Bağış ve sosyal yardımlar toplumun olmazsa olmazları

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

İngiltere merkezli bir kuruluş 5 yıldır Dünya Bağışçılık Endeksini yayınlıyor. 

135 ülkede insanların bağış alışkanlıkları ile ilgili bilgiler derleniyor. Derlenen bilgiler halkın; Yardım kurumlarına nakdi bağış alışkanlıklarını, insanların gönüllü olarak yardım faaliyetlerine katılma davranışlarını, insanların tanımadıkları birine yardıma istekli olup olmadıklarını ortaya koyuyor. 

Üç farklı gösterge ile ülke sıralaması yapılıyor. Bağışçılık Endeksinde Türkiye 135 ülke arasında 128. sırada. Yardım kurumlarına bağış yapmada 112'inci sırada, gönüllü hizmetlerde 132’inci sırada, tanımadığı birine yardımda 106’ıncı sırada. 
Günümüzde insanların gelir düzeyleri ne olur ise olsun, yardım ihtiyacı içinde olanlara destek vermesi, sosyal yaşamın bir parçası haline geldi. Komşusu, dostu, çevresinde yaşayanlar yardıma muhtaç, ilgiye muhtaç iken insanların mutlu olması imkansız. Bağış, gönüllü olarak sosyal hizmetlere katılma alışkanlıklarının, para ile, vakit ile ilgisi yok. Önemli olan herkesin başkalarına yardıma imkanı ölçüsünde katkıda bulunması. Büyüklerimizin “Az veren candan, çok veren maldan” şeklinde ifade ettikleri işte budur. Son yıllarda sivil toplum kuruluşları, dernekler, vakıflara bağış, gönüllü hizmetler ve tanımadıklarına yardım konularında halkın katkılarının artmasını sağlıyor. Ama gene de, başka ülkelere göre, bu konularda ne kadar gerilerde olduğumuzu uluslararası karşılaştırmalar gösteriyor. 

Dünya Bağış Endeksi’ne göre; 
Türk halkının yüzde 10’u kendi imkanları ölçüsünde para bağışı yapıyor. Yüzde 4’ü gönüllü faaliyetlere katılıyor. Bağış, sosyal yardımlaşma insanın içinden gelen duygulara bağlıdır ama, her ülkede bağışları ve sosyal yardımları teşvik eden, düzenleyen sivil toplum kuruluşları da insanları bu konularda uyarıyor. Bağış ve sosyal yardım alışkanlıklarını geliştiriyor. 

Bizde de sosyal yardım kuruluşları halkın bu konulara ilgisini artırmada etkili olmaya başladı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018