Bağımlı İnternet
Bağımlılık hastalığının kısa tarifi; bir şeye, nesneye, kişiye veya olaya karşı duyulan önlenemez istek. Hani sigara bağımlıları her zaman derler ya, istesem bırakırım, diye. Külliyen yalan. Bağımlının iradesi artık bağımlı olduğu nesnenin, kişinin veya eylemin tahakkümü altındadır ve onu terk etmesi imkânsızdır. Bugünlerde gündemimizde ise internet bağımlılığı var. Veya daha spesifik bir tanımlama ile sosyal ağ bağımlılığı.
Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları hastanesinden gönderilen bir açıklama metninde bu bağımlılığın durumu hakkındaki şu kısım durumu net bir şekilde açıklıyor. "İletişimi artırmak ve bilgi paylaşımını kolaylaştırmak için geliştirilen internet, zaman içinde tahmin edilenin ötesinde yaygınlaşırken, bazı kullanıcılar internete girişlerini kontrol edemeyerek iş, sosyal ve özel alandaki işlevselliklerinde sorun yaşamaya başladılar. İnternet kullanımındaki artış ve sosyal medyanın hızlı gelişimi bu kişiler için sorunlu kullanım hatta "bağımlılığa" dönüştü. İnternet kullanımıyla ilgili aşırı zihinsel meşguliyet, kullanımı sınırlama ve kontrol etmeyle ilgili yineleyici düşünceler, erişim isteğini durduramama, işlevselliğin çeşitli düzeylerde bozulmasına karşın internet kullanmayı sürdürme, giderek artan sürelerde internette zaman geçirme, kullanma olanağı bulunamadığı zaman arama ve aşerme gibi davranışlar, internetin aşırı ve kötü kullanımıyla ilgili sorunlar olarak dikkat çekiyor."
Biz bu güne kadar internetteki aşırı bağımlılığın yol açtığı sorunlar ile ilgili haberleri hep gazetelerin üçüncü sayfalarında okuduk. Boşanmalar, aile içi problemler veya gençlerin yaşadığı bunalımlar ile ilgili iç karartıcı haberlerdi bunlar. Dünyada bu konuda yapılmış çalışmalar oldukça eskiye dayanıyor. Bulabildiğim en eski makale ise 1995 yılına ait. New York'lu psikiyatrist Ivan Goldberg, daha o dönemde internet üzerinde saatlerini geçirdiği için ailelerini ve işlerini ihmal eden kişilerin varlığından bahsediyor. İlgili makale ile ilgili detayları şu adresten okuyabilirsiniz: http://bit.ly/i4sT8
Ancak bu kadar eski bir sorun olmasına, yine Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları hastanesinden araştırmayı yapan Uzman Dr. Ömer Şenormancı ve Uzman Dr. Ramazan Konkan'a göre internet bağımlılığı henüz diğer bağımlılık tiplerindeki gibi çerçevesi tam çizilmiş değil.
Günümüzde belki birçoğumuzun çevresinde her anını, o an bulunduğu konumu, yaşadığı çok özel bir olayı bile canlı olarak sosyal medyada paylaşan ve bu paylaşımı yapmadan duramayan onlarca insan var. Bu paylaşımların gelecekte sosyal yaşam üzerindeki etkisinin ne olacağı ile ilgili olarak kaygılarımı daha önceden paylaşmıştım. Hem bireylerin hem de toplumun genel olarak sosyal ağlara olan bu bağımlılığı, bakalım gelecekte neleri karşımıza getirecek?