‘Bağışçılarımız ekonomik krizden etkilenmiyor’

Yasemin SALİH
Yasemin SALİH İYİLİK FABRİKASI [email protected]

Bugüne kadar 250 bin gence eğitim bursu veren TEV’in Genel Müdürü Yıldız Günay, vakfa gelen bağışların ekonomideki sıkıntılı ortamdan etkilenmediğini belirtti. 2018’de 80 hibe ve vasiyet bağışçısıyla tarihinin rekorunu kıran TEV’in hedefinde yeni nesil bağışçılar var. Bunun için Adım Adım gibi yeni platformlar ve dijital kampanyalarla çalıştıklarını anlatan Günay, “Artık şirketler ve bireylerin bağışlar yoluyla verdikleri bir mesaj var. Sadece bir genci desteklemek değil, toplumsal bir duruşu da ifade etmek de istiyorlar” diyor.

Türk Eğitim Vakfı (TEV), 52 yıllık tarihe sahip bir sivil toplum kuruluşu. Sivil toplum kuruluşlarını markalaştırmak ne kadar doğru tartışılır ancak; bağışçı ve bursiyerleri için TEV’e dokunmuş olmanın son derece itibarlı bir algı yarattığını söyleyebiliriz. İtibar ise sivil toplum kuruluşlarına, daha fazla fayda yaratma fırsatı sunuyor. Bir gencin özgeçmişinde 'TEV bursiyeri' ibaresi fark yaratıyorsa bu, sadece o bursiyere değil, bağışçıya da çok şey katıyor. TEV, 52 yıllık süreçte tam da söylediğimiz bu alanda kendine yer açmış bir stk. Kurulduğu yıl sadece 119 öğrenciye burs veren vakıf 2018-19 eğitim yılında yurtiçinde 7 bin öğrencinin eğitimine destek oldu. Dokuz ülkeyle yaptığı anlaşmalarla bu hizmeti yurtdışına da taşıdı ve sınır ötesi eğitim yolculuğuna çıkan 2 bin öğrenciye burs verdi geçen yıl.

52 yılda 250 bin öğrencinin eğitimine destek verdiklerini belirten TEV Genel Müdürü Yıldız Günay, gelinen noktanın bağışçıların inançlarıyla yakalandığını belirtirken, yarattıkları etkiden oldukça memnun. 2108’de 80 hibe ve vasiyet bağışçısıyla vakıf tarihinde en yüksek bağışçı adedine ulaştıklarını vurgulayan Günay, “Bu emanete layık olmak için çok çalışıyoruz, çünkü büyük bir sorumluluk üstleniyoruz. Gelen bağışların varlıkları, gelir-giderleri son derece etkin bir şekilde yönetiliyor. Elektronik sistemde takip edilip raporlanıyor. Emlak geliştirme projeleriyle mülkleri değerlendiriliyor; verimsiz olanlar satılıyor, daha verimli yatırımlar yapılıyor. Nakit varlıkları doğru değerlendirmek için ciddi bir finansal mesai harcanıyor. Kısacası bu fonların sürdürülebilirliği ve en yüksek oranda eğitime dönüşmesi sağlanıyor” diyor.

Zeki Müren de var Safiye Ayla da

Aralarında Ahmet Adnan Saygun, Ferdi Özbeğen, Macide Tanır, Zeki Müren, Safiye Ayla gibi ünlü isimlerin yer aldığı TEV bağışçılarının, vakıf için çok kıymetli olduğunun altını çizen Günay, her bir ismin varlıklarının ayrı bir vakfı yönetir gibi titizlikle değerlendirildiğine vurgu yapıyor. Son dönemde hem bu sanatçılara duydukları minneti göstermek hem de yeni kaynaklar yaratmak için etkinlikler düzenlediklerini de belirten Günay, bunun en güzel örneklerinden birinin geçtiğimiz ocak ayında Safiye Ayla’nın ölüm yıldönümü dolayısıyla yapılan sergi olduğunu söylüyor. Sanatçının İstanbul Sıraselviler’de yaşadığı ve TEV’E bağışladığı apartmanda 90 yıllık yaşamından kesitler sunulan bir sergi açılmış ve büyük ilgi görmüştü.

Dijital kampanyaların payı artacak

Ekonomideki durgunluğun bağışları etkileyip etkilemediğini soruyoruz Günay’a. “Bizim bağışlar ekonomiden etkilenmiyor” diyor. Bunda vakfın yürüttüğü yeni nesil stratejilerin yanı sıra toplumdaki sorumluluk duygusunun da artması etkili. Diyor ki Günay; “Klasik bağış kaynaklarımızın yanı sıra gelirlerimizde yeni nesil bağışların oranı her yıl artıyor. Asıl büyüyen segment nakit fon bağışları. Kurumsal projeler dahilinde bağışlar çok fazla. Bunun yanında bireysel küçük bağışlar da var. Konsept bağışlar denilen Adım Adım gibi platformlar da gittikçe büyüyor. Örneğin sanatla ilgili bağış müzayedeleri yapılıyor. 2018’de gelirlerimizin dörtte üçünü kurumsal bağışlar, fonlar ve yeni nesil kaynaklar oluşturdu.”

Artık bağış kültüründe toplumsal mesaj ekleme trendini de gözlemlediklerini anlatan Günay, bunun özellikle sosyal medyada etkili olduğunu belirtiyor. Yeni geliştirdikleri “Ofiste bir dünya çicek” adındaki modelin çok dikkat çektiğini anlatan Günay, “Kurumlar bir kutlama vs yaptıklarında TEV bağışını da içeren bir etkinlik düzenliyorlar. Bunun için hazırladığımız çelenk benzeri uygulamalarımız var. Kurum, çalışanlarıyla o çelengin tasarımını yapıp bizzat hazırlıyorlar. Hem ekip çalışması ve iyiliği paylaşmak adına bir etkinlik oluyor hem de bu çelenge çevre, cinsiyet eşitliği gibi tercih ettikleri bir konuda mesaj ekleyerek bunu sosyal medyada paylaşıyorlar. Artık kurumlar bir mesaj vermek istiyorlar. Bir manifesto ile bağış kültürüne katılıyor” diye özetliyor bu uygulamayı.

TEVİTÖL’de 48 ilden başarılı gençlere fırsat eşitliği sunuyoruz'

2018 bütçesi 117.5 milyon TL olan TEV, bugüne kadar 30 eğitim tesisi kurdu. Vakfın İzmir, Ankara ve Trabzon’da kız öğrenci yurtları da var. Üstün başarılı ve yüksek potansiyelli öğrencilere eğitim vermek üzere 1993’te kurulan ve 2001’de TEV’e devredilen Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi (TEVİTÖL), vakfın son dönemde eğitimde fırsat eşitliği adına özellikle üzerinde durduğu bir kurum. Anadolu’nun her köşesinden başarılı gençleri ciddi bir eleme sürecinden geçirdikten sonra okula kabul ettiklerini söyleyen Yıldız Günay’a göre eğitimde en büyük sorun fırsat eşitliği. Bunu üzellikle burs başvurularından gözlemleyebildiklerini anlatan Günay, “Bu yıl 2 bin bursiyer kontenjanı için 40-50 bin başvuru geldi. Ciddi bir ihtiyaç var. Daha çok kaynak eğitime aktarılmalı. Son 5 yılda 1.1 milyon öğrenci üniversite eğitimini yarıda bırakmış. Bu çok acı. Südece Türkiye değil genel olarak dünya çapında bir gerçek var ki insanlık teknolojide yakaladığı hızı eğitime uyarlayamadı. Eğitim teknolojik gelişimin gerisinde kaldı” diyor. Şu anda TEVİTÖL’de eğitim gören 200 gencin 48 ilden geldiğini anlatan Günay, bunların yüzde 50’sinin burslu eğitim aldığını belirtiyor. Günay sözlerini şöyle sürdürüyor: “Öğrencilerimizin çok yönlü gelişim gösteren, kültürel birikim kazanarak sosyal etki yaratan dünya insanı olarak yetişmesini amaçlıyoruz. Bu doğrultuda okulumuzda, sosyal bilimlerden teknolojiye, spordan sanata uzanan pek çok alanda çocuklarımızın gelişimine katkı sunan çalışmalar gerçekleştiriyoruz.”

Mezunlar, mentorluk programıyla iş hayatına hazırlanıyorlar

Burs ve eğitim verilen gençlerin mezun olduktan sonraki hayatlarında da TEV’li olduklarını hissedecekleri bir takip ağı söz konusu. Bursiyerlerinin vizyon sahibi, geleceğin mimarı bireyler olarak yetişmesi amacıyla TEV Akademi, TEV Mentorink gibi programlar yürüttüklerini anlatan Yıldız Günay, bu sayede kişisel gelişimden network oluşumuna kadar her konuda desteklerini sürdürdüklerinin altını çiziyor. Günay programları, “TEV Akademi ile online ortamda mezunlarımızın iş hayatına hazırlanmalarını sağlıyoruz. Ayrıca TEV Mentorink ile de mezunlara deneyimler aktarılıyor. Kendi alanlarında uzmanlaşarak başarılarıyla öne çıkan mezun bursiyerlerimiz, hayata atılmaya hazırlanan bursiyerlerle tecrübelerini paylaşıyor” diye anlatıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar