Bağ-Kur destek primi
SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklisi mükelleflerimiz bulunmaktadır. Bu mükelleflerimiz (Bakkal, kasap gibi...) için Bağ-Kur'a bir başvuruda bulunmadık ve SGDP primi ödememekteyiz.
Aynı şekilde bu tip emekli olan ve ltd. veya AŞ ortağı durumunda olan mükelleflerimizde var. Bağ-Kur da bunları araştırıp bulup kendisi kayıt etmemekte. 01.10.2008 tarihinden itibaren 5510 sayılı kanuna göre bu durumdaki SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklisi mükelleflerimizin durumu ne olacaktır. Sistem bunları otomatik olarak kayıt edecek midir?
Geriye dönük bunlara işlem yapılacak mıdır? Bunların yeni sistemde (01.10.2008 itibaren) primi ne kadar kesilecektir? Faruk Yaşar
Bağ-Kur ve diğer sosyal güvenlik kanunlarına (SSK, Emekli Sandığı Kanunu gibi) göre emekli olup yaşlılık ve malullük aylığı bağlanan ticari kazanç veya serbest meslek kazancı dolayısıyla gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar ile adi ortaklık, kollektif şirket, komandit şirket ve donatma iştiraki ortakları, limited şirket ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket ortakları ile anonim şirketlerin kurucu ortakları ve yönetim kurulu üyesi olan ortakları Bağ-Kur destek primi kesintisine tabi tutulmaktadır.
Bağ-Kur emekli aylıklarından yüzde 10, diğer sosyal güvenlik kanunlarına (SSK, Emekli Sandığı Kanunu gibi) göre emekli olup Bağ-kur destek primi kapsamında onikinci gelir basamağının yüzde 10'u (75,07.-YTL) oranında sosyal güvenlik destek primi ödeyeceklerdir. Tespit edilmesi halinde resen kayıt yapılıp (1 Ekim'den sonra) emekli aylığından yüzde 12 prim tahsilatı söz konusu olacaktır.
Babaların doğum izni
Merhaba, doğum izni babanın doğumdan kaynaklanan ücretli ve ücretsiz izin hakları nelerdir. Ben babanın 3 gün ücretli izinli olduğunu biliyorum. Bu işverenin inisiyatifinde midir? Özgür Kaya
Mazeret iznine ilişkin olarak 4857 sayılı İş Kanunu'nun 55. maddesinde, evlenmelerde üç güne kadar, ana veya babanın, eşin, kardeş veya çocukların ölümünde üç güne kadar verilmesi gereken izin sürelerinin yıllık iznin hesabında çalışılmış gibi sayılacağı belirtilmiştir.
4857 sayılı İş Kanunumuz'un birçok çağdaş hükmü olmasına rağmen, 'karısı doğum yapan erkek işçiye' doğum izni verilmesine ilişkin bir hüküm getirilmemiştir. Yani, babaların doğum izni bulunmamaktadır. Bazı işverenlerin personel yönetmeliği, iş sözleşmesi ya da toplu iş sözleşmesiyle karısı doğum yapan erkek çalışanlara izin verdiğini görüyoruz. Bu tamamen işverenin inisiyatifindedir.
Devlet memurlarının ve gazetecilerin daha şanslı olduğunu söyleyebiliriz. Erkek memura, karısının doğum yapması sebebiyle isteği üzerine üç gün izin verilmesi mümkün bulunmaktadır (657/104. madde). Yine, gazetecilere çocuğu doğduğu zaman 3 gün ücretli izin verilmesi zorunluluğu bulunmaktadır (5953/19 md.).
Sosyal güvenlikte değişime hazır mısınız?
DÜNYA Gazetesi'nin de basın sponsoru olduğu ve 28 Ağustos'ta İstanbul Sheraton Maslak'ta yapılacak "Sosyal Güvenlik Reformu Sempozyumu"nda yeni Sosyal Güvenlik Yasası'nın genel değerlendirmesinin yanı sıra, reformun Bağ-Kur'lular, çalışanlar, işveren ve meslek mensuplarına etkileri, genel sağlık sigortası ve İş Kanunu'ndaki son değişiklikler gibi merak edilen pek çok konu, uzmanlar tarafından açıklığa kavuşturulacak.
"Yeni Sosyal Güvenlik Reformu İle Neler Değişiyor? Reformla Gelen Sorunlar Ve Çözüm Önerileri ile İstihdam Paketi" gibi konu başlıkları Sosyal Güvenlik Kurumu Başmüfettişi Resul KURT, Sosyal Güvenlik Kurumu Başmüfettişi Ali TEZEL, Sosyal Güvenlik Kurumu İstanbul İl Müdürü Mustafa KURUCA, ÇSGB E. İş Müfettişi Mehmet KOÇAK, tarafından ele alınacak.
Ayrıntılı bilgi ve destek 0212 211 10 11 numaralı telefondan veya http://sempozyum.tiem.com.tr/ sayfasından alınabilir.