Bağışa yenilikçi yöntem

Edip Emil ÖYMEN
Edip Emil ÖYMEN YENİLEŞİM [email protected]


Hamburg'lu reklam ajansı Grabarz & Partner iki afiş hazırladı: Birinci afişte, ağız sulandırıcı yiyecekler görülüyor. İkinci afişte, Afrikalı aç bir çocuk.

Birinci afişe, her yiyeceğin üzerine temassız ödeme işlemi (NFC-near field communication) yapacak bir çip eklediler. Çipin üzerine gelecek şekilde bir fiyat etiketi koydular. Diyelim ki, bir elmanın fiyatı şu kadar euro. İkinci afişe de benzer bir ekleme yaptılar: Oradaki çocuk resminin üzerine de temassız ödeme işlemini "alacak" bir çip yerleştirdiler.

Bu sistemle Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (UNWFP) bizden, bağış yapmamızı istiyor.
***
Şöyle: Cep telefonunuzda NFC özelliği olması lazım. Türkiye'de bazı kredi kartlarında, bazı telefon operatörlerinde uygulanıyor. 30-40 liralık ödemeler için telefonu "uygun" alıcı noktaya yaklaştırarak ödemeyi yapıyorsunuz. Aynı sistem, bu ikili afişte şöyle: Aç çocuğa bağışlamak istediğiniz elmanın üzerine telefonu getirin. Resmi ekrana çıksın. Sonra telefonu, çocuklu afişe götürün. Çocuğun üzerine tutun. Elmanın parası çocuğa geçsin.

Bitmedi: Çocuktan size, kısa bir süre sonra "teşekkür" mesajı gelecek.

İşte, kaç yenilikçi iş bir arada:

- Bağış yapmayı, zeki bir yöntemle renklendirmek.

- Teknolojinin sunduğu olanakla bağış yapmayı, saniye süresinde kolaylaştırmak. Hatta, daha fazla bağış yapmaya özendirmek.

- Bu şekilde, bağış yapmanın bürokrasisini ortadan kaldırmak.

***
Bağış/hibe toplamada yenilikçilik, hele ABD sosyal medyasında...
Konuyla ilgilenenler Heather Mansfield'in "Sosyal Fayda İçin Sosyal Medya" (Social Media for Social Good) adlı kitabına bakabilir. Bu hanımın 750 bin takipçisi olan "Nonprofit Tech 2.0" adlı bir de sitesi var. Sosyal medyayı laf ebeliği, gevezelik, işe yaramaz boş sohbet mecrası olarak görmek kolay. Ama orayı, katma değer yaratmaya yarayacak şekle sokmak için akıl gerekiyor.

Sadece ABD'de 2012 yılında Facebook üzerinden, gönüllü kuruluşlara bağış/hibe yapmak isteyenlerin oranı yüzde 46 artmış. Twitter üzerinden isteyenlerin oranındaki artış ise yüzde 264.

Sadece ABD'de 2010'da sosyal medya vasıtasıyla ortalama bağış/hibe miktarı 38 dolardan 2011'de 55 dolara, 2012'de 59 dolara çıkmış.

Gönüllü kuruluşların en güven duyduğu sosyal medya sırasıyla Facebook, Twitter ve YouTube. Evet, bizde sadece hoş-boş video dükkanı sanılan You-Tube, eğitimden sosyal sorumluluk projelerine kadar çok çeşitli "hayır" işleri için ciddi bir mecra. Tek bir rakam: Stanford Üniversitesi'nin YouTube'daki ders videosu sayısı 2 milyon 620 bin...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Hollywood’a yapay zekâ 02 Ağustos 2019