Bağlantılı uçuşlarda yolcu bagajları ve gümrük uygulaması

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET [email protected]

Hasan AKDOĞAN / Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri
[email protected]


Gümrükler Genel Müdürlüğü yolcuların yaşadığı ve yaşabileceği sorunları görerek yeni önlemler alıyor. Yolcu bagajlarına yönelik sıkıntı yaşanmaması ve yolculara kolaylık sağlanması amacıyla alınan kararlar doğrultusunda; yurt dışından gelerek bağlantılı uçakla son varış noktası olan Türkiye'deki başka bir havalimanına devam edecek yolcu (gelen transfer yolcu) bagajları ile Türkiye'de herhangi bir havalimanından seyahatine başlayarak Türkiye'de hudut kapısı statüsündeki bir havalimanına bağlantılı olarak yurt dışına devam edecek yolcu (giden transfer yolcu) bagajlarının gümrük gözetim ve denetimlerinde uygulanacak işlemler ile havayolu şirketlerince uyulacak esaslar bir genelge ile duyurulmuş bulunuyor.
Buna göre;
1- Giden transfer yolcu bagajlarının gümrük işlemlerinin hudut kapısı statüsündeki son çıkış
vavalimanında yapılması esas olmakla birlikte, giden transfer yolcu bagajları, bağlantılı uçuşun başladığı ilk havalimanının iç hatlarında yapılan heck-in işleminde, yurt dışında bağlantılı uçuşun sona ereceği son varış noktasına etiketlenerek, bağlantılı uçağa transfer için inilen havalimanında yolcuyla buluşturulmadan, ilgili havayolu kurulusu ve/veya bu kurulusun yer hizmetlerinden sorumlu kuruluş tarafından son varış noktasına kadar taşınacaktır. Gümrük idaresinin gerek gördüğü hallerde, giden transfer yolcuların bagajları son çıkış havalimanında gümrük kontrolü amacıyla sut altında x-ray taramasından geçirilecektir.
2- Gelen transfer yolcu bagajlarının gümrük işlemleri;
a) Gidecekleri hava hudut kapısı olan havalimanında gümrük idaresi olması halinde bu gümrük idaresinde,
b) Gidecekleri hava hudut kapısı olan havalimanında gümrük idaresi olmaması ancak havalimanının bulunduğu ilde bir gümrük idaresi olması halinde, mobil hizmet verilmek suretiyle bu gümrük idaresince,
c) Gidecekleri hava hudut kapısı olan havalimanının bulunduğu ilde gümrük idaresi olma-ması halinde Türkiye'ye ilk giriş yapılan havalimanındaki gümrük idaresinde,
Yapılacaktır.
3- Gelen transfer yolcu bagajları, yurt dışında bağlantılı uçuşun başladığı ilk havalimanında Türkiye'de bağlantılı uçuşun sona ereceği (hudut kapısı statüsünde olan) son varış noktasına etiketlenerek, el bagajları haricindeki bagajlar, Türkiye'de bağlantılı uçağa transfer için inilen havalimanında yolcuyla buluşturulmadan, son varış havalimanına kadar taşınacaktır. Transfer yolcu bagajları ile iç hat yolcu bagajlarının birbirine karışmaması için gerekli tedbir alınacak, transfer bagajların yurt içinde son varış havalimanında gümrük idaresinin kontrolüne sunulmadan yolcuyla buluşturulmaması sağlanacaktır.
4- Hudut kapısı olmayan havalimanlarına veya hudut kapısı olmakla birlikte bulunduğu ilde gümrük idaresi olmayan havalimanlarına Türkiye'ye gelişte transfer yolcu ve bagaj gönderilmeyecektir.
5- Tüm havalimanlarında VİP ve CİP salonları da dâhil olmak üzere, yolculara yönelik gümrük mevzuatı ve uygulamalarına ilişkin gümrük idaresince yapılacak bilgilendirme havayolu şirketleri tarafından uygun vasıtalarla sağlanacaktır.

Not: Sayın Binali Yıldırım'ın davetli olduğu ve Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay'ın katılımıyla İzmir'de gerçekleşen ve de geçen haftaki yazımda Kruvaziyer Formu ve sektörünün durumu ile ilgili önemli tespitlere yer vermiştim. Ancak; aynı sektörde faaliyet gösteren ve gemilere yakıt teslimatı yapanların önemine değinmemişim. Bu konuda aldığım sitemi önemi dolayısıyla sizlere yansıtıyorum.

"..Hasan bey çok önemli bir konuyu ele almışınız, tebrik ederim. Ancak gemi tedariki derken yakıtı unutmuşunuz, cruise gemilerde dâhil olmak üzere ülkemizde her yıl yaklaşık 18.000 gemiye yakıt tedariki sağlanıyor ve özellikle İstanbul bu alanda bir marka ve en önemli ikmal merkezi olmuştur. İkmal edilen yakıtlarla ülkeye sağlanan döviz 1.5 milyar doların üstündedir ve bu yakıtların büyük kısminin milli rafinerimizden teminle verildiği düşünülürse çok ciddi net döviz girdisi sağlanmakta, milli ekonomimize oluşturulan katkı çok daha anlamlı hale gelmektedir. Diğer taraftan, gemiler için en önemli ve büyük rakama sahip girdi yakıt olduğu için, işletmeler planlarını yakıt ikmal yerine göre yapmakta ve yakıt için durduklarında diğer ihtiyaçlarını, yağ, su, kumanya ikmallerini, yedek parça temin, personel değişim gibi işlemlerini ülkemizde yaparak birçok sektöre ciddi dışsal fayda sağlanmaktadır. Bilginize sunarım Mustafa Muhtaroğlu.."
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar