Bağ-Kur destek primine itiraz edilebilir mi?

Resul KURT
Resul KURT İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK [email protected]

Okurumuz Mehmet bey, "2003-2008 yılları arası Bağ-Kur SGDP prim borcum çıktı ama benim böyle bir borçtan haberim yoktu. 3 bin700 TL ana para ve 5 bin TL faiz olmuş. Bir yıldır da özel bir fabrikada işçi olarak çalışıyorum ve maaşımdan da destek primi kesiliyor. Halen şirket ortaklığım devam ettiği için Bağ-Kur SGDP primi de isteniyor, bu doğru mudur? Bu konu hakkında ne yapabilirim?" diye soruyor.

Diğer hiç bir ülkede örneği, eşi benzeri olmayan bir uygulamamız var ki, evlere şenlik. Emekli olan kişilerden halen çalışmaya devam ediyorlarsa sosyal güvenlik destek primi alıyoruz. Anayasa Mahkemesi Bağ-Kur sosyal güvenlik destek primi kesilmesini Anayasa'ya aykırı bulmamıştır.

Emekli olup şirket ortaklığı vergi mükellefiyeti gibi Bağ-Kur kapsamında ticari ve mesleki faaliyette bulunan kişilerin, belli bir tutarda destek primi ödemesi gerekiyor. Bağ-Kur'luların sosyal güvenlik destek priminin üst sınırı 4/b sigortalılarına her yıl ocak ayında ödenen en yüksek yaşlılık aylığından alınabilecek tutardır. Bağ-Kur SGDP uygulaması değişti ve artık 4/b (Bağ-Kur) kapsamında çalışmaya başlayanların sosyal güvenlik destek primleri, 01.10.2008'den önce Bağ-Kur emeklileri için emekli maaşının yüzde 10'u üzerinden maaştan kesiliyordu, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin 4/b (Bağ-Kur) sosyal güvenlik destek primi beri ise kendileri tarafından 12. basamağın yüzde 10'u olarak bankaya yatırılması gerekiyordu. Ancak reformla birlikte bu sistem değişti ve nereden emekli olursa olsun, tüm emeklilerin 4/b (Bağ-Kur) sosyal güvenlik destek primi SGK'dan almakta oldukları emekli maaşlarından kesilmektedir. Emekli maaşlarından kesilecek sosyal güvenlik destek primi tutarı, 2011 yılından itibaren yüzde 15 oranında uygulanmaya başlanmıştır. Bu nedenle sizden 2003-2008 yılları arası Bağ-Kur SGDP prim borcunu talep etmeleri normaldir.

Bir kişinin emekli olup bir yerde işçi olarak çalışırken aynı zamanda şirket ortaklığının bulunması halinde hizmet çakışmaları yaşanıyor. 6111 sayılı Kanun'la sosyal güvenlik sistemimizin en büyük sorunu olan hizmet çakışmaları çözülmüştür. Buna göre, 4/a (SSK) ve 4/b (Bağ-Kur) kapsamında bulunan sigortalıların hizmet çakışmalarında sosyal güvenlik destek primine tabi sigortalılar hakkında 1/3/2011 tarihinden itibaren 4/a (SSK) kapsamındaki sigortalılık esas alınarak işlem yapılacaktır. Yani, 1/3/2011 tarihinden itibaren 4/a (SSK) kapsamında işyerinden aldığı ücretten sosyal güvenlik destek primi ödenen bir işçi için ayrıca emekli maaşından da şirket ortaklığı ya da vergi mükellefiyeti gerekçesiyle 4/b (Bağ-Kur) sosyal güvenlik destek primi kesilmeyecektir. Buna itiraz edilmesi halinde SGK hatasını düzeltmektedir. İtiraz etmenizi tavsiye ederiz.

Keşke SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) 4/b (Bağ-Kur) sosyal güvenlik destek primi kesintisi yapacağı kişilerin emekli maaşlarından kesinti yapmadan önce, bilgisayar yazılımında küçük bir kodlama yaparak 4/a (SSK) kapsamında sosyal güvenlik destek primi ödeyip ödemediğini sorgulatsa ve bu tespitten sonra emekli maaşı kesintisi yoluna gitse hem vatandaş yorulmayacak hem de SGK boşuna uğraşmamış, kurum itibarını düşürmemiş olacak.
***
Avukatlarda SGDP ödeyecek

6270 Sayılı Kanun'la 5510 sayılı Kanun'un geçici 14'üncü maddesinin sonuna "2008 yılı Ekim ayı başından önce 5434 sayılı Kanun'a göre emekli olup yine bu tarihten önce serbest avukatlık veya noterlik yapanların aylıklarından bu maddenin birinci fıkrasının (b) bendi hükümlerine göre sosyal güvenlik destek primi kesilir." hükmü eklenmiştir.

Bu düzenleme ile 01.02.2012 tarihinden itibaren memur olarak emekli olan, serbest avukat veya noter olarak çalışanların emekli aylıklarından SGDP kesintisi yapılmaya başlanmıştır.
*****
Muğla Vergi, Muhasebe ve Sosyal Güvenlik Mevzuatı Sempozyumu

Son bir iki yıl hem mali hem de iş ve sosyal güvenlik mevzuatı açısından oldukça hareketli geçiyor. Doğal olarak mali müşavirler için de bilginin ve mevzuat değişikliklerinin takibi oldukça önem kazanıyor.

İşte her yıl Muğla SMMM Odası tarafından düzenlenen ve adeta bir klasik halinde gelen Vergi, Muhasebe ve Sosyal Güvenlik Mevzuatı Sempozyumu'nun altıncısı 27-28-29 Nisan 2012 tarihlerinde yine Akyaka/Muğla'da Yücelen Otelde yapılıyor.

Prof. Dr. Serdar Özkan, Dr. Resul Kurt, Prof. Dr. Seval Selimoğlu, Dr. Bumin Doğrusöz, SMMM Aydın Özdemir ve YMM A. Murat Yıldız'ın konuşmacı olarak katılacağı programda Yeni Muhasebe Ve Denetim Düzeni, KOBİ-TFRS Genel Konular ve Örnek Uygulamalar, SGK ve İş Mevzuatı'nda Yapılan Güncel Değişiklikler, Yeni TTK'da bağımsız denetimin boyutu, Yeni Borçlar Kanunu'nun Mesleki Yönden Getirdikleri, Yeni TTK'nın mali müşavirlik mesleğine getirdiği yenilikler, Vergide güncel konular ve tartışmalar ile yeni teşvik yasası konuları ele alınacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kötüniyet tazminatı 20 Eylül 2019