacak. Festivalin konukları arasında yer alan Sunay Akın, çay kültürü üzerine sohbet gerçekleştirecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar